Ingenious

Njerëzit thithin plastikë deri në madhësinë e një karte krediti në javë

Shkruar nga Laert MIRAKU

Njerëzit thithin plastikë deri në madhësinë e një

Përshtati për Liberale.al, Laert MIRAKU

Secili prej nesh ka të ngjarë të konsumojë ekuivalentin e përafërt të plastikës së një karte krediti çdo javë, sipas një studimi të Fondit Botëror të Kafshëve të Egra.

Po. E lexuat drejt. Një kartë krediti!

Plastika që jeni duke ngrënë dhe duke marrë frymë padashur është në formën e mikroplastikës, sasi të vogla të substancës që derdhet nga objektet tona të përditshme.

"Shkencëtarët në fakt që po merrnin mostra të papastërtive nga parqet kombëtare në SHBA për të kërkuar gjëra të tjera si mbetjet e zjarrit, u befasuan kur zbuluan se çdo mostër papastërtie që ata morën kishte grimca të vogla plastike," Allison Cobb, autori i " Plastic: An Autobiografia ” më tha për podkastin tim të ri “ Downside Up ”. Dhe ne mendojmë për parqet kombëtare si vende shumë të pacenuara. Pra, që atëherë, shkencëtarët kanë gjetur grimca të vogla plastike kudo në tokë, në Arktik ku nuk ka vërtet njerëz. Këto grimca të vogla po barten në të gjithë tokën.” 

Këshilli Amerikan i Kimisë kundërshton idenë se ne mund të konsumojmë plastikë me vlerë të një karte krediti çdo javë, duke vënë në dukje se studime të tjera të pavarura kanë treguar se mikroplastika është shumë më pak problem sesa sugjeron raporti i WWF.

Gjithëprania e plastikës në jetën tonë është në fakt një shpikje relativisht e fundit.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, metalet dhe madje edhe goma ishin mallra të pakta. Industria e plastikës pa një mundësi - dhe loboi te qeveria për të financuar përpjekjet për të zhvilluar forma të reja të plastikës. (Vetë plastika është një term i përhapur që thjesht do të thotë se është e lehtë për t'u formuar dhe shformuar.)

Nga hulumtimet e bëra gjatë luftës dolën gjëra si najloni dhe polietileni, forma më e zakonshme e plastikës këto ditë. Dhe pas luftës, kishte fabrika të gatshme për të prodhuar në masë të gjithë plastikën në të cilën njerëzit kanë filluar të mbështeten.

Bumi i plastikës ka arritur majat dhe ne nuk kemi parë kurrë prapa për pasojat. Plastika tani është pjesë e pothuajse çdo elementi të jetës moderne, nga tastiera në të cilën po e shkruaj deri te kompjuteri që më lejon ta ngarkoj në internet e deri te telefoni ku po e lexoni.

Dhe, pa diskutim, ka bërë mjaft mirë.

"Mendoni për tubat plastike në një respirator, mendoni për një qese gjaku, mendoni për tuba të vegjël IV për, të themi, një foshnjë të lindur para kohe," më tha Cobb. “Plastika ka transformuar industrinë mjekësore. Mendoni për gjymtyrët artificiale plastike. Pra, ka aplikime të jashtëzakonshme të rëndësishme për plastikën.

Problemi? Epo, është e dyfishtë:

1) Plastika është e krijuar nga njeriu dhe nuk ka asgjë në mjedisin tonë natyror që e prish atë.

2) Plastika me një përdorim është jashtëzakonisht e popullarizuar.

Merrni pikën e dytë së pari. Më shumë se një e treta e të gjithë plastikës shkon në paketim, i cili, nga natyra e tij, është një përdorim i vetëm.

Ne e dimë se pavarësisht PR të industrisë plastike rreth rëndësisë së riciklimit dhe qëndrueshmërisë së riciklimit, vetëm rreth 9% e plastikës riciklohet,” më tha Cobb. "Pjesa tjetër është hedhur tutje."

Kjo na shtyn të theksojmë #1 më sipër – se nuk ka asnjë mënyrë të lehtë apo të thjeshtë për të prishur plastikën. Që do të thotë se qëndron në mjedisin tonë dhe na çon në konsumimin e copave të mikroplastikës çdo ditë, javë, muaj dhe vit.

Ka disa përpjekje në mbarë botën për të kufizuar plastikën me përdorim të vetëm.

Mbretëria e Bashkuar ka ndaluar shumë produkte plastike, kashtë, përzierës pijesh, pjata dhe kontejnerë stiropor, si dhe produktet e bukurisë që përmbajnë mikrorruaza. Gati 100 vende kanë ndaluar qeset plastike të ushqimeve.

Por këto përpjekje, deri më sot, kanë hyrë në marzhin e fitimit. "Plastika është një nga materialet më të lira në botë sot," tha Winnie Lau , e cila punon në reduktimin e plastikës për Pew Charitable Trusts. “Për shembull, ne kishim folur me një prodhues ushqimi, nuk do t'i përmend, por ata në thelb thanë, 'Është shumë më e shpejtë për makineritë e tyre të përdorin plastikë si paketim sesa letra ose gjëra të tjera.' Pra, nëse ata mund t'i bëjnë gjërat më shpejt, është më e lirë për ta në përgjithësi.”

"Ajo që duhet është që të gjithë, çdo kompani, çdo qeveri, çdo individ të bëjë përpjekje për ta bërë atë të ndodhë," më tha Lau. “Dhe askush nuk mund të ulet mënjanë, askush nuk mund të thotë se dikush tjetër do ta bëjë këtë. Nëse të gjithë në fakt bashkohemi, bashkohemi dhe vendosim zgjidhjet, ne mund ta zgjidhim këtë brenda brezit.”

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH