Aktualitet

Interdisiplinariteti u jep studentëve vlerën e karrierës në artet...

Shkruar nga Liberale

Në librin e tij të fundit, Çfarë është rëndësia e Kolegjit  profesor i historisë Johann Neem në Universitetin Western Washington argumenton se një arsim universitar duhet të lërë një përshtypje në gjurmën e tij, duke e rrënjosur atë në interpretime dhe mendime rigoroze. Biznesi në terësi mund të jetë sektori më i njohur në SH.B.A., por ai nuk e arrin këtë provë, thotë Neem.

Unë mund të kërkoj nga institucioni im që të shfuqizojnë bizneset tona kryesore, nëse do të kishim një të tillë. Megjithatë, ne jemi gjithëpërfshirë në të njëjtën krizë të arteve liberale si shkollat që po hidhen në mënyrë të çuditshme në bandën e biznesit.

Si një historian, unë jam i sigurt se kapja e shpresave për t'u rikthyer në një epokë të tejkaluar akademike kur ndjekjet intelektuale "të pastra" mbretëruan suprem nuk është vetëm marrëzi, por keqinformon të kaluarën. Jam gjithashtu i sigurt se kthimi i qasjeve tona arsimore me kokë poshtë bazuar në një prirje aktuale nuk është as një qasje efektive. Por heqja dorë kundër tiranisë së biznesit të madh nuk është e mjaftueshme.

Në një epokë të ankthit ekonomik dhe pasigurisë, ne duhet të ilustrojmë në mënyrë më efektive se si artet liberale mund të lidhen me planet e studentëve për të ardhmen. Kjo absolutisht nuk nënkupton vrasjen e departamenteve disiplinore. Por kjo do të thotë të mendojmë në mënyrë kreative se si të kombinohen pikat e tyre të përgatitjes së studentëve tanë për jetën e angazhimit qytetar, rritjen personale dhe, po, karrierat produktive.

Kjo lloj bisede mund të provokojë një ankth të thellë në fakultetin e shkencave humane. Ne jemi trajnuar nga studiuesit e hulumtimit për të qenë studiues të kërkimit. Kemi kaluar shumë vite duke zotëruar fjalorin dhe qasjet intelektuale të disiplinave tona. Dhe shumë prej nesh e internuan idenë që të zbatojmë njohuritë tona për të zgjidhur problemet botërore dhe, veçanërisht, të lidhura me paratë, është të tradhtojmë profesionin tonë.

Diku përgjatë vijës, shumë prej nesh pranuan që talentet tona janë të kufizuara në akademi dhe se formimi i lidhjeve prodhuese me botën përtej është, në rastin më të keq, tërheqës dhe, në rastin më të mirë, i kotë. Bota kurrë nuk do të vlerësojë llojin e të menduarit kritik që bëjmë për tekstet dhe provat, kështu që disa prej nesh bëjnë çmos për ta injoruar atë botë.

Kjo është e gjitha, natyrisht, pak e mbivlerësuar. Por mbase vetëm pak.

Zgjidhja e krizës liberale të arteve kërkon që fakulteti të jetë i qetë për të provuar strategji dhe fjalor të reja. Ndoshta më thelbësore, do të thotë t’i inkurajosh ata të kapërcejnë kufijtë dhe të përqafojnë mendimin krijues të shkaktuar nga lidhje të reja. Do të thotë gjithashtu të bindësh jo-akademikët, si në të gjithë kampusin ashtu edhe më gjerë, se ndjekjet akademike mbeten në thelb të qëllimit të një kolegji, dhe se bashkëpunimi me fakultetin është i mundshëm dhe i vlefshëm.

Në Universitetin Denison, ne po e bëjmë këtë në mënyra të ndryshme. Njëra është kryesore e re e tregtisë globale, nga të cilën unë jam drejtor. I bazuar në artet liberale, kjo kryesore synon t'u japë studentëve mjetet që të mendojnë se si tregtia globale, bizneset dhe shoqëritë formojnë njëra-tjetrën, duke tërhequr në një varg disiplinash dhe duke balancuar mendimin kritik duke diskutuar për aplikime praktike (të mbështetur nga bashkë-dizajnuar qëllimisht) përvojat kurrikulare). Studentët ndërtojnë një kombinim të individualizuar të kurseve nga të gjitha shkencat humane, arte dhe shoqëri - të mësuara nga fakulteti ekzistues - për të kuptuar kontekstet sociale dhe kulturore të një rajoni të përzgjedhur global.

Përsosja e programit ka qenë një proces gjyqësor dhe gabimi, ashtu si çdo përvojë fillestare. Por pas tre orëve të plota mësimore, janë shfaqur katër parime kryesore.

E para është mbajtja nën kontroll e fakultetit. Kjo mund të godasë frikën në zemrat e administratorëve, por nëse një kolegj dëshiron të ndërtojë programe të reja (ose të nxjerrë në pah ato ekzistuese) që rezonojnë me misionin e tij dhe vlerat akademike, fakulteti duhet të drejtojë autobusin.

Ato fakultete, nga ana e tyre, duhet të jenë të gatshëm të mendojnë se si të përdorin burime përtej kampusit në qëllimet e tyre arsimore, në vend se të kenë frikë nga prania e të huajve në klasat e tyre. Për sa kohë që mbahen qëllime të qarta pedagogjike dhe intelektuale, përvoja jonë është që lidhjet me njerëz të rinj dhe ide të gjallërojnë si programin ashtu edhe instruktorin.

Së dyti, ne duhet të çmontojmë siloset e kampusit - dhe jo vetëm ato disiplinore. Tani punoj rregullisht me administratorë në zyrën tonë të karrierës dhe qendrën tonë për inovacion dhe sipërmarrje, si dhe me ata të përfshirë në programim jashtë kampusit, avancimin institucional dhe komunikimet. Kjo është thelbësore për ndërtimin e një baze të fortë për tregtinë globale kryesore dhe për të siguruar fuqinë e saj të qëndrimit.

Një parim i tretë është të njohim vlerën e njohurive tona pedagogjike. Nuk është thjesht shërbim për të thënë se artet liberale i trajnojnë studentët të jenë mendimtarë, analistë dhe vendimmarrës efektivë në një larmi karriere. Fakulteti mund të jetë i dobët në bërjen e qartë të këtyre lidhjeve, por shumë nga konceptet që profesionet e tjera kanë fraza të modës për shembull - "të menduarit

në dizajn", për shembull - janë aftësi që ne përdorim çdo herë që hartojmë një planprogram, ose planifikojmë një klasë.

Më në fund, mendoni bashkë-kurrikulare, jo jashtëshkollore. Elementet bashkë-kurrikulare të programit tonë të tregtisë globale variojnë nga seminaret "B-gati" për tema të tilla si Excel dhe marketing në një seri drejtues ekzekutiv që lejon studentët të shkëmbejnë ide me profesionistë me përvojë në grupe të vogla. Ata mësojnë se ky programim është një pjesë integrale e përvojës së tyre kryesore, jo një "ekstra" që është më pak (ose më shumë) e rëndësishme se puna në klasë.

Artikulimi dhe demonstrimi i vlerës së pasur të një arsimimi arti liberal - për karrierën në biznes dhe gjithçka tjetër - nuk është puna vetëm e drejtuesve të kolegjit, apo stafit në qendrat e karrierës dhe zyrat e komunikimit. Shtë biznesi i gjithkujt. Dhe ne duhet të punojmë së bashku për ta bërë mirë. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH