Showbiz

Kokoshkat tërhiqen nga tregu për shkak të pranisë së pesticideve: të papërshtatshme për konsum

Shkruar nga Liberale

Katër tufa kokoshkash të kripura që mund të përdoren në mikrovalë janë tërhequr për shkak të rrezikut të mundshëm kimik për konsumatorët. Produkti në fjalë tregtohet nën markën Snack Day për Lidl Italia. Siç sqarohet në njoftimin e Ministrisë së Shëndetësisë, gjashtë supermarkete janë tërhequr nga raftet nga i njëjti prodhues për shkak të pranisë së mundshme të pesticideve të pa miratuara.

Tërheqja e kokoshkave për përdorim në mikrovalë u urdhërua në fakt nga prodhuesi pasi analizat e kontrollit të mostrës zbuluan praninë e pesticidit Chlorpyrifos.

Siç specifikohet në njoftimin e tërheqjes, produkti nuk është i përshtatshëm për konsum, për këtë arsye konsumatorët që e kanë blerë tashmë ftohen të mos e konsumojnë dhe ta kthejnë përsëri në pikën e shitjes për rimbursim, madje pa paraqitur faturën.

Tërheqja prek vetëm paketat e kokoshkave me kripë "Snack Day" për mikrovalë 3x100g. Produktet e tjera të shitura nga Lidl Italia nuk preken nga tërheqja.

Pesticidi, i përdorur për të vrarë parazitët, përfshirë insektet dhe krimbat, dhe i përdorur në bujqësi që nga viti 1965, është ndaluar nga Komisioni Evropian për disa vite me një rregullore që ndalonte shitjen dhe përdorimin e tij.

Vendimi erdhi pas konfirmimit nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) se substanca shkakton dëme në shëndetin e njeriut, veçanërisht për efektet gjenotoksike dhe neurotoksike te fëmijët.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH