Aktualitet

Përfundojnë diskutimet me 3 mijë ekspertë, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut duhet të përgatisin një udhërrëfyes për anëtarësimin në BE

Shkruar nga Liberale

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut shpresojnë të bashkohen me familjen e madhe europiane, në një periudhë të shkurtër.

Zyra për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit në Bashkimin Europian, deklaroi se takimet e shqyrtimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut sapo kanë përfunduar . Ata shpjeguan se sapo udhërrëfyesit për kapitujt 23 dhe 24 dhe për reformën e administratës publike të finalizohen nga autoritetet e vendeve, Komisioni Evropian vlerëson përmbushjen e standardeve të hapjes.

“Më 24 nëntor dhe 7 dhjetor u zhvilluan takimet e fundit, përkatësisht me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. U zhvilluan 167 takime për një kohëzgjatje prej rreth një viti, me përfshirjen e më shumë se 1000 ekspertëve të Komisionit Evropian dhe më shumë se 2000 ekspertëve nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut”, - thuhet në deklaratë.

Drejtori i DG Near, Gert Jan Koopman, uroi Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut për përfundimin e takimeve të ekranit.

Ekzaminimi është shqyrtimi analitik i “acquis” të BE-së  dhe është ndarë në dy faza: sesion shpjegues dhe dypalësh i takimeve. Ai përfaqëson hapin e parë në procesin e negociatave të anëtarësimit.

Gjatë sesioneve shpjeguese, zyrtarët e Komisionit informuan tërësisht për parimet dhe standardet kryesore të acquis të BE-së, kapitull për kapitull, të grupuara në gjashtë grupime. Në seancat dypalëshe, autoritetet nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut prezantuan nivelin e tyre të përafrimit me rregullat dhe politikat e BE-së (të njohura edhe si  acquis të BE-së ) dhe gatishmërinë e tyre për zbatimin e pjesëve të mbetura dhe përmbushjen e kritereve për anëtarësim në BE. Komisioni vlerësoi se ku qëndrojnë Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut në përgatitjet e tyre për t'u anëtarësuar.

Rezultatet pasqyrohen në "raportet e shqyrtimit", përmes të cilave Komisioni informon Shtetet Anëtare se ku mendon se qëndron secili vend dhe si duhet të zhvillohen negociatat në fushat e politikave të mbuluara. Komisioni i ka paraqitur Këshillit raportin e shqyrtimit mbi bazat e grupit 1 dhe Këshilli i ka komunikuar secilit shtet kushtet për hapjen e këtij grupi, i njohur edhe si standarde. Standardet kërkojnë që çdo vend të përgatisë plane të quajtura udhërrëfyes duke identifikuar reformat kryesore që do të ndërmarrin sipas kapitujve të sundimit të ligjit të “acquis” në BE - kapitulli 23 dhe 24, dhe një udhërrëfyes për reformën e administratës publike.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut do të duhet gjithashtu të përgatisin një udhërrëfyes për funksionimin e institucioneve demokratike dhe progresit, në zbatimin e së cilit do të monitorohet përmes konferencave ndërqeveritare. Udhërrëfyesit synojnë ta bëjnë procesin më të thjeshtë dhe më strategjik. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH