Medicus

Qelizat imune CAR-T zvogëlojnë masën e një tumori vdekjeprurës të trurit

Shkruar nga Laert MIRAKU

Qelizat imune CAR-T zvogëlojnë masën e një tumori

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert Miraku

Qelizat imune të gjeneruara të gjeneratës së re duken shumë efektive në reduktimin e masës së një prej tumoreve më të frikshme të trurit: glioblastoma . Një formë e avancuar e terapisë e bazuar në qelizat CAR-T (limfocitet T të modifikuara gjenetikisht) u zbulua, në dy studime paraprake të vogla por të rëndësishme, se mund të hollonte masën e tumoreve të trurit në pak ditë.

Prandaj nuk mund të flasim ende për një kurë, por sigurisht për një qasje shumë premtuese në trajtimin e këtyre tumoreve. Hulumtimi për të cilin po flasim është publikuar më 13 mars në Nature Medicine dhe në New England Journal of Medicine .

CILIN TUMOR/ Glioblastoma është një tumor agresiv i trurit i njohur si rezistent ndaj trajtimeve. Shfaqet në qelizat mbështetëse të sistemit nervor qendror, mund të rritet me shpejtësi dhe të përzihet me qelizat e shëndetshme, duke formuar masa të përhapura që janë të vështira për t'u hequr në mënyrë kirurgjikale. Në format e përsëritura si ato të pacientëve të përfshirë në këto studime, mbijetesa mund të jetë më pak se 10 muaj.

QELIZAT E BARDHA TË GJAKUT ME SUPERFUQI/ Qelizat CAR-T merren në laborator duke filluar nga limfocitet T, pra qelizat e bardha të gjakut të pacientit, të cilat merren dhe modifikohen gjenetikisht për të synuar objektiva të veçantë të tumorit që do të trajtohet. Në mënyrë tipike, qelizat T neutralizojnë kërcënimet e paraqitura nga patogjenët dhe qelizat malinje; modifikimi i paraqitur bën që ata të shprehin një receptor CAR (receptor antigjen kimerik) në sipërfaqen e tyre , i aftë për të rritur përgjigjen imune. Qelizat imune të inxhinieruara më pas shumëzohen in vitro përpara se të riinfuzohen te pacienti.

OBJEKTIV I DYFISHTË/ Këto terapi të hiper-personalizuara, të rralla dhe të shtrenjta (sepse ato bazohen në qelizat imune të pacientit individual), përdoren për trajtimin e tumoreve të gjakut (si leucemia, limfoma dhe mieloma) që janë rezistente ndaj trajtimeve të tjera, dhe gjithashtu japin rezultate premtuese kundër disa tumoreve të ngurta. Vitet e fundit, CAR-T janë zhvilluar kundër molekulave specifike të shprehura në sipërfaqen e disa formave të glioblastomës, por për këto dy studime u krijuan CAR-T që synojnë jo një molekulë të vetme, por dy .

NGA SHUMË FRONTE/ Ekipi i Bryan Choi, neurokirurg në Spitalin e Përgjithshëm Massachusetts në Boston, dhe autori i parë i artikullit në NEJM, ka krijuar me kolegët CAR-T të afta për t'u bashkuar me një formë të mutuar të një proteine ​​të quajtur receptori i faktorit të rritjes epidermale (EGFR) prodhuar nga disa qeliza glioblastomike; por ai gjithashtu inkurajoi CAR-T-të e tij për të prodhuar antitrupa që kërkojnë një formë të pamutuar të EGFR, që zakonisht nuk prodhohet nga qelizat e trurit, por karakterizon shumë qeliza glioblastoma.

Ekipi në thelb "armatosi" CAR-T kundër formave të mutuara dhe jo të mutuara të EGFR në mënyrë që të anashkalojë aftësinë e glioblastomës për t'u fshehur nga mbrojtja imune. 

REZULTATE POZITIVE (POR JO PËRFUNDIMTARE). Terapia iu administrua tre të rriturve me glioblastoma, brenda pak ditësh tumoret e tyre u zvogëluan në madhësi, megjithëse më vonë u rishfaqën, në një nga tre pacientët, megjithatë, kanceri u zgjerua përsëri pas 6 muajsh pas terapisë.

TË ZGJASË ARMËPUSHIMIN. Ekipi i dytë hulumtues i udhëhequr nga Stephen Bagley, një neuro-onkolog në Shkollën e Mjekësisë Perelman në Universitetin e Pensilvanisë në Filadelfia, krijoi CAR-T që synonin EGFR dhe një proteinë tjetër të gjetur në glioblastoma, një receptor i interleukinës-13.

Tumoret e trurit u tkurrën në të gjashtë pacientët e trajtuar. Në një person, glioblastoma u rrit përsëri pas një muaji, një tjetër nuk pati progres për shtatë muaj; një e treta u largua nga testimi dhe në tre pacientët e mbetur tumoret nuk u zgjeruan përsëri, edhe nëse kishin kaluar më pak se gjashtë muaj nga terapia. Pra, do të shohim, edhe nëse objektivi, tani për tani, duke pasur parasysh tendencën e këtij tumori për t'u rikthyer është të zgjasim sa më shumë periudhën e përgjigjes ndaj trajtimit.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH