Globi

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit nazist

Shkruar nga Liberale

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Beteja e Berlinit ishte beteja e ashpër dhen e fundit për kryeqytetin gjerman, që i dha fund Luftës së Dytë Botërore. Kjo betejë u zhvillua nga fundi i prillit deri në fillim të majit 1945. Numri i përgjithshëm i viktimave (ushtarake dhe civile) është vështirë të përcaktohet me saktësi, por ndoshta ishte më shumë se 200.000. Disa udhëheqës nazistë, përfshirë vetë Adolf Hitlerin, kryen vetëvrasje. Më 2 maj 1945, mbrojtësit e fundit të Berlinit u dorëzuan. Pak ditë më vonë, Lufta e Dytë Botërore në Europë mori fund.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Ofensiva sovjetike në Gjermaninë qendrore - ajo që u bë zona sovjetike e pushtimit në Gjermani pas pushtimit dhe pas 1949 u quajt Gjermania Lindore ose Republika Demokratike Gjermane (RDGJ) - kishte dy qëllime. Stalini nuk besonte se - siç u ra dakord në Konferencën e Jaltës - aleatët e tij perëndimorë do t'ia dorëzonin territorin e tyre të pushtuar Bashkimit Sovjetik pas luftës, kështu që ai nisi një ofensivë të gjerë dhe të shpejtë për t'i takuar ata sa më larg perëndimit. Megjithatë, objektivi kryesor ishte kapja e Berlinit.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Këto dy objektiva plotësonin njëri-tjetrin, sepse kapja e Berlinit ishte e nevojshme për kontrollin e rajonit. Një konsideratë tjetër ishte se vetë Berlini kishte 'asete strategjike të dobishme të pasluftës', veçanërisht 'çmimin e madh' vetë Adolf Hitlerin, por gjithashtu, për shembull, programin gjerman të bombës bërthamore.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Më 6 mars, Hitleri emëroi gjenerallejtënant Helmuth Reymann si komandant të zonës mbrojtëse të Berlinit. Reymann zëvendësoi gjeneralin Bruno Ritter von Hauenschild. Por kapitullimi do të vinte shpejt.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Më 9 prill, Koningsberg në Prusinë Lindore ra përgjithmonë në duart e Ushtrisë së Kuqe, pas kapitullimit nga Festungskommandant Lasch. Kjo lejoi që Fronti i 2-të Bjellorus i gjeneralit Konstantin Rokossovsky të lëvizte në perëndim në bregun lindor të Oderit.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Gjatë dy javëve të para të prillit, Ushtria e Kuqe kreu rigrupimin më të shpejtë të luftës duke u organizuar në tre fronte. Të tre frontet sovjetike përfshijnë kolektivisht 2.5 milionë ushtarë (përfshirë rreth 200.000 ushtarë nga Ushtria e Parë Polake), 6.250 tanke, 7.500 avionë, 41.600 copë artilerie dhe mortaja, 3.255 raketa të montuara në kamion, 3.255 raketa raketash të montuara në kamion dhe me emrin Katyushar.

BETEJA e Berlinit: 2 maj 1945 – Imazhet e fundit të kapitullimit

Lufta e Dytë Botërore konsiderohet edhe si lufta më e përgjakshme në histori.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH