Aktualitet

Ja pse universitetet duhet të dinë më mirë se shumica

Shkruar nga Liberale
Ja pse universitetet duhet të dinë më mirë se shumica

Universitetet janë një "përcaktues kritik i suksesit të mundshëm të politikave të qeverive", por që kjo domethënie po anashkalohet për shkak të marrëdhënies "të zvogëluar" midis të dyve.

John Gill

Kryeredaktor i Times Higher Education

Pastërtia politike është një simbol i nderit në epokën e hashtag-ut. Por bota e vërtetë është e nuancuar dhe e çrregullt, pasi universitetet duhet të dinë më mirë se shumica

Nëse do t'ju kërkohej të identifikoni veten, si do ta bënit? Në ccfarë kombinimi të prejardhjes, besimit dhe profesionit do të ofronit? Dhe si ndikon qëndrimi juaj në lidhje me të tjerët - veçanërisht ato me të cilat nuk jeni dakord - për ndjenjën tuaj se kush jeni?

Pyetja e fundit duket veçanërisht aktuale, dhe në një video të shpërndarë gjerësisht në mediat sociale javën e kaluar, ish-presidenti amerikan Barack Obama vuri gishtin pse.

Duke theksuar se sa e padobishme është tërheqja ndaj mendimit bardh e zi në politikë dhe debat publik, ne paralajmëruam kundër përpjekjes për "pastërti" politike.

“Bota është e çrregullt. Ka paqartësi. Njerëzit që bëjnë gjëra të mira kanë të meta, "tha ai. "Një rrezik që unë shoh tek të rinjtë, veçanërisht në kampuset e kolegjit, është një kuptim ... mënyra se si të bëni ndryshime është të jeni aq gjykues sa mundem për njerëzit e tjerë, dhe kjo është e mjaftueshme. Nëse bëj një postim ose hashtag në lidhje me atë se si ju nuk keni bërë diçka të drejtë ose keni përdorur foljen e gabuar, atëherë unë mund të ulem dhe të ndihem shumë mirë me veten time ... Kjo nuk sjell ndryshim. "

Debati që pasoi u përqëndrua në atë se ku politika përparimtare po shkon keq: si ngritja e "zgjimit" po dëmton aftësinë e së majtës për t'i bërë gjërat dhe duke nxitur politikën tonë të mbinxehur.

Por Obama gjithashtu ngriti pyetje rreth asaj që ne mendojmë se na përcakton në këto kohë të polarizuara dhe sa e rëndësishme është bërë kundërshtimi ynë ndaj të tjerëve në atë ekuacion.

Por çfarë ka të bëjë kjo me arsimin e lartë?

Epo, është e pamohueshme që universitetet janë vende që ndihmojnë për të krijuar identitete. Ato janë gjithashtu institucione në të cilat nuanca vazhdon të jetë e rëndësishme dhe ku argumenti zhvillohet jo për të shënuar pikë ose virtyt sinjal, por për të kuptuar më tej, rafinuar pozicionet dhe për të arritur qëllime reale.

Universitetet, ashtu si studentët dhe stafi i tyre, kanë identitete gjithashtu - dhe të qenurit liberal, si rregull, kur erërat po fryjnë në anën tjetër, i hap ato për një kontroll dhe sulm të ashpër.

Baza për pjesën më të madhe të kësaj është i rremë, si bandoni i fjalës së lirë në kampus, i cili është bërë një element kryesor i luftërave të kulturës në vazhdim.

Një klasik i zhanrit u shfaq në Times në kohët e fundit, kur një student konservator nga Universiteti i Kembrixhit shkroi një pjesë duke u ankuar se Kembrixh nuk lejonte studentët të mbanin pikëpamje Konservatore.

Por a ka dinamikë ose perceptime të tjera të identitetit të universiteteve që ato duhet të jenë më të hapura për diskutim dhe rishqyrtim?

Në faqet tona të lajmeve, Presidenti i Shoqatës së Universiteteve Evropiane, Michael Murphy, paralajmëron se universitetet kanë rrezik të humbasin lidhjet e tyre jetësore dhe ndikimin me qeveritë, sepse ato shihen se janë në "kundërshtim të përhershëm".

Mendimi i profesorit Murphy është që universitetet janë një "përcaktues kritik i suksesit të mundshëm të politikave të qeverive", por që kjo domethënie po anashkalohet për shkak të marrëdhënies "të zvogëluar" midis të dyve.

Kjo kërkon një angazhim të mirëfilltë nga të dy palët, megjithëse një përgjigje do të ishte që universitetet kanë pasur shumë për të kundërshtuar në mjedisin aktual politik (thjesht shikoni se si është trajtuar Universiteti i Evropës Qendrore në Hungari).

Pyetjeve të identitetit kombëtar, suksesit dhe dështimit përcaktohen përfundimisht në kutinë e votimit - të paktën ato janë në Mbretërinë e Bashkuar, e cila përballet me një zgjedhje të përgjithshme në pak më shumë se një muaj kohë.

Një nga mënyrat që universitetet mund të formësojnë është duke ndihmuar studentët të regjistrohen për të votuar.

Në faqet tona të lajmeve, ne raportojmë për gjetjet e një anketimi nga grupi i fushatës Votoni për të ardhmen tuaj, i cili gjen ndryshime të konsiderueshme në përpjekjet e universiteteve për të mbështetur regjistrimin e votuesve.

Disa kanë bërë shumë, disa shumë pak - dhe ndoshta nuk është e mjaftueshme për të përmbushur udhëzimet e lëshuara nga Zyra e Studentëve.

Duket e çuditshme, në vitin 2019, të mendosh që jo shumë kohë më parë, shqetësimi i madh ishte apatia politike. Tani është se identitetet janë bërë shumë të lidhur në pozicione ekstreme.

Nuk është e vështirë të shihet pse. Një ndjenjë e të shpërfillurit, e shoqëruar me tribalizmin e papërmbajtur dhe heqjen e lidhjeve me besimin e mirë, të vërtetën dhe konventën e inkurajuar nga media sociale, kanë kryer një lloj alkimie. Rreziku është se ajo po prodhon më shumë idiotë të florinjtë sesa diçka të vërtetë. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH