Globi

Martohen 5-10 herë gjatë jetës së tyre, vendi ku gratë e festojnë divorcin me një festë të madhe

Shkruar nga Liberale

Edhe në të ashtuquajturën botë perëndimore, një arsye pse një grua mund të shmangë divorcin deri më sot është stigma sociale që vjen me të. Por jo në Mauritania, ku fundi i martesës së saj festohet me një festë të madhe, sipas një artikulli të ri të "New York Times". Festa përfshin ushqim, këngë dhe vallëzim, pasi gruaja konsiderohet sërish e disponueshme për një të re. Në fakt, është një traditë shekullore, me ndryshimin se sot, në epokën e Instagramit, ka nisur të bëhet i njohur edhe jashtë kufijve të tij, përmes rrjeteve sociale.

Mauritania, në fakt, sipas disa studimeve (statistikat e besueshme mungojnë) ka shkallën më të lartë të divorcit në botë, me shumë gra dhe burra, që martohen 5-10 herë gjatë jetës së tyre. Ndonjëherë kërkesa për shkurorëzim bëhet gojarisht, jo me dokumente zyrtare, dhe megjithëse lëvizjen e parë zakonisht e bëjnë meshkujt, në rrethana të caktuara mund të jetë iniciativë e gruas.

Fakti që divorci është kaq i përhapur, dhe i pranuar, në Mauritani i ka rrënjët, sipas sociologes Nejwa El Kettab, në të kaluarën matriarkale të maurëve të rajonit. Që nga koha kur komunitetet lokale përbëheshin nga nomadët, "partia e divorcit" ishte jashtëzakonisht e zakonshme, një mënyrë, në epokën analoge, për të shpallur ndryshimin e statusit të një gruaje, nga "e martuar" në "beqare".

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH