Globi

Zbulohet një yll kanibal, i ngjashëm me Diellin: "Gëlltit" fragmente të sistemit të tij planetar

Shkruar nga Liberale
Zbulohet një yll kanibal, i ngjashëm me Diellin:

Një yll kanibal ka "gëlltitur" pjesë të sistemit të tij planetar, një fenomen i njohur prej disa kohësh, por për herë të parë është gjetur një provë shumë e veçantë e këtij "krimi": një shtresë e gjatë prej metali, e cila shtrihet në sipërfaqen e tij.

Rezultati, i botuar në revistën "The Astrophysical Journal Letters" dhe i udhëhequr nga Observatori Armagh në Irlandën e Veriut, u sigurua falë Teleskopit Shumë të Madh të Observatorit Evropian Jugor që ndodhet në Kili. Vëzhgime të ngjashme mund të jenë të dobishme në zbulimin e përbërjes së ekzoplanetëve që rrotullohen jashtë Sistemit Diellor.

Vraga e vëzhguar nga grupi i studiuesve është një përqendrim i metaleve të ngulitura në një xhuxh të bardhë, pra në një yll që dikur ishte i ngjashëm me Diellin dhe i cili, pasi ka arritur fazën e fundit të jetës së tij, ftohet ngadalë duke arritur përmasa të barabarta me ato të Tokës.
Më parë, ishin vërejtur shumë xhuxha të bardhë të ndotur nga metalet, të sjellë atje nga planetë të ndërprerë ose asteroidë që kalonin shumë afër yllit, por në këtë rast materiali udhëhiqej nga fusha magnetike e xhuxhit të bardhë, përmes një procesi të ngjashëm me atë e cila prodhon aurorat si në Tokë ashtu edhe në Jupiter.

"Ne kemi treguar se këto metale vijnë nga një fragment planetar i madh ose ndoshta më i madh se Vesta, asteroidi i dytë më i madh në Sistemin Diellor," komenton Jay Farihi nga University College London.

"Çuditërisht, materiali nuk ishte i përzier në mënyrë të barabartë në sipërfaqen e yllit," thotë John Landstreet i Universitetit Kanadez dhe Observatorit Armagh. “Në vend të kësaj, kjo mbresë përqendrohet dhe mbahet në vend nga e njëjta fushë magnetike që drejton fragmentet në rënie – asgjë tjetër si kjo nuk është parë ndonjëherë më parë”, shton Landstreet.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH