Aktualitet

Shkolla me masa drakoniane, ndalon celularët, flokët e gjatë dhe të lyer, por edhe miqësitë: Shpërqendrime të padobishme

Shkruar nga Liberale
Shkolla me masa drakoniane, ndalon celularët, flokët e gjatë dhe
Drejtuesit e një shkolle në Departamentin e Huila, në Kolumbi kanë marrë vendimin për të ndaluar përdorimin e celularëve në klasë për nxënësit, bërjen e piercing, mbajtjen e flokëve të gjatë apo të lyer, madje edhe çdo takim apo lidhje dashurie në shkollë. Ngjarja është kthyer në një debat publik në shtetin e Amerikës së Jugut, ku mund të shihet edhe ndërhyrja e gjyqësorit, duke qenë se këto janë rregulla që, sipas shumë njerëzve, bien ndesh me dënimet e Gjykatës Kushtetuese. Për të shpallur rregullat e reja strikte, shkolla "Misael Pastrana Borrero" në komunën e Rivera, organizoi një takim plenar me prindër, video e të cilëve më pas përfundoi në internet, duke shkaktuar një ortek polemikash. Në video dëgjojmë drejtuesen Olga Narváez e cila, duke njoftuar ndryshimet në manualin e bashkëjetesës së institutit, fut ndalime drakoniane, duke kërcënuar se do të refuzojë këdo që kapet duke mos respektuar rregullat. Narváez ka ndaluar në mënyrë absolute përdorimin e çdo pajisjeje elektronike në klasë, si celularët apo kufjet, por edhe rregulla shumë të rrepta për veshjen dhe sjelljen. Ndër ndalesat, në fakt, përfshin vendosjen e piercing-eve dhe bizhuterive që bien shumë në sy, por nuk lejohen as kapelat, këmisha shumë të shndritshme apo flokët e gjata apo me ngjyrë. “Humbja e vitit, humbja totale e shumë studentëve, takimet e dashurisë dhe miqësitë, të gjitha janë për shkak të atyre celularëve. Ndaj në manualin e bashkëjetesës është totalisht e ndaluar futja e çdo lloj pajisjeje në klasë”, deklaroi rektorja. Narváez shpjegoi se studentët ose prindërit që nuk pajtohen me ndalesat e reja mund t'i tërheqin fëmijët e tyre nga Instituti duke gjetur një shkollë tjetër, sepse studentët rrezikojnë të dështojnë. Deklaratat e rektores kanë ngjallur një ortek polemikash, shumë prej të cilave kujtojnë se Gjykata Kushtetuese në fjalitë e mëparshme shpjegoi se rregullat e përcaktuara në manualet e bashkëjetesës së shkollës nuk mund të ndikojnë në mënyrë të paarsyeshme ose në mënyrë disproporcionale të drejta të tjera, siç është zhvillimi i lirë i personalitetit./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH