Medicus

Kanceri i gjirit mbetet i monitoruar me shpikjen revolucionare të pajisjes e cila mund të vishet pa komplekse nga gratë dhe vajzat

Shkruar nga Liberale

Kanceri i gjirit mbetet i monitoruar me shpikjen revolucionare të pajisjes

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert Miraku

Nuk është hera e parë që ju flasim për pajisje që mund të vishet si rrobë, të afta për të monitoruar shëndetin tonë: ju kishim prezantuar tashmë një pseudo-patch ekografik fleksibël të zhvilluar nga MIT, i aftë për të kapur imazhe të indit të gjirit dhe zbulimi i menjëhershëm i pranisë së tumoreve. Tani Universiteti Nottingham Trent (NTU) ka zbuluar një pajisje që mund të vishet që synon të zbulojë edhe ndryshime të vogla në qelizat e kancerit në kohë reale duke përdorur rrymën elektrike.

MONITORIMI NË SHTËPI

Pajisja, provat klinike të së cilës pritet të fillojnë në vitet e ardhshme, do t'i lejojë pacientët të monitorojnë në mënyrë joinvazive rritjen e tumorit direkt nga shtëpia. Pajisja e veshur mund të futet në një sytjena të blerë ose të inkorporuar në një sytjena të krijuar posaçërisht: të dhënat e mbledhura më pas do të dërgohen në smartfonin e pacientit.

PYETJA E LËNGJEVE

Pajisja zbulon lëngun e pranishëm në qelizat e indit të gjirit, pasi qelizat e tumorit janë më të dendura dhe më pak të pasura me ujë sesa ato të shëndetshme. Duke shfrytëzuar këtë aftësi, veshja do të jetë në gjendje të zbulojë rritjen e qelizave kancerogjene duke filluar nga 2 milimetra . “Kanceri i gjirit mund të rritet shumë shpejt”, shpjegon Yang Wei, inxhinier elektrik në NTU: “Ndonjëherë një milimetër në gjashtë muaj, herë të tjera dy milimetra në gjashtë javë. Me këtë pajisje do të jemi në gjendje të monitorojmë shpejtësinë e rritjes së saj."

KONTROLLE MË TË THJESHTA DHE MË TË SHPESHTA

Studiuesit shpresojnë se pajisjet e veshura do të lehtësojnë monitorimin e kancerit, një detyrë komplekse veçanërisht në rastin e tumoreve më të vogla se një centimetër. Skanimet MRI shpesh kryhen disa muaj larg njëri-tjetrit, dhe nganjëherë rritja midis një vizite dhe tjetrës është e dukshme, për këtë arsye, si në rastin e pajisjes së zhvilluar nga MIT, kjo pajisje e re e veshur mund të jetë veçanërisht e dobishme për kontrollimin e të ashtuquajturave tumore të cilat zhvillohen dhe janë shumë agresive.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH