Medicus

Ndryshimet klimatike përkeqësojnë sëmundjet e trurit

Shkruar nga Laert MIRAKU

Ndryshimet klimatike përkeqësojnë sëmundjet e trurit

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Ndryshimet ekstreme të temperaturës dhe efektet e tjera të krizës klimatike po përkeqësojnë ndikimin e kushteve neurologjike dhe psikiatrike.

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë situatën shëndetësore të atyre që vuajnë nga sëmundje neurologjike dhe psikiatrike. Konfirmimi i kësaj hipoteze vjen nga një studim i botuar në Lancet Neurology, i cili mori në konsideratë literaturën e gjerë mbi sëmundjet klimatike dhe të trurit të prodhuar gjatë 55 viteve të fundit.

EKSTREME TË DËMSHME

Pas një rishikimi të 332 artikujve shkencorë të botuar në mbarë botën midis viteve 1968 dhe 2023, shkencëtarët në University College London kanë vërtetuar se efektet e mundshme të krizës klimatike në patologjitë që prekin trurin, si ato të sistemit nervor ashtu edhe të kushteve psikiatrike, po shfaqen në mënyrë thelbësore.

Në veçanti, disa sëmundje neurologjike, si goditjet në tru dhe infeksionet e sistemit nervor, do të përkeqësoheshin qartë nga ekstremet e temperaturës (temperaturat shumë të larta ose shumë të ftohta) të lidhura me ndryshimin e klimës, dhe veçanërisht nga ndryshimet e mëdha të temperaturës brenda së njëjtës ditë, veçanërisht e pazakontë për sezonin në të cilin jeni.

NET PA GJUMË

Pranimet në spitale, paaftësitë e mbetura dhe vdekshmëria për shkak të goditjes në tru janë më të larta në zonat e prekura nga valët e të nxehtit dhe temperaturat tepër të larta. Netët shumë të nxehta përkeqësojnë gjithashtu ndikimin e sëmundjeve neurologjike, sepse ato shqetësojnë gjumin, një faktor themelor mbrojtës për trurin.

MË VULNERABËL

Tek njerëzit me "çmenduri" (çrregullime të shëndetit mendor", temperaturat ekstreme dhe ngjarjet ekstreme klimatike përfaqësojnë situata rreziku, sepse ato imponojnë mekanizma përshtatjeje (të tilla si pirja e më shumë ujit, shmangia e daljes gjatë orëve më të nxehta, qëndrimi larg zjarreve ose përmbytjeve) që nuk janë gjithmonë të realizueshme në një nivel praktik dhe njohëse.

Ky disavantazh përkeqësohet nga kushtet që lidhen me demencën, si p.sh. dobësia, prania e sëmundjeve të tjera dhe përdorimi i barnave që ndikojnë në funksionet mendore. Prandaj nuk është për t'u habitur që shtrimet në spital dhe vdekshmëria tek ata me forma të demencës përkeqësohen në kushtet e ndryshimeve ekstreme të temperaturës dhe kur nxehtësia është e tepruar.

NJË TEMË ENDE PËR T'U EKSPLORUAR

Siç u theksua në studimet e mëparshme, kriza klimatike ka gjithashtu një ndikim negativ tek ata që vuajnë nga kushte të zakonshme psikiatrike, si ankthi, depresioni dhe skizofrenia. Sipas autorëve të hulumtimit, ka ende pak punime që eksplorojnë marrëdhënien midis ndryshimit të klimës dhe shëndetit të trurit, dhe studimet më të vjetra midis atyre të ekzaminuar mund të mos e kenë kuptuar shtrirjen e fenomenit, sepse disa dekada më parë efektet e ngrohjes globale ishin më pak të dukshme se sot.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH