Showbiz

Kush ju do vërtetë, ja si mund ta kuptoni

Shkruar nga Liberale
Kush ju do vërtetë, ja si mund ta kuptoni

Shumë mund të tundohen të mendojnë se njerëzit që shprehin lehtësisht fraza si “Të dua”, janë njerëz që duan vërtet kur edhe këtu, bëhet fjalë për njerëz shumë ekspresivë, sigurisht më shumë në kontakt me emocionet e tyre dhe të qetë në marrëdhënie.

Të qenit shprehës dhe të hapur nuk ka të bëjë fare me dashurinë e vërtetë.

1.Kënaqësia e plotë

Kjo është padyshim shenja e parë për të filluar. Nuk mund të mungojë kur një marrëdhënie bazohet në dashuri dhe ndjenja është e thellë. Ndjenja e përmbushjes duhet të vijë natyrshëm, në mënyrë që partneri vetëm të përmirësojë jetën tonë dhe të na bëjë të ndihemi të lirë.

2.Bashkëfajësia dhe harmonizimi

Kur dy njerëz e duan njëri-tjetrin dhe ndiejnë një dashuri të caktuar reciproke, është normale të ndiheni bashkëpunëtorë dhe në harmoni. Të ndiheni bashkëpunëtorë në dashuri do të thotë të mbështesni gjithmonë njëri-tjetrin dhe të jeni gjithmonë çift. Në fakt, asnjëra nga të dyja nuk mbizotëron mbi tjetrën nëse janë këta dy përbërës që janë pjesë e marrëdhënies dhe mbi të gjitha e dashurisë.

3.Respekti

Respekti është diçka që nuk mund të mungojë kurrë në një lidhje, qoftë ajo e porsalindur apo jo. Respekti është para së gjithash një akt dashurie. Nëse nuk zgjidhni të dashuroni, nuk do të keni kurrë respekt për dikë. Nëse kujdeseni për një person, respekti lind automatikisht. Edhe më e rëndësishme kur bëhet fjalë për marrëdhëniet dhe dashurinë. Respekti në çift duhet të përkthehet në një aftësi për të vëzhguar njëri-tjetrin në mënyrë autentike, duke lënë mënjanë pretendimet vetiake apo imazhin ideal që kemi krijuar ndaj tyre. Do të thotë gjithashtu të mos presim që ajo të përshtatet me ne, idetë tona ose mënyrën tonë të të parit të gjërave. Do të thotë të mos detyrosh askënd të ndryshojë për të na kënaqur: ky është respekt në çift.

Respekti në dashuri do të thotë edhe sinqeritet dhe ndershmëri ndaj të tjerëve, pa “gënjeshtra të mira”, pa mashtrime apo manipulime: nga ana tjetër nuk do të ketë nevojë nëse jemi vërtet të interesuar për të tjerët dhe jemi gati të duam.

4.Liria

Dashuria dhe Liria shpesh përjetohen në kundërshtim. Liria lidhet me pavarësinë, dashuria përkundrazi. Në realitet, Liria është presupozimi i parë i Dashurisë, ku të jesh i lirë nuk do të thotë të veprosh-pa-kufizime, por të jesh i lirë në veçanti. Nëse pikënisja është Liria, do të thotë se duhet të ekzistojë një individualitet i aftë për të vënë pikëpyetje mbi vetveten, domethënë i aftë të perceptojë vetveten, të zbërthehet dhe të eksplorojë vetveten. Sepse të jesh i lirë do të thotë mbi të gjitha duhesh.

5.Planifikimi

Çdo çift është ngritur dhe ndërtuar mbi bazën e projekteve të përbashkëta, të cilat kanë rolin themelor për t’i mbajtur ata së bashku. Një çift mund të ndërtohet në dëshirën për të krijuar një familje, në dëshirën për të blerë një shtëpi, në dëshirën për të pasur një fëmijë ose më shumë se një.

Natyrisht në rrjedhën e jetës këto projekte ndryshojnë, disa mund të arrihen, të tjera mund të dështojnë, por përderisa ka një harmonizim mes dy partnerëve, në lidhje me prioritetet dhe cilat janë drejtimet e realizueshme për t’i arritur ato, çifti shpesh përballet me vështirësi, madje edhe më të vështirat dhe më të lodhshmet, pasi të dy janë në gjendje të mbështesin tjetrin. Ekziston një “ne” që bëhet më shumë se shuma e pjesëve individuale që e përbëjnë atë.

Kur nga ana tjetër, projektet nuk ndahen dhe/ose mungojnë, çifti humbet një shtysë të madhe si për mundësinë e të qenit bashkë, ashtu edhe për mundësinë e përballjes me probleme.

Të paturit projekte është ajo që i lejon çiftit të riorganizohet dhe të rizbulojë veten, të rigjenerojë, modifikojë dhe rishqyrtojë vazhdimisht një “ne” që humbet kur projektet dështojnë, sepse ato nuk janë të përcaktuara apo të përbashkëta. Ky është armiku më delikat, më tinëzar që mund të shartohet brenda lidhjes në çift.

6.Evolucioni

Marrëdhënia e qëndrueshme është një kimerë. Kur një marrëdhënie bëhet e ngecur në vend, do të thotë se ajo ka vdekur. Njeriu, si gjithë realiteti, është lëvizje. Pa të nuk ka jetë. E njëjta gjë vlen edhe për marrëdhënien. Pa lëvizje, vdes. Prandaj është e rëndësishme që Dashuria e Vërtetë të përbëhet nga lëvizje dhe ndryshime të vazhdueshme. Dashuria ka nevojë për rinovim, ashtu si bima ka nevojë për ujë për të mbijtuar.

7.Përballja konstruktive

Vështirësitë që hasin çdo ditë mund të kthehen në sfida të vërteta për një çift dhe mund të rezultojnë në debate dhe grindje të ashpra, të cilat kanë shumë pak romantikë. Kjo jo vetëm që është krejtësisht normale, madje është e nevojshme në shumë raste. Një diskutim mund të ndihmojë që marrëdhënia të rritet, të piqet dhe të forcohet më tej.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH