Showbiz

"Në këtë botë, asgjë nuk është e sigurt, përveç vdekjes dhe taksave"

Shkruar nga Liberale
"Në këtë botë, asgjë nuk është e sigurt,

Benjamin Franklin, një nga baballarët themelues të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, shkroi frazën e famshme: "Në këtë botë, asgjë nuk është e sigurt përveç vdekjes dhe taksave". E vërteta është se Benjamin Franklin nuk e shpiku frazën.

Versione të ndryshme të mëparshme të tij nga shekulli i 18-të përfshijnë fraza të ngjashme të shkruara në "The Political History of the Devilt" (1726) të Daniel Defoe dhe "The cobbler of preston"(1716) të Christopher Bullock.

“Po gënjen, nuk je e sigurt. Sepse, siç them unë, grua, është e pamundur të jesh i sigurt për çdo gjë, përveç vdekjes dhe taksave”, shkruan Bullock në "The cobbler of preston".

Por fraza bëri histori kur Franklin e përfshiu atë në një letër drejtuar shkencëtarit francez Jean-Baptiste Le Roy, në nëntor 1789, i shqetësuar se ai nuk kishte dëgjuar nga ai që nga fillimi i Revolucionit Francez.

Amerikani e shkroi letrën në frëngjisht dhe më vonë u përkthye në anglisht. Pasi e pyeti për shëndetin e tij dhe lajmet nga Parisi, Franklin i dha një përditësim të shkurtër nga SHBA: Kushtetuta ishte miratuar një vit më parë dhe një qeveri e re kishte marrë përsipër siç e përcaktonte.

"Kushtetuta jonë e re tani në fuqi, gjithçka duket se do të zgjasë, por në këtë botë, asgjë nuk është e sigurt përveç vdekjes dhe taksave," shkroi Franklin.

Ai e mbylli letrën duke shkruar për gjendjen e tij shëndetësore. "Shëndeti im vazhdon ashtu siç ka qenë për disa kohë, përveç që po dobësohem dhe po dobësohem dhe nuk pres që të zgjas shumë."

Një botues, biznesmen dhe diplomat, Franklin u bë i njohur për citimet e tij, të cilat i shkroi në "Poor Richard's Almanack" dhe gazetën e tij, Pennsylvania Gazette. Ai shkroi dhe botoi almanakun e tij për 25 vjet, duke përdorur pseudonimin Richard Saunders.

Në "Advice to a Trader,", Franklin shkruan shprehjen që sot është e famshme dhe përdoret gjerësisht: "Mos harroni se koha është para".

Franklin vdiq në moshën 84 vjeçare në Filadelfia më 17 prill 1790./L.P.- Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH