Aktualitet

"Një sekret për të cilin askush nuk guxonte të fliste", pse Suedia sterilizoi deri në 30,000 njerëz kundër vullnetit të tyre?

Shkruar nga Liberale

Suedia krijoi një plan eugjenik, të bazuar në shkencën e biologjisë racore, midis 1934 dhe 1976. “Ata donin të hiqnin qafe një lloj të caktuar njerëzish: ata më të dobëtit”.

Familja e Kjell Sundstedt nuk kishte folur kurrë për momentin më të errët në historinë e tyre.

“Ishte një sekret për të cilin askush nuk guxonte të fliste. Shoqërisë i vinte turp që njerëzit ishin detyruar të sterilizoheshin në Suedi”, thotë regjisori 71-vjeçar.

Ai nuk e kishte diskutuar as me familjen e tij, kështu që kur Sundstedt zbuloi se katër xhaxhallarët e tij ishin sterilizuar me forcë, ai u trondit. “Ata u sterilizuan sepse ishin të varfër. Krimi i tyre ishte varfëria”, shton ai.

Suedia krijoi një plan eugjenik, të bazuar në shkencën e biologjisë racore, midis 1934 dhe 1976. Vendi i parë në Evropë që më vonë hoqi sterilizimin e detyruar po zbatonte një politikë sipas së cilës midis 20,000 dhe 33,000 suedezë u detyruan të sterilizoheshin.

Viktimat ishin të reja dhe kryesisht femra, të gjykuara si "me mendje të dobët", "rebele" ose "racë të përzier". Autoritetet suedeze besonin se po krijonin një shoqëri që do ta kishte zili e gjithë bota.

“Ata donin të hiqnin qafe një lloj të caktuar njerëzish: ata më të dobëtit”, thotë Sundstedt.

Megjithëse nëna e Sundstedt arriti të arratisej në kryeqytetin suedez dhe të shmangte sterilizimin, motra e saj Maj-Britt nuk ishte aq me fat.

Nëna e tyre vdiq kur Maj-Britt ishte shumë e re. Duke qenë se familja e tyre ishte e varfër, shërbimet e mbrojtjes së fëmijëve nga bashkia ndërhynë dhe i kërkuan asaj dhe vëllezërve e motrave më të vegjël që ende jetonin në shtëpi që t'i nënshtroheshin një testi të IQ-së.

[caption id="attachment_1362825" align="alignnone" width="750"] Maj-Britt (majtas) me vëllezërit dhe motrat e saj.[/caption]

“Gjatë kësaj periudhe ata besonin shumë në testet e IQ-së, inteligjenca ishte shumë e rëndësishme për ta”, thotë Sundstedt. Këto teste përbëheshin kryesisht nga pyetje të bazuara në njohuri dhe duke qenë se Maj-Britt dhe vëllezërit e saj ishin të varfër, ata nuk mund t'u përgjigjeshin atyre sepse nuk ndiqnin shkollën rregullisht.

Ajo shënoi nën pragun e 'inteligjencës normale' dhe për këtë arsye u klasifikua si 'me mendje të dobët'. Si rezultat, ajo u dërgua në Nannylund, një azil mendor.

“Ajo konsiderohej se kishte një sëmundje mendore sepse vazhdonte të protestonte”, kujton regjisori.

“Edhe pse bënin teste të IQ-së mjaft shpesh, pasi ajo ishte brenda institucionit nuk mund të thoshin: “Oh, e kishim gabim””, shton ai.

Të gjithë ata që largoheshin nga qendra duhej të sterilizoheshin, ky ishte rregulli, kështu që kur Maj-Britt u transferua në një institucion tjetër, ata e dërguan atë për t'iu nënshtruar një operacioni.

“Babai i saj donte që ajo të mos sterilizohej, ajo e kundërshtoi. Por nuk ndihmoi”, thotë Sundstedt.

[caption id="attachment_1362827" align="alignnone" width="750"] Foto e familjes Kjell Sundstedt e marrë nga një album i vjetër fotografik.[/caption]

"Mund të isha unë"

Maija Runcis, një profesoreshë historie në Universitetin e Stokholmit, punonte në arkivat shtetërore kur vuri re një zonë që ishte e mbyllur dhe e pa aksesueshme për publikun. Brenda saj kishte me mijëra letra autorizimi për sterilizime.

E para që lexoi ishte një vajzë 13-vjeçare, prifti i së cilës besonte se ajo nuk po përqendrohej mjaftueshëm në klasat e konfirmimit, kështu që ata vendosën ta sterilizonin.

“Kur studiova dosjet dhe kam studiuar mijëra të tilla, mendova: ‘O Zot, mund të isha unë, mund të ishte fqinji im, mund të ishte kushdo’”, thotë historiani.

“Sepse ndoshta isha shumë e lumtur ose më pëlqente të lyeja thonjtë e mi ose të bëja grim. Kjo ndonjëherë mund të jetë arsyeja në aplikim. Nëse nuk përshtateshe me shoqërinë, rrezikje të sterilizoheshe”, shton ajo.

Kjo ishte e çara e parë në tablonë e bukur të shtetit suedez të mirëqenies, siç e përshkruan historiania.

Sipas ligjit, një person mund të sterilizohej, edhe pa pëlqimin e tij, për arsye eugjenike, sociale ose mjekësore.

Ky ligj u zbatua pas vitesh kërkimesh në eugjenikë dhe gjenetikë të kryer nga Instituti Shtetëror për Biologjinë Racore.

Instituti pionier, i themeluar në vitin 1922, frymëzoi krijimin e një instituti të ngjashëm në Gjermani në vitin 1927. Roli i tij ishte të këshillonte autoritetet se si njohuritë mbi gjenetikën mund të zbatoheshin në shoqërinë në përgjithësi.

Në Suedi financimi i institutit gëzoi mbështetje të gjerë politike.

“Të gjitha partitë, përveç komunistëve, e mbështesnin këtë. Ajo u përshkrua si një masë e shëndetit publik”, thotë Sven Widmalm, profesor i historisë së shkencës në Universitetin Uppsala.

“Shkenca ishte Zoti në atë kohë. Pra, ata mbështetën ligjin dhe inxhinierinë sociale”, thotë Runcis. "Ishte mënyra shkencore për të pastruar shoqërinë nga "mendja e dobët"".

[caption id="attachment_1362831" align="alignnone" width="750"] Maija Runcis, profesore e historisë në Universitetin e Stokholmit.Lucía Riera/ Laura Llach[/caption]

Turpi i sterilizimit

Në atë kohë, programi i sterilizimit i drejtuar nga shteti nuk ishte sekret. Ai u krye në dritën e debatit publik dhe kishte "propagandë masive dhe pak kritika" në sytë e shoqërisë suedeze, sipas Widmalm.

“Herman Lundborg, drejtor i Institutit Shtetëror për Biologjinë Racore, kishte frikë nga një lloj “vetëvrasjeje racore”, sepse njerëzit me gjene të këqija u krijuan më shumë se klasa e mesme”, thotë ai.

Pas një hetimi parlamentar në vitet 1990, qeveria ofroi kompensim për viktimat e sterilizimit të detyruar. Ata krijuan një plan kompensimi financiar prej rreth 15,000 euro për çdo viktimë.

Janë dhënë gjithsej 3000 raste dëmshpërblimi, një numër shumë i ulët krahasuar me numrin e personave që dyshohet se janë sterilizuar me dhunë.

Ndërsa shqyrtonte aplikimet, Runcis u habit kur zbuloi se nëna e saj ishte sterilizuar.

“E gjeta në dosje, nuk e dija. Unë i thashë se mund të merrte dëmshpërblim, por ajo u përgjigj: “Është turp, nuk do ta kërkoj kurrë”, tha profesorja.

As xhaxhai i Sundstedt, i cili gjithashtu u sterilizua së bashku me Maj-Britt, nuk kërkoi dëmshpërblim. “Ai u ndje i stigmatizuar. Ai as nuk donte të dilte me vajza, mendonte se e dinin për sterilizimin e tij”, thotë regjisori.

Dy nga të njohurit e xhaxhallarëve të tij, të cilët gjithashtu ishin sterilizuar, vranë veten pasi kishin kuptuar se çfarë u ishte bërë.

“Të zgjedhësh se kush do të jetojë dhe kush do të zhduket është një mendim i tmerrshëm. Kishte njerëz që e quanin veten humanistë dhe mendonin se po bënin një gjë të mirë, e cila është edhe më e tmerrshme”, shton ai, shkruan Euronews në një artikull të shkruar me mbështetjen e Journalismfund Europe.

Jo vetëm në Suedi

Gazeta britanike "The Guarduian" në një shkrim të publikuar më 6 mars 1999, shkruan se shifra e njerëzve të sterilizuar ishte akoma më e lartv dhe dhkonte deri në 63 mijë. Sipas saj, Suedia nuk ishte i vetmi vend që praktikoi eugjenikën para Luftës së Dytë Botërore, por ishte i pari që ngriti një institut shtetëror për biologjinë racore.

Instituti u themelua në vitin 1921 për të identifikuar "llojet seksualisht të hershme ose me raca të përziera" dhe legjislacioni u miratua në vitin 1934. Megjithëse operacionet e sterilizimit u zbehën në vitet 1960, ligji nuk u shfuqizua deri në vitin 1976.

Nazistët besohet se kanë sterilizuar 400,000 gjermanë, pasi besoni se ishin jetë që nuk ia vlenin të jetonin.

Vende të tjera skandinave dhe një kanton zviceran kishin politika të ngjashme. Norvegjia mendohet se ka sterilizuar 40,000 njerëz dhe Danimarka 6,000.

Kanadaja dhe 30 shtete amerikane praktikuan gjithashtu sterilizimin deri shumë kohë pas luftës: vetëm Karolina e Veriut sterilizoi 7700 njerëz në vitet deri në 1973, dy të tretat e tyre me ngjyrë.

Akademikët thonë se programi suedez filloi si një eksperiment në shkallë të gjerë në biologjinë racore, por pas luftës synonte të eliminonte problemet sociale.

Ashtu si në Britani, ku disa nga mbështetësit më entuziastë të eugjenikës ishin në politikën e majtën, liberalët dhe socialdemokratët e mbështetën programin suedez dhe e mbështetën atë për dekada.

Në 1997 ministrja suedeze e çështjeve sociale, Margot Wallstrom, refuzoi një kërkesë për kompensim nga një viktimë me arsyetimin se politika kishte qenë e ligjshme./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH