Ekonomi

SHIFRA E DITËS: 314 miliardë euro shërbime biznesi të eksportuara nga BE, 52.7 mld për shkencë

Shkruar nga Aranit Muraçi

SHIFRA E DITËS: 314 miliardë euro shërbime biznesi të

Në vitin 2022, sipas të dhënave të EUROSTAT, Agjencia Europiane e Statistikave, anëtarët e BE-së eksportuan shërbime të tjera biznesi me vlerë rekord prej 313.4 miliardë eurosh në vendet jashtë BE-së (+16.9% krahasuar me 2021).

Kategoria 'shërbime të tjera biznesi' përmban tre nënkategori: 'shërbime të kërkimit dhe zhvillimit (R&D)', 'shërbime këshilluese profesionale dhe menaxheriale' dhe 'shërbime teknike, tregtare dhe të tjera të biznesit'.

SHIFRA E DITËS: 314 miliardë euro shërbime biznesi të

Tregtia jashtë BE-së në shërbime të tjera të biznesit sipas llojit të shërbimit të biznesit, 2010-2022.  Grafik me shtylla.  Klikoni në bazën e të dhënave më poshtë

Në vitin 2022, 'shërbimet teknike, tregtare dhe të tjera të biznesit' arritën në 144.3 miliardë euro, një rritje prej 16% krahasuar me vitin 2021. 'Shërbimet e këshillimit profesional dhe menaxherial' patën rritjen më të madhe, me 19,6%, duke u ngjitur në 116,7 miliardë euro në 2022. Nga ana tjetër, 'shërbimet e kërkimit dhe zhvillimit' ishin 52.7 miliardë euro, një rritje prej 13.7%.

SHIFRA E DITËS: 314 miliardë euro shërbime biznesi të

Partnerët kryesorë të BE-së për eksportet e shërbimeve të tjera të biznesit, 2022: Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Zvicra me përqindjen më të lartë

Eksportet më të mëdha në vendet jashtë BE-së ishin në Shtetet e Bashkuara (78.1 miliardë euro), Mbretëria e Bashkuar (62.5 miliardë euro) dhe Zvicra (40.7 miliardë euro).

Nga të gjitha vendet, Shtetet e Bashkuara kishin pjesën më të madhe të 'shërbimeve të konsulencës profesionale dhe menaxheriale', me 30,8 miliardë euro, si dhe 'shërbimet e kërkimit dhe zhvillimit', me 24,0 miliardë euro.

Mbretëria e Bashkuar, nga ana tjetër, kishte peshën më të madhe për 'shërbimet teknike, tregtare dhe të tjera të biznesit', me 30.2 miliardë euro.

Që nga viti 2010, bilanci i tregtisë së shërbimeve të BE-së u rrit nga 76 miliardë euro në kulmin prej 137 miliardë euro në vitin 2018, përpara se të binte me më shumë se gjysmën në 2019 (55 miliardë euro) dhe të zvogëlohej më tej në 2020 (12 miliardë euro). Në vitin 2021, ai u rikuperua në 140 miliardë euro dhe arriti në 206 miliardë euro në 2022.

Në vitin 2022, partnerët kryesorë tregtarë të BE-së për shërbimet ishin Shtetet e Bashkuara (22% e eksporteve jashtë BE-së) dhe Mbretëria e Bashkuar (19%), përpara Zvicrës (11%).

Shtetet e Bashkuara ishin origjina e më shumë se një e treta (34%) e shërbimeve të importuara në BE nga vendet joanëtare, e ndjekur nga Mbretëria e Bashkuar (18%) dhe Zvicra (7%).

Në vitin 2022, pati një rënie prej 22% të shërbimeve të eksportuara nga BE-ja në Rusi krahasuar me vitin 2021. Në të njëjtën kohë, importet nga Rusia panë gjithashtu një rënie prej 11%.

SHIFRA E DITËS: 314 miliardë euro shërbime biznesi të

Sa i përket vendit tonë, shkëmbimet tregtare me vendet e BE-së zënë 58,4 %, të gjithë tregtisë së mallrave. Në Janar 2024, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 77,8 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zënë 48,9 % të importeve gjithsej.

Partnerët kryesorë tregtarë të Shqipërisë janë: Italia (29,7 %), Greqia (7,7 %) Turqia (7,6 %) dhe Gjermania (7,0 %). Shqipëri nuk eksporton por importon shërbime shkencore në shifra të papërfillshme krahsuar me totalin e importeve me BE-në apo vendet e tjera. 

/Liberale.al/

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH