Ekonomi

SHIFRA E DITËS: Populizmi europian – analiza e 3 vendeve. Pse lëvizjet ‘lulëzojnë’ kur kundërshtojnë politikat liberale

Shkruar nga Aranit Muraçi

SHIFRA E DITËS: Populizmi europian – analiza e 3 vendeve. Pse

Në foto: Studentë, mësues dhe përkrahës në Hungari që bëjnë thirrje për kushte më të mira jetese  

Lëvizjet populiste të krahut të djathtë kanë fituar masa të konsiderueshme në të gjithë Evropën vitet e fundit, duke riformuar peizazhet politike dhe duke sfiduar normat e vendosura gjatë dekadave të fundit. Këto regjime kanë ndikim të konsiderueshëm mbi politikat dhe strategjitë ekonomike, por a ndajnë ato një perspektivë ekonomike?

Për të kuptuar sesi populizmi i krahut të djathtë - i karakterizuar shpesh nga retorika nacionaliste, politikat anti-imigruese dhe tendencat proteksioniste - mund ta shohim sistemin ekonomik në tërësi, dhe është e rëndësishme të kuptohen rrënjët e tij politike.

Në diskursin aktual politik, termi populist sinjalizon një prirje antiestablishment dhe nëse me themelim presupozojmë demokracitë parlamentare liberale të Evropës, atëherë narrativa populiste duhet me përkufizim të kritikojë rendin aktual. 

Siç edhe e përmblodh për Euronews, Branislav Slantchev, një profesor në Universitetin e Kalifornisë në San Diego: "Populizmi gjithmonë vendos "popullin" kundër disa "elitave" të mjegullta dhe kështu mund të përdorë të gjitha llojet e ideve ekonomike në varësi të ankesës apo "armikut". Kjo do të thotë se nuk ka një lloj të caktuar Ndërkombëtar populizmi, të koordinuar me një strategji ekonomike të lidhur.

Lëvizjet populiste lulëzojnë kur kundërshtojnë politikat liberale

Megjithatë, në kontekstin e Europës Perëndimore në shekullin e 21-të, të paturit e një armiku të përbashkët për sa i përket një ekonomie të tregut të lirë, subvencioneve të mirëqenies, sistemeve të imigracionit që synojnë tërheqjen e fuqisë punëtore të huaj dhe demokracisë liberale, tregon për lëvizje të ndara, por të ngjashme, populiste që kundërshtojnë status quo-në. Siç edhe e komfirmon Slantchev: "Populizmi është kundër politikave liberale në parim, dhe kështu modeli i rritjes ekonomike do ta pasqyrojë këtë."

Në Europën postkomuniste, ku regjimet populiste kanë zënë rrënjë në vende të caktuara, si Hungaria apo Serbia, armiku i përbashkët ndryshon nga ai në demokracitë e konsoliduara dhe ekonomitë e zhvilluara të pjesës perëndimore të kontinentit. Đorde Trikos, konsulent i komunikimit strategjik dhe bashkëthemelues i "Libek", shpjegon për Euroneës se "ekonomitë e pareformuara, post-socialiste, e bëjnë populizmin në vendet e tyre më të mundshëm dhe populizmi në vetvete ka më pak gjasa të mbijetojë me ekonominë e liberalizimit”.

Si i tillë, një shpjegim i përgjithshëm për suksesin e lëvizjeve populiste në Evropën postkomuniste mund të jenë reformat e pakryera ekonomike liberale, të cilat u përmbysën gjatë administratave liberale ose social-demokratike që u paraprinë konkurrentëve të tyre populistë.

Nëse i hedhim një vështrim më të afërt disa prej regjimeve populiste afatgjata të Evropës postkomuniste, dalin në pah disa të përbashkëta. Hungaria e Orbanit dhe Serbia e Vuçiç të dyja janë vende me ekonomi të hapura, të orientuara shumë drejt tërheqjes së investimeve të huaja direkte, ndërkohë që ndërtojnë një rend socio-politik klientelist për të mbështetur sundimin e tyre të vazhdueshëm.

Populizmi në parim i kundërvihet në mënyrë të paepur politikave liberale, dhe kështu modeli i rritjes ekonomike do ta pasqyrojë këtë.

András Tóth-Czifra, bashkëpunëtor në Programin Eurasia në Institutin e Kërkimeve të Politikës së Jashtme, jep një shpjegim të detajuar për Euroneës mbi sistemin ekonomik të Hungarisë nën sundimin populist: "Politikat e qeverisë, megjithëse ato padyshim që gjeneruan rritje ekonomike gjatë 14 viteve të fundit, nëse analizohet në shifrat e PBB-së, kanë gjunjëzuar perspektivat ekonomike të Hungarisë, në terma afatgjatë. Kjo është një rritje ekonomike e bazuar në fuqinë punëtore të lirë, energjinë e lirë, një degradim të të drejtave të punës dhe një numër të vogël projektesh të mëdha investimi të orientuara nga eksporti, të cilat shpesh marrin mbështetje politike në vend të industrive me njohuri intensive dhe konsumit të brendshëm.

Nëse krahasojmë deklaratën e mëparshme me atë të Trikosh-it për modelin aktual ekonomik serb, del një model i qartë: “Ekonomia serbe bazohet në marrjen e qirasë, punë të subvencionuara pa shumë zhvillim organik dhe projekte investimi që tregojnë fuqi, por që sjellin nuk ka vlerë reale për shoqërinë”.

Hungaria dhe Serbia shkojnë kundër prirjes populiste

Si Hungaria ashtu edhe Serbia kanë gëzuar një rritje ekonomike të qëndrueshme, nëse jo të jashtëzakonshme, nën regjimet e tyre përkatëse populiste dhe nuk janë kthyer në modelin e supozuar proteksionist. Dushan Pavlović, një profesor në Universitetin e Beogradit, e vë theksin në këtë pikë, në rastin e Serbisë: "Vendi gëzon rritje të qëndrueshme, inflacion të kontrolluar dhe financa publike të balancuara, me një deficit buxhetor prej vetëm 2.2% të PBB-së dhe borxhit publik nën 60% të PBB-së. Për më tepër, marrëdhënia e Serbisë me FMN-në, e cila ka të ngjarë të zgjerohet përtej shtatorit 2024, nënvizon stabilitetin makroekonomik”.

Kjo sigurisht ndryshon nga lëvizjet populiste në Evropën Perëndimore, të cilat zakonisht preferojnë masat proteksioniste, të paktën në një masë të caktuar. Nga ana tjetër, regjimet populiste në Hungari dhe Serbi kanë dështuar të përkthejnë rritjen ekonomike në rritjen e standardit të jetës për shumicën e qytetarëve të tyre, pasi vetë rritja bazohet në një model të përzier të subvencioneve qeveritare për investitorët e huaj dhe heqjen e të drejtës së të drejtës vendas fuqinë punëtore.

Një nga faktorët që kontribuon në mbytjen e rritjes ekonomike nën sundimin populist është korrupsioni sistematik, i cili është një produkt i qëllimshëm i ndërtimit të një sistemi të besnikërisë politike nëpërmjet ofrimit të përfitimeve ekonomike ose pozicioneve të favorshme në treg për aktorët kapitalistë të përkushtuar ndaj regjimit.

Toth-Czifra e vë këtë në perspektivë në shembullin e Hungarisë: "Një nga qëllimet e deklaruara të qeverisë së Orbanit ishte krijimi i një klase kapitaliste vendase; ky synim u arrit, në një farë mënyre, duke pasuruar aktorët e biznesit të lidhur politikisht përmes urdhrave shtetërorë dhe fondeve të BE-së si dhe duke i përfshirë në marrëveshjet e investimeve të huaja të lehtësuara nga qeveria”.

Trikos jep një vlerësim se: "korrupsioni sistemik është shpjegimi kryesor për fuqinë e populizmit në Serbi", ndërsa Pavlović shton se: "Pushteti serb duket se ka gjetur një formulë klienteliste për të toleruar nivele të caktuara të korrupsionit për aq kohë sa nuk pengojnë progresin ekonomik”.

Turqia përfiton nga një ndryshim në politikë

Duke ndërlidhur të dhënat nga rezultatet ekonomike të regjimit populist të Hungarisë dhe Serbisë me rastin e Turqisë, mund të nxirren përfundime mbi pyetjen nëse një regjim populist duhet t'i përmbahet gjithmonë një strategjie ekonomike të qëndrueshme. Timothy Ash, një bashkëpunëtor në programin e Rusisë dhe Euroazisë në Chatham House, nënvizon faktin se regjimi populist i Erdoganit ka bërë një ndryshim thelbësor në politikën e tij, më parë ideologjike, me norma të ulëta interesi të bankës qendrore: "Kthesa 180 gradë që nga ajo kohë. Zgjedhjet e majit të kaluar dhe tani tendencat më të mira të politikave në Turqi - një kthim në ortodoksi."

Ky është një pretendim i rëndësishëm, pasi tregon se si regjimet populiste ndërtojnë modele ekonomike dhe financiare bazuar në domosdoshmëri nëse një krizë ekonomike kërcënon stabilitetin politik, gjë që në disa raste mund të kundërshtojë narrativat e tyre politike. Duke thënë këtë, regjimet populiste të krahut të djathtë demonstrojnë një tendencë për të krijuar struktura socio-ekonomike korruptive dhe kroniste, me qëllim që të zgjasin qëndrimin e tyre në pushtet për një kohë të pacaktuar, edhe nëse nuk shpërbëjnë rregullat themelore të sistemit demokratik dhe atë të një ekonomie të tregut të lirë.

Si përfundim, ndërsa regjimet populiste janë ideologjikisht kundër demokracisë liberale, ato nuk janë të detyruara të zbatojnë strategji ekonomike proteksioniste. Gjithsesi, të gjitha regjimet populiste e formësojnë modelin e tyre ekonomik dhe politik në një mënyrë që stimulon korrupsionin e madh dhe përfundimisht heq të drejtat e shumta të njerëzve, të cilët populistët kanë ardhur në pushtet për t'i mbrojtur nga elitat e supozuara të liga.

Për më tepër, rritja ekonomike afatgjatë mund të ndikohet negativisht nga politikat e deklaruara të populistëve, pasi ato kufizojnë diversifikimin, inovacionin dhe sipërmarrjen e lirë, veçanërisht në fushat e biznesit të vogël dhe atë të mesëm.

Analiza e publikuar në Euronews.com, me titull në origjinal: "European populism – does a common economic strategy exist?"

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH