Globi

Rrjeti social më mashtrues sipas hulumtimeve të BE-së

Shkruar nga Liberale
Rrjeti social më mashtrues sipas hulumtimeve të BE-së

Platforma X, dikur Twitter, është rrjeti social në të cilin shpërndahen më së shumti dezinformata dhe gënjeshtra për sa i përket numrit të postimeve, siç tregohet, ndër të tjera, nga hulumtimi i Komisionit Evropian i kryer me të anketuarit në disa vende anëtare të BE-së.

Praktikisht, siç shkruan shërbimi britanik BBC, hulumtimi është kryer në 6000 postime unike në rrjetet sociale Facebook, Instagram, Linkedin, TikTok, Ix dhe YouTube, dhe gjetjet e studimit tregojnë se rrjetet sociale globalisht transmetojnë përmbajtje të ndjeshme dhe të verifikuar në mënyrë të pamjaftueshme, pra manipuluese.

Studimi analizoi përmbajtjen në tre vende të konsideruara veçanërisht në rrezik të dezinformimit, Spanjë, Poloni dhe Sllovaki.

Ndërkohë, BE-ja lëshoi ​​një paralajmërim për Elon Musk që të respektojë ligjet e reja për lajmet e rreme dhe propagandën ruse pasi u zbulua se X kishte më shumë dezinformata nga platformat e tjera kryesore të mediave sociale, raportoi Guardian.

Raporti analizoi shkallën e dezinformimit në një raport të ri, i cili zbuloi për herë të parë shkallën e lajmeve të rreme në mediat sociale në të gjithë BE-në, me miliona llogari të rreme të hequra nga TikTok dhe Linkedin. Është interesante se Facebook u emërua shkelësi i dytë më i keq kur bëhet fjalë për dezinformimin, sipas raportit, i cili gjithashtu thekson se nëse rrjetet sociale nuk përputhen me rregullat evropiane të shkëmbimit të të dhënave, Brukseli në të ardhmen e afërt mund t’i shpallë ato të paligjshme sipas Aktit të Shërbimeve Dixhitale, (DSA), e cila hyri në fuqi në gusht.

Ndërkohë, Facebook dhe gjigantë të tjerë të teknologjisë, duke përfshirë Google, TikTok dhe Microsoft, janë nënshkruar në një kod praktike të hartuar nga BE për të siguruar që ata mund të përgatiten në kohë për të vepruar sipas ligjeve të reja. Twitter ka braktisur kodin e praktikës, por sipas ligjit të ri kërkohet të ndjekë rregullat ose të përballet me një ndalim në mbarë BE-në.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH