Aktualitet

Mësimet e një viti unik

Shkruar nga Liberale
Mësimet e një viti unik

Askush nuk do të dëshironte të përsëriste vitin 2020, por ndoshta ka mënyra se si ky vit do të na lërë të përgatitur më mirë për të ardhmen

Lamtumirë, 2020. Këtë herë me të vërtetë shpresojmë që të jetë lamtumirë, dhe jo "derisa të takohemi përsëri".

Është joshëse të thuhet se ka qenë një vit i paharrueshëm për të gjitha arsyet e gabuara, dhe po ashtu. Por mbase kjo është shumë e thjeshtë.

Ka qenë një vit i fatkeqësive universale, megjithëse dhimbja dhe tragjedia nuk janë ndarë në mënyrë të barabartë, por gjithashtu ka qenë edhe një vit në të cilin shumë mund të ndiejnë se kanë mësuar mësime që do t'i pasurojnë ata profesionalisht dhe personalisht në vitet që vijnë.

Kjo ishte teza që na shtyu të porosisim gjashtë akademikë nga e gjithë bota për të ndarë reflektimet e tyre në vitin 2020, dhe në veçanti çdo pikëpamje pozitive që ata mund të nxirrnin nga ky vit i tmerrshëm.

Supozimi ynë ishte se do të merrnim një pjesë të madhe të letrave të dashurisë për epidemiologët dhe virologët, duke lavdëruar studiuesit e vaksinave që duket se do të na çlirojnë nga purgatori në 2021. Por në këtë rast, reflektimet ishin shumë më personale, duke u përqendruar në marrëdhëniet njerëzore që kanë mbështetur editorialistët tanë përmes një viti krize dhe trazirash në shtëpi dhe në punë.

Ne nuk po udhëtonim nëpër botë, duke u ndjerë të kënaqur me llogaritë e miljeve ajrore ose shtesat ekzotike në burimet e Instagram. Kishim kohë të reflektonim për ato që kishin rëndësi - lidhjet me kolegët, studentët, miqtë dhe, më e rëndësishmja familjen, pavarësisht nëse ata jetojnë në një seri shtëpish lidhëse, si për një nga kontribuesit tanë, ose në anën tjetër të botës , si për një tjetër.

Nga ana profesionale, ka pasur ndarje dhe bashkime. Mënyra të reja për të lidhur përdorimet dhe abuzimet e teknologjisë. Nuk jam i sigurt se cilën kategori të aplikoj në lojën "ju bëri të buzëqeshni" përshkruan një kontribues, duke dërguar mesazhe kolegëve në WhatsApp gjatë takimeve në Zoom, si dhe mënyra të reja për të ndarë barrën e kërcimit të papritur, të ruajtjes së energjisë nga njëra fytyrë në tjetrën gjatë virtualizimit.

Ka pasur një vlerësim të përtërirë të vlerës në atë që dikur e merrnim si të mirëqenë - kohë me studentë, kohë në laborator, kohë jashtë dhomave të gjumit, të shndërruara në zyra - dhe një sens të mundësive të reja, gjithashtu. Siç thotë një nga editorialistët tanë: “Isha i lumtur që pashë kolegët e mi përsëri në vjeshtë dhe isha mirënjohës për rifillimin e atyre bisedave të rastësishme në shtypshkronjë. Por mundësia për të reflektuar gjatë bllokimit ishte jashtëzakonisht e dobishme për zhvillimin tim si arsimtar. "

Ndjenja që këtë vit, kur bota u ndal në një copë toke, ndihmoi për të na rilidhur me mjedisin në të cilin jetojmë gjithashtu do të ndihet i njohur për shumë. Kjo fraze kapur nga Merlin Crossley, zëvendës-kancelar i UNSW Sydney, i cili përshkruan jetën në periferinë e Sidneit, i parë me sy të ribllokimit: “Udhëtimi në mbrëmje u zëvendësua duke u kujdesur për kafshët shtëpiake. ”

Ndërsa kujtimet mund të zbehen, "disa prej nesh që nuk u goditën nga gurët e breshrit në stuhinë e koronavirusit kanë shijuar ngushëllimet e kthimit në një jetë më të qetë, më lokale dhe më njerëzore", shkruan ai.

Këto reflektime ndalen te pozitiviteti, por jeta më e qetë që mund të përjetojmë në shtëpi (pavarësisht fëmijëve) nuk shtrihet në përçarjen ekstreme profesionale dhe ngarkesat e punës sizifiane që solli viti 2020.

Dhe në faqet tona të lajmeve këtë javë, ne paraqesim një listë me 10 figura nga i gjithë arsimi i lartë global të cilët, sipas mendimit tonë, ilustrojnë përpjekjet dhe arritjet e jashtëzakonshme që studiuesit kanë mbledhur gjatë këtij viti unik.

Nuk është shteruese, as nuk është dashur të jetë, por është kapur thelbi i kontributit të pakonkurueshëm të akademisë këtë vit. Nëse 2021 do të jetë ai që të gjithë shpresojmë të jetë - një vit i ri-shfaqjes, me një sens të ripërtërirë të qëllimit dhe çfarë është e mundur nëse bota vë prova dhe ekspertiza në plan të parë - atëherë ne e dimë kë të falënderojmë për këtë. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH