Sociale

ZBULIMI I BUJSHËM i studiuesve francezë në një minierë në Shqipëri, mund ta ndryshojë përgjithmonë tranzicionin energjetik

Shkruar nga Liberale
ZBULIMI I BUJSHËM i studiuesve francezë në një minierë

Një ekip kërkimor hetoi emetimet e hidrogjenit në minierën e Bulqizës në Shqipëri

Nga Nadja Podbregar

Lënda e parë nga thellësia: Deri më tani, kërkimet kanë supozuar se hidrogjeni duhej të merrej kimikisht – mendohej se nuk kishte depozita natyrore. Por tani studiuesit kanë gjetur një rezervuar të madh të burimit, aq i rëndësishëm për tranzicionin energjetik, në një minierë shqiptare.

Mund të ketë një rezervuar të madh hidrogjeni nën një minierë në Shqipëri – do të ishte dëshmia e parë e një depozite më të madhe nëntokësore H2. Kjo tregohet nga emetimet e forta të hidrogjenit – rreth 200 tonë gaz ikin nga miniera çdo vit vetëm në pikat matëse selektive.
Burimi i tyre është ndoshta shkëmbi i thellë ofioliti – një formacion që ndodh në mbarë botën, siç raportojnë studiuesit në “Science”. Kjo mund të nënkuptojë se ka rezerva të mëdha hidrogjeni edhe gjetkë.

Hidrogjeni konsiderohet burimi i energjisë së së ardhmes. Megjithatë, deri më tani gazi H2 është dashur të prodhohet kimikisht – për shembull përmes elektrolizës së ujit ose reduktimit të metanit. Prandaj, prodhimi i hidrogjenit është kompleks dhe i shtrenjtë. Deri më tani, nuk kishte alternativë për këtë, sepse hidrogjeni nuk formon rezervuarë të mëdhenj nëntokësorë – ose kështu mendohej. Gazi konsiderohej shumë i paqëndrueshëm dhe shumë lehtësisht i biodegradueshëm për t’u grumbulluar në sasi të mëdha në koren e tokës.

Por tani studiuesit kanë bërë një zbulim që mund të ndryshojë gjithçka: ekipi i Laurent Truche nga Universiteti i Grenoble-Alpes ka gjetur prova të një rezervuari të madh hidrogjeni nëntokësor për herë të parë. Për studimin e tyre, ata kryen matje të gazit në minierën e kromit në Bulqizë në Shqipëri, që ndodhet rreth 40 kilometra në verilindje të Tiranës. Në këtë minierë tashmë disa herë janë zbuluar gazra të ndezshëm në tunelet më të ulëta, si dhe ka pasur edhe disa shpërthime gazi.

Kur Truche dhe ekipi i tij ekzaminuan ajrin dhe disa rrjedhje uji në minierë, ata gjetën nivele të larta të konsiderueshme të hidrogjenit. “Ne kemi vërejtur emetime intensive të gazit në nivelet më të thella të minierës, veçanërisht në thellësi 500 deri në 1000 metra,” raportojnë ata. “Formimi i përqendruar dhe intensiv i flluskave mund të shihet në pishina dhe përrua uji.” Analizat treguan se gazi që del atje përbëhet nga 84 për qind hidrogjen, 13,2 për qind të tjera është gaz natyror dhe rreth 2,7 për qind azot.

Por sa hidrogjen del nga miniera e Bulqizës?

Për të përcaktuar këtë, ekipi instaloi një rrjet sensorësh hidrogjeni dhe matës të rrjedhës në boshtet e minierës dhe në 38 gropa. Truche dhe ekipi i tij monitoruan rrjedhjet e hidrogjenit në minierë për gjashtë vjet.

Rezultati: «Të paktën 200 tonë hidrogjen lëshohen në minierë çdo vit», raportojnë shkencëtarët. “Sidoqoftë, këto norma të nxjerrjes së gazit janë vlera minimale që bazohen vetëm në atë që matet në pika specifike – jo një ekstrapolim në të gjithë vëllimin. Ne monitoruam vetëm një pjesë të ajrit të përgjithshëm që dilte nga miniera.”

Por këto sasi gazi janë tashmë rekord: “Sasia tejkalon shumë pak shkarkimet e hidrogjenit të dokumentuara më parë nga burimet hiperalkaline dhe rrjedhjet e gazit,” shkruajnë Truche dhe kolegët e tij. E veçanta e zbulimit është se kjo rrjedhje e madhe e daljes përbëhet nga gaz hidrogjen pothuajse i pastër.

Misteri i “rripit ofioliti”

Kjo ngre pyetjen se nga vjen hidrogjeni. Gjeologët besojnë se burimi më i mundshëm është formimi i fuqishëm i shkëmbinjve ofiolite në të cilin ndodhet miniera. Ofiolitet përbëhen nga shkëmbinj kores oqeanikë që u shtynë në raftet kontinentale nga tektonika e pllakave. Kjo ish kore detare formon formacione të gjera gjeologjike në shumë masa tokësore – duke përfshirë Evropën Jugore.

“Ky brez ofioliti shtrihet mbi më shumë se 3000 kilometra nga Turqia në Slloveni,” raportojnë Truche dhe ekipi i tij. Masivi, i cili kryqëzohet nga shumë thyerje dhe çarje tektonike, shtrihet deri në gjashtë kilometra në thellësi. Por deri më tani, formacione të tilla ofiolite konsideroheshin mjaft të varfër në lëndë të parë – përveç kromit. “Industria e naftës dhe gazit ka injoruar kryesisht ofiolitet në të kaluarën, sepse ata konsideroheshin të papërshtatshëm për nxjerrjen e hidrokarbureve,” shpjegojnë studiuesit.

Nxjerrja e hidrogjenit mund të jetë me përfitim?”

Hidrogjeni në minierën e Bulqizës tashmë po ndryshon pamjen. Siç përcaktuan shkencëtarët, midis 5,000 dhe 50,000 ton hidrogjen mund të ruhen vetëm në shkëmbin e ofiolitit nën minierë. Kjo ka shumë të ngjarë të vijë nga reaksionet gjeokimike të mineraleve dhe të grumbulluara në poret e shkëmbit me kalimin e kohës. “Prandaj, ofiolitët kanë potencialin të përmbajnë rezervuarë të pasur me gaz hidrogjeni me cilësi të lartë,” thonë Truche dhe ekipi i tij.

Sipas studiuesve, ky zbulim mund të ndryshojë ndjeshëm kërkimin për burime të reja energjetike dhe prodhimin e hidrogjenit. “Disa ofiolite mund të përmbajnë akumulime të degradueshme ekonomikisht të gazit H2,” shpjegojnë ata. “Ju mund ta nxirrni hidrogjenin në kontekste të tilla gjeologjike në një mënyrë komerciale të qëndrueshme, sepse gazi kapet dhe përqendrohet në zonat e prishjes.”
Tani duhet të hetohen se ku ndodhen formacione të tjera të përshtatshme dhe sa hidrogjen ka në to.

(Përktheu nga gjermanishtja Sherif Ramabaja)

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH