Globi

Studimi i ri: Fëmijët mbartin virusin në hundë për gati tre javë

Shkruar nga Liberale
Studimi i ri: Fëmijët mbartin virusin në hundë për gati

Fëmijët mund të mbartin virusin COVID-19 në hundë deri në tre javë, sipas një studimi të fundit të zhvilluar nga Koreja e Jugut.

Studimet e hershme kanë zbuluar se shumica dërrmuese e fëmijëve me virus kanë simptoma të lehta ose aspak.

Por këto zbulime hedhin dritë mbi pyetjen e pazgjidhur se sa ka të ngjarë që fëmijët të përhapin virusin tek të tjerët.

Presidenti i Kolegjit Mbretëror të Pediatrisë dhe Shëndetit të Fëmijëve, Prof. Russell Viner, shpjegon se ekzistojnë tre pyetje të veçanta por të ndërlidhura me fëmijët dhe Covid-19:

A e marrin fëmijët virusin?

Sa seriozisht e preken nga ai?

A e transmetojnë ata te të tjerët?

Ndërsa ne e dimë me siguri që fëmijët mund të infektohen me virusin, Prof Viner thotë se të dhënat nga testet e gjakut të antitrupave sugjerojnë se ato mund të jenë më pak të ndjeshëm në marrjen e tij sesa të rriturit, veçanërisht fëmijët nën moshën 12 vjeç.

Dhe shkencëtarët janë shumë të sigurt se fëmijët kanë më pak të ngjarë të sëmuren sesa të rriturit edhe nëse e kapin atë, me shumë që nuk shfaqin fare simptoma.

Studimi i botuar në Korenë e Jugut, bazuar në 91 fëmijë, zbuloi se edhe në mesin e atyre me pak ose aspak simptoma, virusi mund të gjendej edhe tre javë më vonë.

Fakti që ata kishin virus në hundët e tyre, sugjeron që ata ishin të aftë ta kalonin atë.

Megjithatë, si studimet e tjera, ajo ende lë një enigmë të humbur.

Vetëm se virusi gjendet në hundën e një fëmije nuk vërteton përfundimisht se ata po e transmetojnë atë në të njëjtën normë si të rriturit.

Dr Roberta DeBiasi, shefe e sektorit të sëmundjeve pediatrike në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve në Uashington DC, tha që do të ishte “joligjore të mendosh se fëmijët nuk kanë ndonjë rol në transmetim”, pasi ato mbartin virusin.

Por profesori i shëndetit të fëmijëve në Universitetin e Liverpoolit, Prof Calum Semple tha: “Prania e materialit gjenetik të virusit në traktin respirator nuk ka nevojë të barazohet me transmetimin, veçanërisht te njerëzit që nuk kanë simptoma të rëndësishme si kolla dhe teshtima “.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH