Arte

PIKTURA E DITËS: Mbretëresha Geraldinë, një simbol i mirësisë, diturisë dhe dashurisë për shqiptarët!

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: Mbretëresha Geraldinë, një simbol i

Piktura e realizuar nga Natasha Bega

Mbretëresha Geraldinë zë një pozicion unik në historinë e shqiptarëve: ajo është e vetmja bashkëshorte mbretëreshë në kohët moderne, ku mbretëroi së bashku me të shoqin për më pak se një vit para se të detyroheshin të largoheshin nga vendi për shkak të pushtimit italian.

Megjithëse e kaloi pjesën tjetër të jetës së saj duke bërë zigzage në botë, duke u përpjekur të gjente një vend për t'u vendosur, mbretëresha Geraldinë nuk hoqi dorë kurrë nga promovimi i interesave të djalit të saj si një mbret i pakurorëzuar.  

Geraldina u prezantua në dhjetor 1937 me Mbretin Zog I të shqiptarëve, i cili kishte parë një fotografi të saj. Ajo vizitoi Mbretërinë Shqiptare dhe brenda pak ditësh çifti u fejua për t'u martuar. E njohur si "Trëndafili i Bardhë i Hungarisë", Geraldina u ngrit në statusin mbretëror si Princesha Geraldinë e Shqipërisë përpara dasmës së saj. 

Mbretëresha Geraldinë paraqitet si një simbol i mirësisë, diturisë dhe dashurisë për shqiptarët. Ajo kontribuoi në themelimin e Kryqit të Kuq Shqiptar; hapjen e Radio Tiranës; Maternitetit Modern të Kryeqytetit, etj. A.C

PIKTURA E DITËS: Mbretëresha Geraldinë, një simbol i

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH