Globi

Bashkimi Evropian do të japë shpërblime në para për ata që dorëzojnë smartfonët e vjetër

Shkruar nga Liberale
Bashkimi Evropian do të japë shpërblime në para për ata

"Në të gjithë BE-në 700 milionë telefona celularë të papërdorur ndodhen në sirtarë dhe dollapë. Ata mund të jenë të vjetër dhe të harruar, por nuk janë të padobishëm. Ne kemi miratuar rekomandime të reja për vendet e BE-së për ta bërë më të lehtë kthimin e telefonave, tabletëve dhe laptopëve", shpjegoi Bashkimi Evropian.

Nga njëra anë është ekonomia rrethore dhe nevoja për të nxitur procese eko- miqësore, nga ana tjetër rritja e kostos së lëndëve të para. Në fakt është e mundur të merren metale dhe materiale të çmuara nga pajisjet e braktisura; një studim nga Remedia's E-waste Lab, në bashkëpunim me Politeknikun e Milanos, shpjegoi se brenda një smartphone ka 9 gram bakër, 11 gram hekur, 250 miligramë argjend, 24 miligramë ar, 9 miligramë paladium, 65 gram plastikë, 1 gram tokë të rralla.

"Këto pajisje mund të kenë një jetë të re dhe të ofrojnë materialet e çmuara të nevojshme për të ndërtuar të reja." Për të lehtësuar mbledhjen, Unioni ka futur  stimuj financiarë për kthimin e pajisjeve të tilla si zbritje, kupona ose shpërblime në para, mjete për të vlerësuar vlerën e pajisjeve që do të riblihen, mënyra të thjeshta për kthimin dhe grumbullimin e pajisjeve nëpërmjet shërbimeve postare, si p.sh. zarfet apo etiketat me parapagesë, edhe pikat e grumbullimit do të jenë më komode dhe të dukshme”.

Gjithnjë e më shumë mbetje elektronike

Një studim i Bankës Botërore, vlerësoi se prodhimi i mbetjeve do të rritet me 70% deri në vitin 2050. Në vitin 2022, 16 miliardë telefona celularë u braktisën, studimi shpjegon se duke i mbivendosur, ato do të formonin një kullë 50.00 kilometra të lartë. Dhe në fakt, në një familje mesatare evropiane, deri në pesë kilogramë pajisje elektronike për person mbeten në sirtarë dhe Italia është në krye të listës së grumbulluesve serialë. Grumbullimi i mbetjeve elektronike në vend është afër 39%, mesatarja evropiane është 46.8%, objektivi i Bashkimit është të arrijë në 65%./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH