Globi

Aborti, si mund ta shpëtojmë Gjykatën e Lartë nga gabimet e saj

Shkruar nga Liberale
Aborti, si mund ta shpëtojmë Gjykatën e Lartë nga gabimet e

 Për të mbrojtur reputacionin e një institucioni të çmuar, nëntë gjyqtarët duhet të përmbajnë vetveten.

Hipokrati e dënoi abortin; Aristoteli mendoi se ishte më pak mizore sesa ekspozimi i foshnjave të padëshiruara ndaj elementeve. Perëndimi ka debatuar për këtë çështje të rëndë morale, për më shumë se 2000 vjet.

Shumica e demokracive perëndimore kanë gjetur një kompromis midis qëndrimit liberal, të trajtuar edhe nga “The Economist”, se shteti nuk duhet të kontrollojë trupin e grave; dhe qëndrimi më konservator, se çdo abort është vrasje.

Në Australi, Britani, Kanada, Francë, Gjermani dhe Japoni, legjislaturat e secilit vend e kanë lejuar abortin në fillim të shtatzënisë dhe e kanë bërë atë të paligjshëm më vonë. Shumica e amerikanëve pajtohen me këtë, por ai zbatohet ndryshe sipas shteteve të ndryshme.

Një draft i rrjedhur i opinionit të shumicës së anëtarëve të Gjykatës së  Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, i publikuar nga “Politico”, një agjenci lajmesh, thotë se gjykata do të rrëzojë “Roe v Ëade”, vendimin 50-vjeçar që e bën abortin të ligjshëm derisa fetusi të zhvillohet. Nëse ndodh, ligji shtetëror do të kishte përparësi. Shumica e aborteve me gjasa  do të bëhen të paligjshme në gjysmën e shteteve të SHBA; disa ndalime do të përfshinin raste përdhunimi ose inçesti. Gratë me gjendje më të mirë mund të marrin pushim nga puna dhe të udhëtojnë në klinika të ligjshme, kështu që barra do të binte kryesisht mbi gratë më të varfra. Ndalimi i abortit do të rriste numrin e vdekjeve të lidhura me shtatzëninë, me mbi 20%, sipas një studimi. Prandaj edhe mbi këtë çështje, “The Economist” ka ngritur pyetjen, sesi mund të shpëtohet Gjykata e Lartë e SHBA nga vetja e saj, nëse merr një vendim të tillë mbi abortin. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH