Medicus

Kanceri i mushkërive/ Të gjitha përparimet në trajtim, testi që zbulon sëmundjen në kohë

Shkruar nga Laert MIRAKU

Kanceri i mushkërive/ Të gjitha përparimet në trajtim, testi

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Zhvillimet në eliminimin e hershëm të kancerit të mushkërive janë të mëdha, duke ofruar tashmë një gamë të gjerë opsionesh trajtimi sipas Z. Epaminondas Samandas, Onkolog-Patolog dhe Drejtor i Klinikës së 2-të Onkologjike në Spitalin Metropolitan.   

Kanceri i mushkërive është forma e dytë më e zakonshme e kancerit, pas kancerit të prostatës tek meshkujt dhe kancerit të gjirit tek femrat. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ai mban edhe vendin e parë si kanceri më vdekjeprurës për të dy gjinitë, në mbarë botën, ku shkaku kryesor është pirja e duhanit.

Cilat janë shkaqet e kancerit të mushkërive?

Në radhë të parë gjejmë duhanin, por edhe ekspozimin ndaj tymit në çfarëdo forme, dhe duhanpirësit pasivë janë gjithashtu në rrezik të shtuar të zhvillimit të sëmundjes. Rrjedhimisht, një duhanpirës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive duke e lënë duhanin.

Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë ekspozimin ndaj asbestit dhe radonit, por ka edhe disa pacientë për të cilët nuk mund të identifikojmë një shkak të njohur për formën e tyre të veçantë të malinjitetit.

Cilat janë simptomat e sëmundjes?

Simptomat që mund të përjetojë një pacient me kancer të mushkërive ndryshojnë. Disa pacientë janë asimptomatikë, por shumica kanë kollë, hemoptizë, dispne, dhimbje gjoksi, keqtrajtim ose temperaturë . Pas kryerjes së testit të nevojshëm imazherik, është veçanërisht e rëndësishme të kryhet një biopsi, e cila bën dallimin midis dy llojeve kryesore histologjike, kancerit të mushkërive me qeliza të vogla dhe jo të vogla. Joqelizat e vogla, që përbëjnë 80-90% të rasteve, përfshijnë kryesisht adenokarcinomën dhe karcinomën skuamoze.

A ka pasur përparim në adresimin e tij?

Vitet e fundit është bërë përparim i jashtëzakonshëm, me më shumë opsione të disponueshme përveç kirurgjisë, kimioterapisë dhe terapisë me rrezatim. E para nga këto shqetësime kishte në shënjestër terapitë, të cilat, siç tregon edhe emri i tyre, synojnë mutacione specifike në qelizat kancerogjene, për të cilat kemi ilaçe. Këto janë zakonisht pilula, të cilat pacienti i merr nga goja, me qëllim rritjen e jetëgjatësisë dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së tij.

Zhvillimi i dytë i rëndësishëm është imunoterapia, e cila është një moment historik në ndryshimin e algoritmit terapeutik, dhe merret ose vetëm ose në kombinim me kimioterapinë, dhe gjithashtu arrin rezultate të shkëlqyera. Është një trajtim intravenoz i krijuar për të aktivizuar mbrojtjen e trupit dhe për të nxitur një përgjigje efektive imune kundër kancerit.

A ka parandalim në fazat e hershme?

Sigurisht, mund të ketë parandalim. Duket se tomografia vjetore e llogaritur me dozë të ulët mund të identifikojë fazat e hershme të kancerit të mushkërive , kështu që duhet të kryhet rregullisht nga duhanpirësit dhe duhanpirësit që kanë lënë duhanin në 15 vitet e fundit.

Në spitalet europiane ka një program kontrolli të mushkërive në partneritet me organizatën FairLife, e cila përfshin onkologë, pulmonologë dhe kirurgë torakale. Në fakt, vitet e fundit janë ekzaminuar më shumë se 100 pacientë, tek të cilët kanceri i hershëm i mushkërive është gjetur në një përqindje më të madhe se 5%. Në këto raste, për shkak se sëmundja u zbulua në një fazë të hershme, kanceri u trajtua në mënyrë efektive.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH