Universitet

UNIVERSITETI humb dokumentet e provimeve dhe i anulon diplomën mjekes

Shkruar nga Liberale

UNIVERSITETI humb dokumentet e provimeve dhe i anulon diplomën mjekes

Çështja shkon në gjyq, vendimi që merret pas 10 vitesh

Tingëllon si komplot i ndonjë filmi, por ndodhi vërtet: në Bari, Universiteti anuloi diplomën e mjekësisë 10 vjet pas marrjes së titullit.

Një makth që mbajti zgjuar për më shumë se një natë ish-studenten, tashmë doktoreshë, e cila u diplomua në Universitetin e Barit në tetor 2013 me 110 pikë nga 110 të mundshme. Me pak fjalë, një rrugë akademike e patëmetë.

Megjithatë, vite më vonë, Universiteti i anuloi diplomën e saj në Mjekësi pasi humbi dokumentet që vërtetonin arritjen e provimeve të marra gjatë Erasmus, duke hedhur kështu dyshime nëse studentja i kishte kaluar ato. Gjithashtu kualifikimi për të ushtruar mjekësi dhe aksesi në shkollën e specializimit u shpallën të pavlefshme.

Gjatë studimeve akademike, doktoresha kishte marrë pjesë në projektin Erasmus në Universitetin e Valladolidit, ku kishte dhënë provimet e planit të studimit dhe dy provime të tjera të paplanifikuara: gjithsej, pra, tetë provime.

Ose të paktën, kjo është ajo që shfaqet në sistemin e kompjuterizuar "Esse 3" të Uniba dhe në "transkriptet e të dhënave" të lëshuara nga zyra Erasmus e universitetit spanjoll. Pasi mbaroi periudha e studimit jashtë vendit, Universiteti i Barit ndërmori hapa për të njohur aktivitetet e trajnimit të kryera nga studentja në universitetin spanjoll, duke i caktuar asaj kreditet përkatëse të trajnimit (CFU e lakmuar) pavarësisht se dy nga provimet e marra në Spanja përfundoi në festat publike. Pikërisht kjo e metë do ta bënte më vonë Universitetin e Barit të supozonte se "transkripti i të dhënave" përmbante falsifikime, duke përjashtuar hipotezën - "më e thjeshtë dhe më e aksesueshme" sipas jurisë - se përmbante "thjesht gabime transkriptimi".

Në vitet e mbetura akademike në Bari, studentja kaloi me sukses provimet e fundit të kërkuara nga kursi i studimit, duke përfunduar kursin e formimit universitar. Dhe pas një praktike të shkëlqyer, ajo kaloi edhe provimin e shtetit për regjistrim në shoqatën profesionale të mjekëve dhe kirurgëve. Mjekja u autorizua për ushtrimin e profesionit në shkurt 2014. Shumë eksperienca pas: nga vitet si mjeke e vuajtjes së dënimit në institucionin e të miturve dhe në burgjet e zonës së Barit, tek roli i mjekes civile në krye të shërbimit shëndetësor mjekësor për asistencë në ushtrimet në Legjionin Studentor Guardia di Finanza.

Në shtator 2023 lajmi i çmendur: Universiteti i Barit i komunikoi mjekes se, “në kuadër të kontrolleve administrative që synonin kalimin nga shkolla e specializimit të Foggia-s në atë të Barit, mungesa e dokumentacionit që vërtetonte kalimin e tetë provimeve do të konfirmohej në Universitetin e Valladolidit”. Dhe pikërisht kështu Universiteti i kërkoi doktoreshës të jepte “më shumë informacion, edhe me anë të dokumentacionit mbështetës, në lidhje me universitetin e huaj pritës në të cilin gjatë përvojës Erasmus janë kryer provimet e sipërpërmendura, si dhe periudhën e tejkalimit të tyre”. Më pas doktoresha dërgoi një certifikatë diplome të lëshuar nga i njëjti Universitet i Barit në qershor 2015. Por përgjigja nuk ashtu si duhej, pasi në tetor Universiteti zyrtarizoi “pezullimin e menjëhershëm të trajnimit të specialistëve”. Dhe pak muaj më vonë u deklarua mos-ekzistenca ligjore dhe/ose nulja e diplomës së bashku me pavlefshmërinë e regjistrimit në Urdhrin e Mjekëve dhe Kirurgëve”.

Pas gjyqit, dhe kontrolleve procesi i ndjekur nga Universiteti i Barit nxori "mungesë provash dokumentare, pasi është e qartë se Universiteti ka humbur dokumentacionin e formuar trembëdhjetë vjet më parë". Prandaj, TAR pranoi pozitivisht apelin e profesionistes, duke anuluar në mënyrë efektive të gjitha aktet akademike që pengonin karrierën e saj. Dhe në fakt doktoresha arriti (përsëri) të ushtronte profesionin për të cilën kishte studiuar.

/Përgatiti: Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH