Bota

6 Prilli – Dita Ndërkombëtare e Carbonarës: Festohet receta ikonike italiane

Shkruar nga Liberale
6 Prilli – Dita Ndërkombëtare e Carbonarës: Festohet receta

Sot, më 6 prill, festohet Dita Ndërkombëtare e Carbonarës, një nderim për një nga recetat më të dashura të kuzhinës italiane – spaghetti alla carbonara. Kjo ditë u krijua në vitin 2017 nga Shoqata Italiane e Industrive të Ëmbëlsirave dhe Pastës (AIDEPI) në bashkëpunim me Organizatën Ndërkombëtare të Pastës, duke ftuar dashamirës të ushqimit nga e gjithë bota të shijojnë dhe ndajnë pasionin e tyre për këtë pjatë klasike.

E lindur nga kuzhina tradicionale romake, carbonara përgatitet me vetëm pesë përbërës autentikë: pasta, guanciale (mish derri i tharë nga faqja), djathë Pecorino Romano, vezë dhe piper i zi. Megjithëse receta është bërë simbol i Italisë, origjina e saj mbetet ende subjekt debati. Disa teori thonë se ajo u krijua nga punëtorët italianë të qymyrit (carbonai), ndërsa të tjera sugjerojnë se lindi gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur ushtarët amerikanë në Itali kombinuan racionet e tyre me vezë dhe bacon me pastën vendase.

Në Ditën Ndërkombëtare të Carbonarës, mos hezitoni të përgatitni versionin tuaj të kësaj recete klasike, të ndani një pjatë me miqtë – dhe pse jo, edhe një postim në rrjetet sociale me hashtagun #CarbonaraDay!

Poll
SHQIPENGLISH