Aktualitet

NASA, mbi 800 raste të UFO-ve “por vetëm 2% janë vërtet të pashpjegueshme”

Shkruar nga Liberale
NASA, mbi 800 raste të UFO-ve “por vetëm 2% janë

Ishte takimi i parë publik i mbajtur nga departamenti i NASA-s që merret me vëzhgimet e UFO-ve . Kanë dalë se mbi 800 pamje të cilat janë hetuar në 27 vitet e fundit. Raporti i plotë për këto dukuri astronomike të paidentifikuara do të publikohet brenda një muaji, në korrik.

Paneli prej 16 anëtarësh, i cili mbledh së bashku shkencëtarë nga fusha të ndryshme, që variojnë nga fizika te astrobiologjia, u formua qershorin e kaluar për të shqyrtuar pamjet e UFO-ve dhe të dhëna të tjera të mbledhura nga autoritetet civile të qeverisë dhe sektorët tregtarë.

Studimi i NASA-s është i ndryshëm nga një hetim i nisur së fundmi nga Pentagoni për fenomene ajrore të paidentifikuara të dokumentuara vitet e fundit nga aviatorët ushtarakë dhe të analizuara nga zyrtarë të mbrojtjes dhe inteligjencës amerikane. Ekspertët e agjencisë hapësinore amerikane thanë se ata hasën shumë të njëjtat pengesa të përjetuara nga Pentagoni në studimin e objekteve të paidentifikuara.

"Përpjekjet aktuale për mbledhjen e të dhënave për UAP-të janë josistematike dhe të fragmentuara nëpër agjenci të ndryshme, shpesh duke përdorur mjete të pakalibruara për mbledhjen e të dhënave shkencore," tha kryetari i panelit David Spergel.

Në mesin e këtyre 800 rasteve të shikimeve të " fenomeneve ajrore të paidentifikuara " (UAP) vetëm 2% deri në 5% e tyre besohet të jenë vërtet të pashpjegueshme dhe  " potencialisht anormale ", thanë ekspertët.

UAP-të (fenomene anormale të paidentifikuara) përkufizohen si pamje “të cilat nuk mund të identifikohen si avionë ose dukuri natyrore të njohura nga një këndvështrim shkencor”. Në të vërtetë, shumë raste mund të shpjegohen, por të tjerat mbeten mister.

“Ne marrim 50 deri në 100 raporte të reja çdo muaj,” tha Sean Kirkpatrick, drejtor i Zyrës së Departamentit të Mbrojtjes të SHBA për Zgjidhjen e Anomalive.

Sipas një raporti të Pentagonit të vitit 2021, nga 144 shikime të bëra nga pilotët ushtarakë që nga viti 2004, të gjitha, përveç njërit, kanë mbetur të pashpjeguara. Zyrtarët nuk e kanë përjashtuar mundësinë që objektet të jenë jashtëtokësore.

Për më tepër, të dhënat në lidhje me fenomenet UAP shpesh janë të vështira për t'u interpretuar dhe mund të shtrembërohen lehtësisht. David Spergel, kryetar i ekipit UAP të NASA-s, përmendi shpërthimin e valëve të një radioje të zbuluara nga studiuesit australianë. “Ata kishin një strukturë shumë të çuditshme. Njerëzit nuk mund të kuptonin se çfarë po ndodhte. Më pas ata filluan të vinin re se shumë prej tyre ishin grumbulluar së bashku rreth orës së drekës,” tha ai. Doli (më vonë) se instrumentet e ndjeshme të përdorura nga studiuesit po merrnin sinjale nga një mikrovalë e përdorur për të ngrohur drekat e tyre.

Megjithatë, ndryshimi i NASA-s në qasje është i rëndësishëm. Agjencia hapësinore ka shpenzuar dekada duke zhvlerësuar pamjet e UFO-ve. Tani ajo po organizon takime publike për të folur për to.

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH