Aktualitet

"Pandora V"/ Sekuestrohen mijëra objekte kulturore, 67 të arrestuar

Shkruar nga Liberale
"Pandora V"/ Sekuestrohen mijëra objekte kulturore, 67 të

Policia e Shtetit ka marrë pjesë në një tjetër operacion policor ndërkombëtar të koordinuar nga EUROPOL dhe INTERPOL, të quajtur “Pandora V”,

që u drejtua nga Garda Civile Spanjolle, me koordinimin ndërkombëtar të mbështetur nga EUROPOL, INTERPOL dhe Organizata Botërore e Doganave (OBD).

“Pandora V” u krye në kuadrin e Platformës Europiane Multidisiplinare Kundër Kërcënimeve Penale (EMPACT). Në këtë operacion janë përfshirë 31 vende, janë sekuestruar mbi 56 400 mallra kulturorë dhe janë kryer 67 arrestime.

Pavarësisht nga kufizimet e vendosura nga COVID-19, inicimi i vitit 2020 i operacionit “Pandora” që synonte trafikimin e paligjshëm të mallrave kulturore ka qenë më i suksesshmi deri më tani, me mbi 56 400 mallra kulturorë të sekuestruara. Këto objekte përfshijnë objekte arkeologjike, orendi, monedha, piktura, instrumente muzikorë dhe skulptura.

Operacioni “Pandora V” i zhvilluar nga data 1 qershor deri në datën 31 tetor 2020 pati përfshirjen e autoriteteve doganore dhe të zbatimit të ligjit nga 31 vende.

Gjatë fazës operacionale, dhjetëra mijëra kontrolle u kryen në aeroporte të ndryshme, porte, pika të kalimit kufitar, si dhe në shtëpitë e ankandeve, muzeume dhe shtëpi private. Si rezultat, më shumë se 300 hetime u hapën dhe 67 individë u arrestuan.

Duke pasur parasysh natyrën globale të këtij krimi, njësitë e koordinimit të operacioneve që punojnë 24/7 u krijuan nga EUROPOL, në njërën anë dhe WCO dhe INTERPOL në anën tjetër, për të mbështetur shkëmbimin e informacionit, si dhe për të shpërndarë alarme, paralajmërime dhe për të kryer kontrolle të kryqëzuara në baza të ndryshme të të dhënave ndërkombëtare dhe kombëtare.

Ky operacion u drejtua nga Garda Civile Spanjolle (Guardia Civil), me koordinimin ndërkombëtar të mbështetur nga EUROPOL, INTERPOL dhe Organizata Botërore e Doganave (OBD). PANDORA V u krye në kuadrin e Platformës Europiane Multidisiplinare Kundër Kërcënimeve Penale (EMPACT).

Rezultatet e Patrullës Kibernetike

Brenda kornizës së operacionit “Pandora V”, Policia Kombëtare Holandeze (Politie) organizoi një javë pesëditore të patrullës kibernetike duke u përqendruar në tregjet online. Agjencitë e Zbatimit të ligjit nga 15 vende, me mbështetjen e EUROPOL, INTERPOL dhe WCO, identifikuan shitje të dyshimta në internet, si rezultat i së cilës u hapën 15 hetime të reja.

EUROPOL, si bashkudhëheqës i këtij veprimi, luajti një rol kryesor në zbatimin e të gjithë operacionit duke lehtësuar shkëmbimin e informacionit, dhe duke siguruar mbështetje analitike dhe operacionale. WCO siguroi kanalin e saj të sigurt të komunikimit CENComm dhe lehtësoi shkëmbimin e inteligjencës midis agjencive të ndryshme.

INTERPOL, përmes sistemit të komunikimit të sigurt i 24/7 lidhi vendet pjesëmarrëse të Ballkanit dhe Evropës në shkëmbimin e informacionit, duke mbështetur funksionimin e plotë me një ekspert të përkushtuar për të kontrolluar dy herë kërkimet kundër bazës së të dhënave të vjedhura të veprave të artit të INTERPOL për të gjetur dhe identifikuar të vjedhurit dhe ende mungojnë sendet e vjedhura.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH