Aktualitet

BE, 76 milionë të punësuar në shkencë dhe teknologji, rritet numri i femrave shkencëtare

Shkruar nga Liberale
BE, 76 milionë të punësuar në shkencë dhe teknologji,

Në vitin 2022, rreth 76 milionë njerëz në BE të moshës 15 deri në 74 vjeç, sipas Eurostat, ishin të punësuar në shkencë dhe teknologji (+2,5% krahasuar me 2021). Nga 76 milionë njerëz të punësuar në shkencë dhe teknologji, 52% ishin gra (asnjë ndryshim në krahasim me vitin 2021). Gratë e punësuara në shkencë dhe teknologji punonin kryesisht në shërbime, me përjashtim të Maltës, ku vetëm 48% e grave punonin në shërbime.

Në të gjithë rajonet e BE-së (NUTS 1), përqindjet më të larta të grave të punësuara në shkencë dhe teknologji në vitin 2022 u vunë re në Lituani dhe ishullin francez të Korsikës (në të dyja këto krahina 64%), e ndjekur nga Letonia (63%). Në anën tjetër të shkallës, përqindja më e ulët u regjistrua në rajonin italian të veriperëndimit (45%), e ndjekur nga Malta dhe rajonet italiane të jugut dhe verilindjes (të gjitha 46%).

Midis fuqisë punëtore të shkencës dhe teknologjisë, një nëngrup i rëndësishëm përbëhet nga shkencëtarë dhe inxhinierë. Shkencëtarët dhe inxhinierët përbënin gati një të katërtën (24%) të të gjithë njerëzve të punësuar në shkencë dhe teknologji në BE (+3,6% krahasuar me 2021), me numrin më të madh të shkencëtarëve dhe inxhinierëve në të gjithë vendet e BE-së të punësuar në Gjermani (mbi 3,5 milion).

Pavarësisht se gratë përbënin shumicën e njerëzve të punësuar në shkencë dhe teknologji, ato ishin të nënpërfaqësuara si shkencëtarë dhe inxhinierë, duke zënë vetëm 41% të totalit të shkencëtarëve dhe inxhinierëve në vitin 2022. Kjo përqindje u rrit me vetëm 2 pikë përqindjeje (pp) gjatë 10 vjetëve të fundit (nga 39% në 2012 në 41% në 2022), por numri absolut i grave që punonin si shkencëtare dhe inxhiniere u rrit me rreth 50% në atë periudhë (nga pothuajse 5 milion në 2012 në 7.3 milion në 2022).

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH