Showbiz

10 shtetet që afrojnë standardin më të lartë të jetesës, për vitin 2023 (ku mund të punohet dhe jetohet më mirë)

Shkruar nga Liberale

“US News & World Report”, bazuar në një sondazh me 17,000 njerëz në mbarë botën, duke vlerësuar 85 vende bazuar në 76 tregues, ka përzgjedhur 10 shtete ku mund të bëhet jetesa më e mirë. Sigurisht dominojnë vendet skandinave dhe ato Perëndimore, me ekonominë, demokracinë, standardin e jetesës dhe arsimin më të zhvilluar në botë.

  1. Zelanda e Re

Zelanda e Re është e njohur në mbarë botën për cilësinë e lartë të jetesës. Zelandezët janë të njohur për etikën e tyre në punë, të palodhur, por gjithashtu vlerësojnë një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë. Nëse jeni shtetas, ose rezident, ose keni një vizë pune të vlefshme për të paktën dy vjet, kujdesi shëndetësor publik në Zelandën e Re është falas ose me kosto të ulët. Edhe nëse keni një vizë të përkohshme, mund të merrni një sërë shërbimesh në rrethana të caktuara.

  1. Australi

Australia është një vend i begatë me një ekonomi të zhvilluar. Banorët e Australisë merren me sport dhe jetëgjatësia është e gjatë si për meshkujt ashtu edhe për femrat. Qytetet në Australi zakonisht renditen lart në vlerësimet e jetueshmërisë. Në fund të vitit 2017, votuesit miratuan me shumicë dërrmuese legalizimin e martesave të të njëjtit seks. Cilësia e lartë e arsimit australian është gjithashtu e njohur në mbarë botën.

  1. Holanda

Në sondazhin e vitit 2022, Holanda doli në vendin e tetë. Stabiliteti politik dhe sistemet e mirë-zhvilluara të shëndetit dhe arsimit publik e dallojnë vendin e tulipanëve në Europë. Ishte vendi i parë që legalizoi martesat e të njëjtit seks dhe njihet për shoqërinë tolerante. Ka përqendrimin më të lartë në botë të muzeve dhe 32 mijë kilometra rrugë  biçikletash, duke i inkurajuar njerëzit të jenë më aktivë. Holandezët paguajnë 52% taksë mbi pagat e tyre. Megjithatë, ata nuk ankohen pasi vendi i tyre u ofron shërbime dhe një jetë cilësore të gjithë popullatës. Transporti publik është shumë efikas, të ardhurat të kënaqshme, vendi është i sigurt dhe arsimi konsiderohet i shkëlqyer.

  1. Gjermania

Gjermania është pa dyshim një nga fuqitë ekonomike më të mëdha  në botë, duke u renditur e shtata në listë. Vendi ka një ekonomi të fortë, si dhe me sisteme të arsimit dhe shëndetësisë publike tepër të zhvilluara. Përparësi të tjera përfshijnë fuqi punëtore të kualifikuar e të larmishme, si dhe në lulëzim të sektorëve të telekomunikacionit, shëndetësisë dhe turizmit. Gjermania është gjithashtu një lider global në importe dhe eksporte, si dhe vendlindja e ikonave të shumta kulturore.

  1. Finlanda

Finlanda dallohet për sigurinë e saj, sistemin e zhvilluar të arsimit publik dhe atraktivitetin për familjet. Vendi skandinav është një lider global në arsim. Finlanda renditet gjithashtu lart për performancën në të drejtat civile, cilësinë e jetës dhe lirinë e shtypit. Finlanda ishte gjithashtu një nga vendet e para në botë që u dha grave të drejtën e votës. Finlanda investon shumë në rrjetet e sigurisë sociale dhe shërbimet publike.

  1. Norvegjia

Siguria e Norvegjisë, politika e qëndrueshme dhe sistemi i zhvilluar arsimor dallohen në renditje. Vendi skandinav është i begatë, me një nga eksportuesit më të mëdhenj të naftës në botë, arsim të lartë falas dhe një traditë të gjatë letrare. Norvegjia ka një standard të lartë jetese me reputacion, si një nga vendet më të mira për të jetuar. Norvegjia konsiderohet gjithashtu si një vend i shkëlqyer për të punuar në Evropë, me politika të tilla si pushimi i grave shtatzënë dhe barazia gjinore. Shkalla e papunësisë është e ulët dhe pagat janë konkurruese, veçanërisht për ata me diploma.

  1. Zvicra

Renditja e Zvicrës sigurohet nga faktorë të tillë si ekonomia, politika e qëndrueshme dhe sistem i zhvilluar arsimor. Vendi ka një shkallë të ulët papunësie dhe një fuqi punëtore të arsimuar mirë. Normat e ulëta të taksave ndaj korporatave, një sektor shërbimi shumë i zhvilluar me përsosmëri në sektorët financiarë dhe një industri e fortë prodhuese e teknologjisë së lartë janë tipare dalluese për Zvicrën. Si rezultat, të jetuarit në Zvicër bëhet shumë tërheqës për ata që mendojnë të shkojnë në Evropë. Gjithashtu, Zvicra renditet e para në sondazhin e vendeve më të mira për të dalë në pension.

  1. Kanadaja

Kanadaja është një nga vendet më të sigurta në botë, ndërsa kanadezët janë zakonisht njerëz të shëndetshëm. Kanadaja është një shoqëri industriale e teknologjisë së lartë. Ndërsa industria e shërbimeve është shtytësi më i rëndësishëm ekonomik në Kanada, Kanadaja eksporton gjithashtu shumë energji, ushqime dhe minerale. Kanadaja është prodhuesi i tretë më i madh i naftës në botë. Për shkak të fuqisë së ekonomisë, kanadezët kanë një cilësi shumë të lartë jetese. Kushtetuta kanadeze deklaron se burrat dhe gratë janë ligjërisht të barabartë. Legjislacioni provincial dhe federal për të drejtat e njeriut i mbron ata nga diskriminimi gjinor nga qeveria dhe bizneset e sektorit privat. Martesa, divorci dhe shërbimi ushtarak janë të gjitha formalisht neutrale ndaj gjinisë sipas ligjit federal.

  1. Danimarka

Danimarka është e dyta në botë për sa i përket cilësisë së jetesës. Faktorë të tillë si barazia e të ardhurave, politika e qëndrueshme, siguria dhe sistemet e mira të arsimit dhe shëndetit publik ndikojnë në një pozitë të mirë të Danimarkës. Qeveria daneze njihet si një entitet shumë i qëndrueshëm dhe transparent. Vendi funksionon nën monarkinë kushtetuese dhe anëtarët e organit më të lartë legjislativ të Danimarkës, Folketing, zgjidhen nga populli. Qeveria daneze është progresive dhe struktura sociale e vendit ka lëvizshmëri sociale të admirueshme. Nëpërmjet taksimit progresiv, vendi ka një sistem shëndetësor universal, në të cilin qytetarët marrin kujdes mjekësor falas. Arsimi i lartë është gjithashtu falas.

  1. Suedia

Suedia zë vendin e parë  sa i përket cilësisë më të mirë të jetës për vitin 2022. Vendi skandinav shquhet në renditjen e cilësisë së jetës për sistemet shëndetësore dhe arsimin publik të zhvilluar mirë, sigurinë, stabilitetin ekonomik dhe politikën. Për më tepër, Suedia është e përkushtuar ndaj qëndrueshmërisë, të drejtave të njeriut, shpërndarjes së pasurisë dhe arsimit universitar. Është një vend i bukur, me peizazhe mahnitëse, qytete të mahnitshme dhe një popullsi jashtëzakonisht të kulturuar dhe të qytetëruar.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH