Globi

Çfarë është "kolona e pestë"?

Shkruar nga Laert MIRAKU

Çfarë është "kolona e pestë"?

Shprehja "kolona e pestë" u krijua nga frankoisti Emilio Mola për të treguar një organizatë ushtarake klandestine që favorizon një pushtim armik.

Kuptimi origjinal i referohet një organizate ushtarake që vepron në mënyrë klandestine në një vend ose qytet, duke favorizuar armikun.

NGA VJEN? 

Gjenerali i Frankos, Emilio Mola, kreu i Ushtrisë së Veriut në ato vite, do të kishte qenë i pari që përdorte shprehjen në kastiliane gjatë luftës civile spanjolle (1936-39).

Gjatë një konference për shtyp me gazetarë të huaj, kur u pyet se cila nga katër kolonat ushtarake që përbënin ushtrinë e tij do të pushtonte Madridin, Mola u përgjigj: "e pesta" , duke iu referuar grupeve promonarkiste dhe frankoiste që vepronin në mënyrë klandestine në kryeqytet, ende në duart e republikanëve.

SHPREHJE ZHARGON

Shprehja shpejt gjeti sukses në leksikun gazetaresk dhe më pas hyri në të gjitha gjuhët evropiane, me kuptimin më gjenerik të "armikut të brendshëm".

Ai gjithashtu frymëzoi titujt e veprave letrare që e vendosën atë në zhargonin popullor. Para së gjithash Kolona e Pestë nga Ernest Hemingway, një përmbledhje me tregime të shkurtra të vendosura gjatë konfliktit spanjoll, i publikuar në vitin 1938. Dhe filmi Armiku po na dëgjon nga viti 1943 me Laurel dhe Hardy. /L.M/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH