Showbiz

Martesa dëmton shëndetin e gruas, burrat janë më të lumtur

Shkruar nga Liberale
Martesa dëmton shëndetin e gruas, burrat janë më të

“Asnjë femër nuk është e kompletuar derisa të bëhet nënë”, “Duhet të gjesh një partner, përndryshe nuk do të jesh e lumtur në jetën tënde”. Këto fraza klishe dëgjohen jo vetëm nga përfaqësuesit e brezave të vjetër, por edhe nga të rinjtë, të cilët supozohet se kanë hedhur poshtë stereotipet e së shkuarës. Rezultati është se edhe një grua që përndryshe do të kënaqej me "statusin e saj beqare" është e mbushur me ankth dhe faj.

Por a ka një kufi moshe me të cilin “duhet” të jemi të martuar dhe të kemi fëmijë? Dhe në përgjithësi, a është martesa dhe fëmijët e vetmja rrugë drejt lumturisë?

Martesa dëmton rëndë shëndetin e gruas

Wendy L. Patrick, J.D., Ph.D., në një artikull të ri në uebsajtin e njohur të psikologjisë Psychology Today përgjigjet se ka, me sa duket, shumë gra të martuara lumturisht (dhe shumë burra të martuar lumturisht). Por ne priremi të anashkalojmë faktin se ka edhe shumë beqarë të lumtur, pavarësisht gjinisë. Në fakt, Paul Dolan, një ekspert në shkencën e sjelljes, beson se beqaret pa fëmijë janë më të lumturat nga të gjithë.

Martesa i sjell dobi shëndetit mendor dhe fizik të burrave më shumë se të grave, shton Dolan. Burrat e martuar adoptojnë një mënyrë jetese më pak të rrezikshme, më të shëndetshme dhe bëhen më efikas në punë. Nga ana tjetër, gratë e martuara, të paktën ato në moshën e mesme, janë më të rrezikuara nga çrregullimet mendore dhe fizike sesa bashkëmoshataret e tyre të pamartuar.

Pse mund të jetë kjo? Ndoshta sepse, ndër të tjera, siç përgjigjet profesoresha Emily Grundy nga Universiteti i Essex-it, "ne kemi prova që tregojnë se gratë shpenzojnë më shumë kohë në punët e shtëpisë sesa burrat, ndërkohë që bëjnë gjithashtu punë më emocionale - kështu që ato kanë gjithashtu gatimin dhe punët e shtëpisë, familja dhe barra emocionale'.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH