Aktualitet

Si të fitohet një grant për kërkimin shkencor

Shkruar nga Liberale

Lynn Kamerlin

Uppsala University

Edhe në disiplinat në të cilat hulumtimi është thelbësisht i lirë, "kapja e granteve" gjithnjë e më shumë po miratohet si një metrikë për të gjykuar akademikët dhe universitetet.

Të gjithë akademikët e dinë që  duhet të botojnë ose të humbasin. Por ekziston një udhëzues tjetër më pak i famshëm, por jo më pak i rëndësishëm për mbijetesën e studiuesve: të fitojë fonde ose të humbi. Kjo është veçanërisht e vërtetë për shumë disiplina, siç janë minat, në të cilat fondet janë parakusht për të qenë në gjendje të kryejnë kërkime të publikueshme - por shumë komitete të rekrutimit, zotërimit dhe promovimit japin pothuajse po aq peshë për të dhënë të ardhura sesa ato për prodhimin shkencor.

Mjerisht, nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të qenë të suksesshëm. Të gjitha agjensitë e financimit me shikueshmëri më të lartë janë të mbingarkuara me aplikime me cilësi shumë të lartë përtej aftësive të tyre për të financuar. Kjo do të thotë që gjithmonë do të ketë një element të stokastikës në mënyrën e marrjes së vendimeve, kështu që të qenit me lëkurë të trashë dhe këmbëngulës janë kritike. Mos e pranoni refuzimin personalisht, por përkundrazi, shihni atë si një mundësi për tu përmirësuar dhe provuar përsëri.

Edhe në një botë me nivele një shifrore të suksesit, ka veprime që mund të ndërmerrni për të përmirësuar shanset tuaja për t'u dhënë atë grant kërkimi. Është e qartë, shkrimi i një propozimi të mirë është kritik. Merrni kohë për ta lënë idenë tuaj të zhvillohet; për një program shumë konkurrues, mund të duhen gjashtë muaj ose më shumë të shkruash një propozim për të cilin jmund të jesh krenar.

Prezantimi vizual është gjithashtu i rëndësishëm nga sa mund ta imagjinoni. Sado e fortë të jetë ideja juaj shkencore, prezantimi i ngathët do të japë përshtypjen se nuk jeni studiues serioz dhe, së paku, i bëni recensentët të prirur më negativisht drejt jush. Duhet bërë përpjekje shtesë për ta bërë propozimin të duket i mirë. Shifrat duhet të jenë me rezolucion të lartë dhe të paraqiten në mënyrë tërheqëse, dhe teksti duhet të kontrollohet dhe rikontrollohet për gabime tipografike dhe gramatikore.

Ju gjithashtu duhet të bëni përpjekje shtesë për të njohur agjencinë tuaj të financimit. Unë u irritova vit pas viti nga paaftësia ime për të marrë një grant specifik, vetëm për të zbuluar këtë vit nga një student i orientuar në detaje që, sipas shtypit të mirë, agjensia nuk e financon fushën time të kërkimit. Shikimi i titujve dhe, nëse është i disponueshëm, abstraktet e hulumtimit të financuar më parë mund të jenë jashtëzakonisht të dobishëm, pasi mund të kërkoni kolegët për propozimet e tyre të suksesshme për një agjenci që ju intereson.

Sigurisht, ka sa më shumë mënyra për të paraqitur hulumtim sa ka studiues - mos e klikoni stilin e askujt tjetër. Por përpiquni ta përdorni atë si një bazë për të mësuar se çfarë funksionon.

Është shumë e rëndësishme që të kërkohet nga kolegë të shumtë që të lexojnë propozimin tuaj sa më kritik të jetë e mundur. Kjo duhet pasi të jep një pasqyrë me shumë vlerë, pasi mund të ketë pyetje dhe kritika që nuk i keni menduar ndonjëherë.

Me disa agjenci financimi, në mënyrë të çoroditur, shpesh duhet të keni bërë tashmë pjesën më të madhe të punës për t'u financuar. Me të tjerët, vëllime të mëdha të të dhënave paraprake mund të jenë fatale për propozimin, duke përçuar përshtypjen se nuk është mjaft e re dhe inovative. Edhe një herë, biseda me kolegë të suksesshëm ju ndihmon të njiheni se cila nga këto qasje preferohet nga agjensia e veçantë e financimit që po synoni.

Më në fund, besoni në veten tuaj. Ashtu si panelet e rekrutimit dhe promovimit, panelet e rishikimit të granteve janë të njëanshëm - në mënyrë të qartë të ndikueshme - ndaj kandidatëve që kanë pasur sukses të konsiderueshëm në tërheqjen e fondeve paraprake. Kështu që suksesi gjithmonë ka të ngjarë të jetë i pakapshëm në fillim, kur nuk keni të dhëna për financimin. Por e vetmja mënyrë e sigurt për të mos marrë një vend pune ose grant është që të mos aplikosh për të. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH