Arte

Pesë pyetje për t'iu përgjigjur për të zbuluar nëse jeni apo jo një partner i mirë

Shkruar nga Liberale

Pesë pyetje për t'iu përgjigjur për të zbuluar

A e fajësoni vazhdimisht partnerin për problemet në marrëdhënien tuaj? Ndoshta duhet të pyesni veten se ku qëndron përgjegjësia juaj?

Shumë çifte vijnë në këshillim duke menduar se problemet e marrëdhënieve të tyre janë faji i partnerit të tyre. Një variant i kësaj është që shumë e pranojnë se tani fajin e kanë të dy, por fillimi i të gjitha problemeve ishte partneri” , shkruan psikologia klinike Dr. Samantha Rodman Whiten në lidhje me marrëdhëniet.

Në të njëjtin artikull ai vë në dukje se nëse dikush beson se nuk është pjesërisht përgjegjës për sfidat në marrëdhënien e tyre , atëherë ai po i privon vetes mundësinë për të evoluar dhe për t'u bërë një partner më i mirë. "Ai saboton shanset e tij për të përmbushur nevojat e tij dhe nevojat e marrëdhënies së tij, sepse sa më shumë që fajëson partnerin e tij (qoftë haptazi ose nënkuptuar), aq më pak ka gjasa që ai të dëshirojë të ndryshojë një situatë ose sjellje për të përmirësuar marrëdhënien dhe e njëjta gjë. ".

Në tekstin e saj, ajo paraqet pesë pyetje të cilave mund t'u përgjigjeni për të shqyrtuar llojin e partnerit që jeni dhe në fund të kuptoni nëse jeni duke kontribuar në problemet tuaja në marrëdhënie. "Secili prej tyre do t'ju bëjë të mendoni për atë që mund të keni injoruar për një kohë të gjatë, dobësitë tuaja si partner dhe do t'ju çojë të përmirësoni veten dhe marrëdhënien tuaj."

Si ndikon edukimi juaj në marrëdhëniet tuaja?
Nëse mendoni se prindërit tuaj po kalonin shumë mirë dhe po kalonin shumë mirë dhe gjithçka po shkonte mirë, atëherë po bini në një kurth. Asnjë marrëdhënie dhe asnjë martesë nuk është perfekte. Çdo palë ka rregullat e veta të funksionimit. Marrëdhënia juaj nuk ndikohet nga të njëjtët komponentë, kështu që ta krahasoni atë me të tjerët nuk është më e mira. E njëjta gjë vlen sigurisht nëse prindërit tuaj nuk shkonin aq mirë. Nëse lejoni që ajo që keni parë të përcaktojë se si do të jetë martesa ose marrëdhënia juaj, do të jetoni bazuar në përvojat e të tjerëve. Gjëja më e mirë për të bërë është të mësoni nga gabimet, nga gjërat pozitive dhe nga ajo që keni përjetuar. Mendoni për 5 ose 10 mësime që keni mësuar nga marrëdhënia e prindërve tuaj dhe se si ata mund t'ju ndihmojnë të bëheni gjithnjë e më të mirë në tuajën.

Pse të mos bëni atë që dini se do të përmirësojë marrëdhënien tuaj?
Shumica e njerëzve dinë ta bëjnë të lumtur partnerin, qoftë edhe një akt të thjeshtë, por zakonisht e lënë mënjanë, duke gjetur si justifikime presionin, nervat, lodhjen. Të kuptosh pse ndodh kjo dhe të pranosh se ka arsye më të thella që të çojnë drejt kësaj sjelljeje, do të "transformojë" marrëdhënien tuaj. Vetëm kur njohim diçka dhe e shprehim qartë, mund ta përpunojmë dhe përfundimisht ta zgjidhim.

A pretendoni se keni kapërcyer diçka të vështirë, kur në fakt nuk ka ndodhur?
Nëse mbeteni të mërzitur ose të mërzitur për diçka që partneri juaj ka bërë ose për një moment kur mendoni se ai nuk shkoi ashtu siç dëshironit, nuk është çudi pse marrëdhënia juaj nuk po shkon ashtu siç dëshironi. Ka mënyra për të shprehur atë që ju shqetëson, pa ofenduar personin tjetër dhe pa pasur nervozizëm. Për sa kohë që mbani gjërat që ju shqetësojnë brenda, ato fryhen dhe pengojnë që marrëdhënia juaj të ecë përpara.

Cili është problemi më i madh në marrëdhënien tuaj?
Sigurisht që e keni të vështirë ta diskutoni? Shpesh njerëzit kanë probleme me partnerin, të cilat e kanë shumë të vështirë t'i diskutojnë apo t'i shprehin. Një person mund të ndihet sikur kurrë nuk është dashuruar vërtet me partnerin e tij ose se nuk ka kimi, por mos fol për atë që po mendon dhe thjesht lëre mënjanë. Shumë herë çështje të ngjashme janë fillimi i fundit të çifteve , megjithëse mund të zgjidhen me ndihmën e duhur. Nëse nuk e dini ose nuk dëshironi t'i diskutoni drejtpërdrejt me partnerin, drejtojuni një profesionisti.

E imagjinoni veten me partnerin tuaj pas 10 vitesh?
Ndonjëherë njerëzit nuk duan të " punojnë " në marrëdhënien e tyre sepse në mënyrë të pandërgjegjshme mendojnë se nuk do të zgjasë. Nëse kjo është ajo që ndjeni thellë brenda vetes, atëherë ka shumë të ngjarë që të frenoni marrëdhëniet për shkak të frikës. Nëse qëndroni në një marrëdhënie derisa të gjeni diçka më të mirë, atëherë thjesht po humbisni kohën tuaj dhe kohën e partnerit tuaj. /Liberale.al/L.M/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH