Krye

Diplomacia ndonjëherë është një pengesë për përparimin në universitete

               Publikuar në : 09:43 - 11/10/21 liberale

Chris Moore

Qasja me takt mund të jetë efektive, por rrezikon të errësojë domosdoshmërinë dhe urgjencën e përmirësimeve, thotë Chris Moore

George Bernard Shaw ka një citat të mrekullueshëm që babai im përdorte në fund të çdo emaili për mua kur fillova studimet e mia universitare: “Njeriu i arsyeshëm i përshtatet botës: njeriu i paarsyeshëm këmbëngul në përpjekjen për të përshtatur botën me veten e tij.  Me  Prandaj i gjithë përparimi varet nga njeriu i paarsyeshëm. ”  Ishte mënyra e babait tim për të më thënë se universiteti do të ishte një ndryshim i madh, dhe ndonjëherë do të më kërkonte të përshtatesha nëse do të lulëzoja.

Përshtatja është diçka që jam përpjekur të vazhdoj ta bëj që kur jam bërë akademik.  Padyshim, brezi im kokëfortë ndonjëherë më ka bërë njeri të paarsyeshëm (babai im qartë më njihte mirë!), Por mendoj se jam përshtatur mjaft mirë.  Unë kam marrë koncepte të reja, kam mësuar aftësi të reja në arsimin dixhital dhe kam hartuar mënyra të reja të mësimdhënies dhe vlerësimit që inkurajojnë angazhimin e studentëve dhe përmirësojnë performancën.  Ka qenë tepër shpërblyese të shohësh efektet pozitive që kanë pasur.

Por është një gjë të zbatosh ndryshime në pedagogjinë tënde.  Quiteshtë krejt tjetër të ndryshosh mënyrën se si punojnë kolegët tuaj dhe universiteti juaj.  Diplomacia është një monedhë e nevojshme dhe një pengesë frustruese.

Pa një qasje diplomatike ndaj ndonjë ideje, projekti apo problemi që ka nevojë për diçka nga dikush, ndjenjat do të lëndohen dhe asgjë nuk do të bëhet.  Qasja diplomatike, megjithatë, është shpesh aq delikate, aq prekëse sa mesazhi nuk kalon dhe akoma asgjë nuk bëhet-ose bëhet aq ngadalë sa që kur zbatohet iniciativa, viti i veçantë i studentëve të cilët  mund të kishin përfituar janë zhdukur prej kohësh.  Dhe unë jam duke pyetur veten nëse i dështuam ata studentë përsa i përket përvojës së tyre arsimore dhe perspektivave të punësimit.

Proceset administrative ose burokratike janë një mundësi klasike për të arsyetuar pse zgjidhjet e problemeve të vazhdueshme nuk zbatohen kurrë.  Por a është fajtori më i mundshëm fakti që ne kemi frikë t’u themi kolegëve: “Vetëm hipni dhe bëjeni”?  Nëse vazhdojmë të paraprijmë “kjo nuk funksionon” me “tani, e di që të gjithë bëjmë disa gjëra fantastike”, a do të fitojmë ndonjëherë shtysë për të trajtuar një çështje të evidentuar si një shqetësim real në kohën e duhur?  Kënaqësia e “gjithçka është mirë ashtu siç është” do të vazhdojë të na pengojë të shohim se, në të vërtetë, nuk është dhe përshtatja është në rregull.

Merrni vlerësimin. Me të drejtë, nuk mund të shikohet efektiviteti dhe përshtatshmëria e një formati vlerësimi derisa të jetë përdorur për disa vite akademike dhe të dhënat dhe reagimet nga studentët dhe stafi mund të flasin vetë.  Por, sapo të bëhet e qartë se grupi i tanishëm i studentëve nuk po e vlerëson sfidën ose angazhimin ose lehtësimin e mësimit të tyre, ka kuptim ta përshtatim atë vlerësim për të përmbushur nevojat e grupit të ardhshëm – edhe nëse përfshin pyetjen e opinionit dhe historisë  punë e vështirë e dikujt tjetër.

Sidoqoftë, edhe duke marrë qasjen e drejtpërdrejtë për të deklaruar (duke supozuar se keni autoritet të mjaftueshëm formal për ta bërë këtë) se kjo është ajo që ne do të bëjmë, rezulton po aq shpesh në një përgjigje me mjete poshtë nga ata që ndihen të avulluar ose të zbehur.

A nuk jemi të gjithë të rritur, sidoqoftë?  A nuk mund të trajtojmë pak drejtësi pa e marrë atë personalisht?  A nuk duhet ta pranojmë se është përgjegjësia jonë të bëjmë më të mirën që mundemi për studentët tanë dhe se kjo mund të përfshijë përshtatjen me këtë botë gjithnjë në ndryshim?  Dhe a nuk duhet të kemi forcën për të shprehur se ka gjëra që duhen bërë, rregulluar ose ndryshuar?  Ajo që Frank është menduar të udhëheqë në të vërtetë ka nevojë të bëjë tani dhe nuk është një sugjerim i thjeshtë që mund të futet në barin e gjatë nëse nuk ju pëlqen pamja e tij?

Të jesh personi për të thënë gjithçka që definitivisht nuk është komode.  Dreq, unë jam plotësisht i vetëdijshëm për të metat e mia në lidhje me taktin (ju mund ta keni vënë re).  Pasioni im për të dëshiruar t’i bëj gjërat sa më mirë që mund të jenë dhe të bëj një ndryshim për studentët e mi ndërsa ata janë akoma studentët e mi shpesh më fut në ujë të nxehtë.  Dhe po përpiqem të bëj pak më shumë duke luajtur mirë ose duke heshtur me shpresën se gjërat përfundimisht do të përmirësohen;  Unë nuk do të jem në gjendje të përparoj profesionalisht ndryshe – veçanërisht në këtë epokë dixhitale, në të cilën toni i perceptuar në komunikim është një shqetësim i vazhdueshëm.

Megjithatë, ndonjëherë më duket sikur jam duke u përshtatur për t’iu përshtatur një sektori të mbyllur në një përsëritje të mëparshme të vetvetes, në të cilën përshtatja ishte më e rëndësishme sesa përpjekja për të evoluar dhe përmirësuar.  Diplomacia dhe takti mbeten mjete të vlefshme, dhe në shumë raste ato janë të përshtatshme.  Por nëse përdorimi i tepërt i tyre na pengon të përshtatemi me një botë në ndryshim, në një epokë të arsimit të lartë masiv, atëherë ata nuk mund të jenë mjetet e vetme në kutitë tona menaxheriale.

Ata që devijojnë ose shtyjnë ndryshimin duhet të reflektojnë edhe mbi citatin e Bernard Shaw.  Nëse krenaria dhe inercia e tyre i pengon ata të përqafojnë risitë që do të përmirësonin përvojën ose performancën e studentëve, a janë ata vërtet më të arsyeshëm se ata që kërkojnë ndryshim?  Dhe nëse janë, a nuk ka të drejtë dramaturgu për qasjen e të cilit është më e vlefshme? /Gazeta Liberale


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back