Medicus

Pse femrat janë më të rrezikuara nga sëmundjet autoimune?

Shkruar nga Liberale

Pse femrat janë më të rrezikuara nga sëmundjet autoimune?

Sistemi imunitar i shëndetshëm mbron trupin tonë nga sëmundjet. Por në një në dhjetë persona ai keqfunksionon dhe fillon të sulmojë qelizat e tyre. Më pas shfaqen të ashtuquajturat sëmundje autoimune, një kategori që përfshin ndër të tjera lupusin , artritin reumatoid dhe sklerozën e shumëfishtë .

Statistikat tregojnë se gratë janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar një sëmundje autoimune – në fakt, katër nga pesë pacientë janë gra, ndërsa dhjetë herë më shumë gra janë diagnostikuar me lupus dhe njëzet herë më shumë gjasa të diagnostikohen me sindromën Sjögren , e cila shkakton thatësi. sytë dhe gojën.

Statistikat tregojnë se gratë janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar një sëmundje autoimune – në fakt, katër nga pesë pacientë janë gra, ndërsa dhjetë herë më shumë gra diagnostikohen me lupus dhe njëzet herë më shumë gjasa të diagnostikohen me sindromën Sjögren, e cila shkakton thatësi. sytë dhe gojën. 

Një studim i ri, nga Universiteti Stanford , mund të ketë përgjigjen. Ai e lidh pamjen e tyre me një molekulë, XIST , e cila ka funksionin fiziologjik të çaktivizimit të njërit prej dy kromozomeve X në çdo qelizë të trupit të femrës, siç shpjegon një artikull i ri i National Geographic .

Siç vëzhgojnë tani shkencëtarët, nuk janë hormonet femërore ato që luajnë rolin kryesor në zhvillimin autoimun, por XIST . Dhe çuditërisht, kjo pikë e dobët mund të ketë evoluar dikur si një avantazh evolucionar për gratë, për të jetuar më gjatë për të qenë në gjendje të mbrojnë pasardhësit e tyre: " Gratë kanë një sistem imunitar më të mirë, " komenton dermatologu Johann Gudjonsson , një koleg në Universitetin e Miçiganit. Siç shton Vanessa Kronzer , një reumatologe në klinikën Mayo, ata zakonisht prodhojnë më shumë antitrupa se meshkujt , të cilët madje mbrojnë foshnjat e tyre përmes ushqyerjes me gji.

Një studim i ri, nga Universiteti Stanford, mund të ketë përgjigjen. Ai e lidh shfaqjen e sëmundjeve autoimune me një molekulë, XIST, e cila ka funksionin normal të inaktivizimit të një prej dy kromozomeve X në çdo qelizë të trupit të femrës.

Inaktivizimi i njërit prej dy kromozomeve X në çdo qelizë femërore ndodh qysh në periudhën e zhvillimit të fetusit në mitër. Nëse të dy kromozomet X mbeten aktive, qeliza që i përmban do të vdiste. Megjithatë, është vlerësuar se ky proces nuk ka përfunduar, duke rezultuar që 15-23% e gjeneve shtesë në kromozomet mbeten aktive. Një nga këto gjene që mbetet aktiv kur nuk duhej të ishte i lidhur me lupusin . Në fakt, është zbuluar se burrat dhe djemtë e lindur me një kromozom X shtesë janë në rrezik të shtuar të sëmundjeve autoimune.


Në eksperimentet e kafshëve laboratorike , studiuesit vunë re se kur minjtë meshkuj të cilëve u kishin shtuar XIST u ekspozuan ndaj një agjenti imun -aktivizues , nivelet e antitrupave që ata prodhonin dhe dëmtimi i indeve ishin të ngjashme me ato të femrave . Prandaj, XIST nuk është i mjaftueshëm, por duhet të bashkëjetojë me ndonjë faktor trashëgues ose mjedisor që të ndodhë një autoimun. Kjo është arsyeja pse, në fund të fundit, jo të gjitha gratë kanë sëmundje autoimune. /Liberale.al/L.M/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH