Aktualitet

INTERVISTA/ Papa Françesku: Kisha e hapur për të gjithë, por “jo” për bekimet e martesave të të njëjtit seks

Shkruar nga Liberale
INTERVISTA/ Papa Françesku: Kisha e hapur për të gjithë,

Marrë nga: Vatican News 

Lidhur me çështjen e bekimeve të bashkimeve të të njëjtit seks të përmendur në dokumentin doktrinor Fiducia Supplicans, Papa  sqaroi se ndërsa bekimet janë për individët, bashkimet e të njëjtit seks nuk mund të bekohen sepse do të binte në kundërshtim me "ligjin e Kishës".

Në një intervistë me U.S. transmetuesi CBS, Papa Françesku thekson se Kisha i mirëpret të gjithë, ndërsa sqaron aspektet lidhur me bekimet e autorizuara nga "Fiducia Supplicans". Ai gjithashtu kritikon zëvendësimin, dënon ideologjitë dhe përsërit apelin e tij drejtuar kombeve ndërluftuese për të gjetur zgjidhje mbi konfliktet e fundit. Papa Françesku përsëriti vizionin e tij për një Kishë të hapur dhe parimin e përfshirjes, thelbësore për pontifikatin e tij, gjatë një interviste me Norah O'Donnell, Drejtore e CBS Evening News. Regjistruar në Santa Marta më 24 Prill dhe u transmetua pjesërisht në programin "60 Minuta".

Surrogacia është një biznes

Në lidhje me homoseksualitetin, gazetari kujtoi pohimin e Papës se “homoseksualiteti nuk është krim”. "Jo. Është një gjendje njerëzore", komentoi ai. Dhe ndërsa dënoi surrogacitetin, për të cilin tha se "është bërë biznes dhe kjo është shumë e keqe. Është shumë negative". Gazetari theksoi se ai për disa femra, si për ato që janë të sëmura, mund të jetë e vetmja shpresë. "Mund të jetë. Shpresa tjetër është birësimi," u përgjigj Papa, duke kërkuar që të mos anashkalohet parimi moral dhe duke sugjeruar birësimin si alternativë dhe respektimin e parimeve morale.

Kritika nga “konservatorët”

Duke iu përgjigjur një pyetjeje mbi kritikat nga disa peshkopë konservatorë në SHBA, Papa Françesku tha “Konservator është ai që ngjitet pas diçkaje dhe nuk dëshiron të shohë përtej. Është një qëndrim vetëvrasës sepse një gjë është të marrësh parasysh traditën dhe të marrësh parasysh situatat e kaluara, një tjetër është të mbyllesh në një kuti dogmatike”.

Apel për paqe

Në intervistën e zhvilluar në prag të Ditës Botërore të Fëmijëve më 25 dhe 26 maj në Romë, fokusi u zhvendos tek fëmijët, duke filluar nga ata që vuajnë në luftë: në Gaza, në Ukrainë, tek fëmijët që "kanë harruar se si të buzëqeshni”, përsëriti Papa. Kështu ai përsëriti thirrjen e tij drejtuar vendeve në luftë: "Të gjithë, ndaloni. Ndaloni luftën. Ju duhet të gjeni një mënyrë për të negociuar paqen. Përpiquni të arrini paqen. Paqja e negociuar është gjithmonë më e mirë se një luftë e pafund... Ju lutem, ndaloni Negocioni."

Dënimi i ideologjive

Duke u ndalur në konfliktin në Izrael dhe Gaza, protestat e kampusit universitar dhe antisemitizmin në rritje, Papa Françesku përsëriti se "çdo ideologji është e keqe, dhe antisemitizmi është një ideologji dhe është e keqe. Çdo "anti" është gjithmonë i keq. Kritikoni një qeveri apo një tjetër, qeverinë izraelite, apo qeverinë palestineze.

Emigrantët dhe Indiferenca

Duke iu drejtuar vuajtjeve të emigrantëve, Papa Françesku dënoi indiferencën e përhapur, duke e krahasuar atë me larjen e duarve të Ponc Pilatit: "Shumë atje shohin se çfarë ndodh, luftërat, padrejtësitë, krimet... Është indiferencë. Ne nuk mund të qëndrojmë indiferentë ndaj këtyre tragjedive njerëzore”.

Dhe duke komentuar lajmin se shteti i Teksasit po përpiqet të mbyllë një organizatë katolike në kufirin me Meksikën që ofron ndihmë humanitare për emigrantët pa dokumente u konsiderua "çmenduri e pastër". Mbyllja e kufirit dhe lënia e tyre atje është çmenduri”, theksoi Papa. "Emigranti duhet të mirëpritet. Pastaj do të shohim se si t'i menaxhojmë ata. Ndoshta duhet të kthehen, nuk e di, por secili rast duhet të konsiderohet njerëzor."

Nuk ka tolerancë për abuzim

Intervista prek gjithashtu çështjen e abuzimeve brenda Kishës, një krim që Papa përsërit se "nuk mund të tolerohet". Në të njëjtën kohë, ai pranoi se duhet bërë më shumë, sepse "për fat të keq tragjedia e abuzimit është e madhe" dhe duhet të sigurohet që jo vetëm të ndëshkohet, por të mos ndodhë më kurrë.

/Përgatiti: Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH