Sociale

Pse nuk jeni më të tërhequr nga partneri dhe çfarë mund të bëni...

Shkruar nga Liberale

Pse nuk jeni më të tërhequr nga partneri dhe çfarë

Tërheqja seksuale ndaj partnerit është një fenomen shumë më kompleks nga sa mund të parashikoni.

Ndërsa, për disa, një lidhje intime mund të jetë e rrënjosur ekskluzivisht në pamjen fizike, për të tjerët, inteligjenca dhe personaliteti zënë vendin qendror në zgjimin e dëshirës. Por çfarë ndodh kur asgjë nuk është e mjaftueshme dhe ju mendoni se nuk jeni të tërhequr seksualisht nga partneri juaj, ose sepse nuk keni qenë kurrë ose sepse shkëndija fillestare është zhdukur?

Kur nuk ka të bëjë me personin tjetër dhe gjithçka ka të bëjë me ju

Është e mundur që mungesa e tërheqjes seksuale ndaj partnerit tuaj nuk ka asnjë lidhje me ta. Libidoja është dinamike dhe ka faktorë të jashtëm që ndikojnë në të. Për shembull, është vërtetuar se stresi kronik shkatërron jetën seksuale për shkak të kortizolit dhe adrenalinës së tepërt.

Ndryshime të tjera hormonale të prodhuara nga kushte specifike mjekësore dhe/ose emocionale ose nga konsumimi i medikamenteve të caktuara mund të kenë efekte anësore në dëshirën seksuale.

Pra, përpara se të thoni, “Unë nuk jam i tërhequr seksualisht nga partneri im”, merrni parasysh mundësinë që po kaloni një fazë në të cilën seksi nuk është një burim mirëqenieje dhe interesi për jetën tuaj. Në këtë rast, kërkimi i ndihmës së një profesionisti shëndetësor është një alternativë e mirë.

Në të njëjtën kohë, ka skenarë të ndryshëm në të cilët ndjeni pak ose aspak tërheqje seksuale ndaj partnerit tuaj. Mënyra se si do të zgjidhet çdo situatë do të varet nga natyra specifike e çështjeve dhe vullneti i të dyja palëve për t’i trajtuar ato. Po ju japim tre histori shpjeguese:

1.Jeni tërhequr seksualisht prej tyre më parë, por nuk ndjeni më të njëjtën tërheqje

Miguel dhe Paula gëzonin një lidhje pasionante. Ata humbeshin në bashkëfajësinë e shikimeve dhe përkëdheljeve të tyre. Por, me kalimin e kohës, Paula filloi të vinte re se intensiteti i dëshirës së saj për Miguelin ishte zvogëluar. Netët e pasionit po bëheshin gjithnjë e më sporadike dhe shkëndija që dikur e ndezte lehtësisht, tani mezi dukej. Miguel do ta kërkonte, por ajo do të përdorte justifikimet tipike: “Kam pasur një ditë të tmerrshme në punë. Unë jam shumë i lodhur” ose “Kam një dhimbje koke”. Paula ndihej e shqetësuar dhe, në të njëjtën kohë, e rënduar me faj për distancën që u krijua mes tyre dhe për mënyrën se si mund të ndihej Miguel përballë refuzimit seksual.

Nëse nuk jeni aq të tërhequr seksualisht nga partneri juaj si më parë, është e rëndësishme që të hetoni arsyen e këtij ndryshimi. Mos është për shkak të pakujdesisë në pamje dhe higjienë? Jeni të interesuar për dikë tjetër jashtë marrëdhënies dhe vëmendja juaj është e përqendruar atje? A përkon mungesa e tërheqjes me humbjen e dashurisë? Është thelbësore që t’i ofroni vetes përgjigje të sinqerta. Pastaj është koha për biseda të vështira (por të nevojshme). Hapni një dialog të sinqertë me partnerin tuaj për atë që ndjeni dhe çfarë ju shqetëson. Nga ky shkëmbim, ju mund të eksploroni zgjidhje të mundshme që mund të ndihmojnë në rivendosjen e dëshirës në marrëdhënie, për sa kohë që kjo është ajo që dëshironi.

2.Ju pëlqen partneri juaj por nuk ndjeni tërheqje fizike

Matt dhe Guy janë të dashuruar prej disa muajsh. Ata ndajnë shije, interesa dhe vlera dhe kështu kanë ndërtuar një lidhje solide emocionale. Por, pavarësisht afinitetit në këto drejtime, Matt zbuloi se ai kurrë nuk ka përjetuar një tërheqje të konsiderueshme fizike ndaj Guy. Përveç në planin seksual, ai ndjen dhe tregon një dashuri të thellë për Guy. Kjo situatë shkakton trishtim dhe shqetësim të madh dhe shpeshherë mendime të tilla si: “Dua të jem me partnerin tim, por nuk më tërheq” ose “Unë e dua shumë partnerin tim, por nuk jam i tërhequr seksualisht prej tij”, rezonojnë në mendjen e tij.

Gjëja e parë që duhet të dini është se tërheqja mund të zhvillohet me kalimin e kohës, edhe nëse nuk ishte e pranishme në fillim të një marrëdhënieje. Në fakt, një punë e botuar në Interpersona sugjeron që ne t’i shohim ata që duam si më tërheqës. Ndërsa zhvillojmë një lidhje më të fortë emocionale me dikë, ne priremi ta shohim atë si më tërheqës. Por duhet pranuar gjithashtu se, në disa raste, pavarësisht përpjekjeve dhe lidhjes emocionale, dëshira seksuale mund të mos shfaqet në mënyrën e dëshiruar.

Ndërsa ka shumë lloje të tërheqjes dhe një marrëdhënie mund të gjejë mënyra për të zgjatur duke u fokusuar në aspekte të tjera përveç seksit, është thelbësore të përballesh me realitetin dhe të flasësh për të. E rëndësishme është që të dy të jeni rehat.

3.Dallimet në preferencat seksuale ulnin tërheqjen ndaj partnerit tuaj

Marco dhe Sunny janë së bashku për shtatë vjet. Ata kanë projekte të përbashkëta jetësore dhe ndajnë harmoninë emocionale. Pak kohë më parë, Sunny filloi të ndjejë njëfarë mërzie në marrëdhënie dhe nevojën për të provuar dimensione të reja të intimitetit. Ndërkohë, Marco ndihet rehat me rutinat më të thjeshta dhe më konvencionale. Sunny ka ndjenja të përziera. Nga njëra anë, ajo është e përkushtuar ndaj marrëdhënies dhe planeve të tyre të ardhshme. Nga ana tjetër, ajo shkakton shqetësim të madh për të që të shtypë dëshirat e saj për të mos vënë në rrezik lidhjen e tyre. Hendeku midis preferencave të tyre seksuale është gjithnjë e më i dukshëm.

Injorimi i problemit nuk do ta zgjidhë atë. Në këtë rast, është thelbësore të mblidhni guximin e nevojshëm dhe të trajtoni çështjen. Kërkimi i zgjidhjeve të përbashkëta është hapi i dytë. Është e rëndësishme t’i komunikoni partnerit tuaj atë që ju pëlqen në shtrat (dhe ta pyesni për preferencat e tyre), në mënyrë që të dy të kënaqeni me njëri-tjetrin gjatë takimeve intime. Mund të eksploroni opsione që ju kënaqin të dyve, të negocioni marrëveshje specifike dhe ndoshta të merrni parasysh mundësinë e një marrëdhënieje të hapur. Tani, është thelbësore të zbulohet nëse zhgënjimi në marrëdhënie është i kufizuar në zonën seksuale ose është i përgjithësuar. Në këtë skenar, pa dyshim, është e këshillueshme që të ekzaminoni plotësisht dinamikën emocionale dhe komunikuese mes juve. Ndoshta do t’ju duhet të merrni vendime të dhimbshme, sepse nuk ka kuptim të mbështesni një dashuri që ka humbur melodinë e saj.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH