Aktualitet

Të mos njohësh të panjohurën

Shkruar nga Liberale
Të mos njohësh të panjohurën

Tavani i tarifave duhet të varen nga ajo që universitetet mund të ofrojnë në të vërtetë në një pandemi.

Në 18 qershor në Britani  ishte afati për të vendosur se, nëse ka, nga vendet e tjera jashtë Anglisë aplikime të studentëve për t'u pranuar në universitetet Britanike.

Vendimi për të studiuar në një vend jashtë shtetit  kurrë nuk ka qenë një vendim i lehtë për tu marrë duke pasur parasysh gamën e të panjohurve. A do të marr dot notat e duhura? A do ta shijoj jetën studentore në një vend të panjohur më parë? A mund ta përballoj jetesën atje?

Këtë vit, megjithatë, vendimi ka qenë edhe më shumë një kërcim në errësirë duke marrë parasysh paqartësinë e vazhdueshme në lidhje me ato që universitetet ofrojnë. A do të zhvillohet mësimi personalisht ose në internet? A do të lejohen studentët të jenë të pranishëm në kampus?

Sigurisht, studentët nuk presin që gjithçka të gozhdohet: ne ende nuk e dimë se cila do të jetë situata epidemiologjike në shtator e në vazhdim; ne ende nuk e dimë nëse Britania e Madhe do të ketë apo jo një valë të dytë të infeksioneve; ne ende nuk e dimë nëse udhëtimi ndërkombëtar do të jetë i mundur për asgjë si nivelet e shikuara para bllokimit në të gjithë botën. Sidoqoftë, pak më shumë siguri do të shkonte shumë larg në drejtim të lejimit të studentëve të fillojnë të planifikojnë me njëfarë besimi.

Në mënyrë të veçantë, qeveritë dhe universitetet në Mbretërinë e Bashkuar duhet të angazhohen për të siguruar "vlerë" në të gjithë. Pak a shumë të gjitha universitetet po paguajnë tarifat maksimale të lejuara të shkollimit në juridiksionin e tyre, por nëse këto çmime do të mbeten,  a është koha për disa sigurime? A do të ofrohet mësimdhënia ballë për ballë, e çdo lloji? A do të kontaktohet rregullisht ndërmjet pedagogëve dhe studentëve për të rishikuar performancën? Po në lidhje me aspektet më të gjera të përvojës studentore që brezat e mëparshëm kanë marrë si të mirëqenë?

Padyshim që, ne po shohim që gjithnjë e më shumë universitetet po angazhohen për një mënyrë të mësimdhënies. Në një sondazh të Universiteteve në Mbretërinë e Bashkuar të publikuar këtë javë, 97 përqind e 92 universiteteve të anketuar thanë se ata do të japin disa leksione në auditor dhe 87 përqind planifikojnë të ofrojnë aktivitete sportive, palestër dhe jetë studentore .

E kuptoj që universitetet nuk mund të përballojnë ulje të mëdha të të ardhurave të tyre nga tarifat e shkollimit, por sidoqoftë pyetja qëndron nëse është e drejtë të vazhdosh të paguash tarifën e plotë të shkollimit për një përvojë të zvogëluar. Universitetet dhe qeveria duhet të punojnë me zell gjatë javëve të ardhshme për të balancuar këto interesa konkurruese dhe për të dalë me një zgjidhje që funksionon njëlloj për studentët dhe universitetet.

Unë besoj se kapitali i tarifës së shkollimit duhet të varet nga ajo që ofron universiteti në të vërtetë. Testet do të përfshijnë nëse mësimi do të jetë në auditor, nëse aktivitetet e kohës së lirë të reklamuar do të mbeten të disponueshme dhe nëse universitetet kanë vendosur korniza mbështetëse për të zbutur një valë të dytë të virusit. Vetëm nëse të gjitha këto elementë mund të përmbushen, nëse universitetet do të mbajnë mundësinë e tarifimit të tarifës së plotë; për secilin "dështim", tavani duhet të ulet gradualisht - duke lejuar studentët të kompensohen siç duhet për një përvojë të zvogëluar, por duke i lejuar universitetet mundësinë e mbajtjes së fondeve të plota.

Një nga implikimet më të mëdha të pasigurisë do të jetë pashmangshmërisht një përmbysje e viteve të përparimit në përmirësimin e lëvizshmërisë sociale. Duke qenë personi i parë në familjen time që mbaroi shkollën e mesme, e lëre më të aplikojë në universitete dhe të mbajë një ofertë nga Universiteti i Oksfordit, unë e di luftën me të cilën përballen shumë nga bashkëmoshatarët e mi të pafavorshëm u shpreh një student i cili ka kryer aplikimin në Universitetin e Oksfordit, ku si ky student janë edhe shumë të tjerë të cilët nuk mund të përballijnë dot tarifën e studimit.

Fakti që ata kanë humbur një pjesë të konsiderueshme të vitit të fundit të arsimit të tyre shkollor do të thotë që hendeku midis arritjeve të tyre dhe atij të studentëve më të pasur do të rritet edhe më shumë.

Ju mund të argumentoni që atyre nuk u pëlqen perspektiva e mësimit në internet ose që mendojnë se arritja e tyre relative është ndikuar negativisht nga bllokimi duhet thjesht të shtyhen. Por, për shumë studentë më të varfër, shtyrja nuk është thjesht një mundësi e besueshme pasi atyre u mungojnë burimet për të qëndruar financiarisht në dy këmbët e tyre dhe u mungojnë lidhjet për të marrë përvoja dhe praktika të financuara.

Është gjithashtu e drejtë të thuhet se universitetet nuk do të mirëpresin mbajtjen e tarifave të shkollimt nga studentë të cilët tashmë janë pranuar për të ndjekur studimet e tyre për disa muaj apo edhe për një vit tjetër. Por nëse ata duan tarifat e studentëve, ata duhet të kishin bërë gjënë e duhur prej tyre dhe të thonin më shpejt ofertat e tyre. Po, ata tani po përgjigjen në disa pyetje, por me kalimin e afatit të aplikimit, është shumë vonë. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH