Arte

PIKTURA E DITËS/ "Basquiat", vepra e katërt më e shtrenjtë e artistit në ankand, shitet për 110.5 milionë dollarë

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS/ "Basquiat", vepra e katërt më e

El Gran Espectaculo (Nil), një triptik i vitit 1983 nga Jean-Michel Basquiat, ndërthur historitë e Egjiptit të lashtë dhe Shteteve të Bashkuara Jugore, duke ofruar një kritikë të shfrytëzimit të njerëzve me ngjyrë gjatë historisë, duke reflektuar mbi skllavërinë si në Egjiptin e lashtë ashtu edhe në atë paraardhës.

Puna arriti 67.1 milion dollarë në shitjen e mbrëmjes së Christie's të shekullit të 21-të në maj, duke llogaritur më shumë se dy të tretat e shitjeve të kombinuara prej 98.2 milion dollarësh që u arritën gjatë shitjes. Për më tepër, çmimi përfundimtar për pikturën Basquiat u rrit mbi vlerësimin e tij prej 45 milionë dollarësh. Është vepra e katërt më e shtrenjtë e artistit në ankand. Ky rekord mbahet nga Untitled (1982), i cili u shit në Sotheby për 110.5 milionë dollarë.

Në një tregues se sa është rritur në qiell tregu dytësor për veprat e Basquiat, El Gran Espectaculo (Nil) u ble për herë të fundit nga stilisti Valentino Garavani në Sotheby's në 2005 për 5.2 milionë dollarë—më pas u konsiderua një "çmim i lartë" për një vepër, nga artisti i asaj kohe. Një pjesë e të ardhurave nga shitja e veprës u shpërnda në Accademia Valentino, një organizatë me bazë në Romë që ngre artin dhe edukimin e modës.

 

Poll
SHQIPENGLISH