Ekonomi

BE dhe Franca nisin projektin 19 milionë euro për Shqipërinë, ja bashkitë që do të përfitojnë

Shkruar nga Liberale

BE dhe Franca nisin projektin 19 milionë euro për

BE dhe Franca nisin një projekt prej 19 milionë eurosh për të mbështetur bashkitë shqiptare

Bashkimi Evropian dhe Agjencia Française de Developpement (AFD) lançoi projektin “BE për Ekonominë e Gjelbër – Infrastruktura e Mbetjeve në Shqipëri”. Financuar nga BE me një grant prej 19 milionë euro dhe zbatuar nga AFD, projekti do të ndihmojë në uljen e ndikimit mjedisor dhe shëndetësor të mbetjeve të ngurta në zonat e mbetjeve Kukës dhe Gjirokastër si dhe në pjesën jugore të Vlorës.

Aktivitetet e projektit do të përfshijnë rritjen e riciklimit për të reduktuar vëllimet e mbetjeve dhe ngritjen e landfilleve dhe objekteve të mbetjeve të reja në përputhje me Bashkimin Evropian për të reduktuar ndotjen dhe emetimet e gazrave serrë. Projekti do të ndihmojë gjithashtu Shqipërinë që të përafrohet më tej me standardet e BE-së në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE.

Aktivitetet do të përmirësojnë kushtet e jetesës së afro 190,000 banorëve në qarkun e Kukësit dhe Gjirokastrës. Ky projekt është në përputhje me Planin Kombëtar të Menaxhimit të Mbetjeve (PKMP) të Shqipërisë për periudhën 2020-2035 dhe do të jetë një moment historik i rëndësishëm drejt zbatimit të reformave dhe investimeve në përputhje me BE-në në lidhje me ekonominë rrethore dhe rritjen e gjelbër.

Në një ceremoni të përbashkët, Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit znj. Mirela Kumbaro, Delegati Ministër përgjegjës për Tregtinë e Jashtme, Atraktivitetin Ekonomik dhe shtetasit francezë jashtë vendit z. Olivier Becht, ambasadorja franceze në Shqipëri znj. Catherine Suard, ambasadori Luigi Soreca, i ngarkuari i Delegacionit të BE-së në Shqipëri dhe Drejtori i AFD-së për Rajonin e Ballkanit Perëndimor z. Arnaud Dauphin lançuan zyrtarisht këtë projekt të ri. Pas një faze fillestare kushtuar konsultimeve dhe studimeve teknike, investimet konkrete do të materializohen nga viti 2024-2025 për një periudhë katërvjeçare.

Ky projekt është pjesë e programit më të madh të BE-së për Shqipërinë me vlerë 30.9 milionë euro "BE për Ekonominë Rrethore dhe Rritjen e Gjelbër", i cili do të trajtojë gjithashtu përafrimin me legjislacionin e BE-së, duke prezantuar politikat e Përgjegjësisë së Prodhuesit Zgjerues dhe duke mobilizuar komunitetet dhe sektorin privat në ekonominë rrethore dhe rritje e gjelbër. 

Bashkimi Evropian është partneri më i fortë i Shqipërisë për zhvillim, duke ofruar mbi 100 milionë euro në vit asistencë granti për të mbështetur popullin shqiptar dhe për të ndihmuar Shqipërinë të miratojë dhe zbatojë reformat kryesore politike, institucionale, sociale dhe ekonomike për të respektuar vlerat e BE-së dhe për t'u përafruar në mënyrë progresive me rregullat e saj.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH