Globi

Modi në G20, per fuqizimin e grave

Shkruar nga Liberale
Modi në G20, per fuqizimin e grave

Duke iu drejtuar kësaj konference, Kryeministri i mirëpriti personalitetet në Gandhinagar, një qytet i cili u emërtua në nder të Mahatma Gandhit në ditën e lindjes së tij dhe shprehu gjithashtu edhe kënaqësinë që pjesëmarrësit po vizitojnë edhe Gandhi Ashram në Ahmedabad. Duke nënvizuar nevojën për të gjetur zgjidhje urgjente dhe të qëndrueshme për çështje si ndryshimi i klimës dhe ngrohja globale, Kryeministri Modi tha se mund të dëshmohet nga në këtë qytet, thjeshtësia e stilit të jetesës së Gandhiji dhe idetë e tij vizionare përqëndrueshmërinë, vetëbesimin dhe barazinë. Shri Modi shprehu besimin se personaliteteve do t'u duket frymëzuese kjo filozofi, duke prekur nga afër qytetin. Ai përmendi gjithashtu vizitën në Muzeun Dandi Kuteer dhe informoi se rrota e famshme tjerrëse e Gandhiji ose Charkha u gjet nga një grua e quajtur Gangaben në një fshat aty pranë. Që atëherë, Kryeministri tha se Gandhiji filloi të vishte Khadi, i cili u bë një simbol i vetëbesimit dhe qëndrueshmërisë.

“Kur femrat përparojnë, bota përparon”, vuri në dukje kryeministri Modi teksa theksoi se fuqizimi i tyre ekonomik nxit rritjen dhe aksesi i tyre në arsim nxit progresin global. Ai më tej shtoi se lidershipi i tyre nxit gjithë-përfshirjen dhe zërat e tyre frymëzojnë ndryshime pozitive. Modi nënvizoi se mënyra më efektive për të fuqizuar gratë është përmes një përqasjeje zhvillimi të udhëhequr nga gratë dhe India po bën hapa të mëdhenj në këtë drejtim.

Kryeministri theksoi se Presidentja e Indisë Smt Droupadi Murmu po jep një shembull frymëzues vetë. Ai nënvizoi se ajo drejton demokracinë më të madhe në botë dhe shërben si Komandantja e Përgjithshme e forcës së dytë më të madhe mbrojtëse në botë, edhe pse ajo vjen nga një prejardhje e përulur fisnore. Në këtë vend, tashmë Nënë të Demokracisë, tha Kryeministri Modi, "E drejta e Votës" iu dha në mënyrë të barabartë të gjithë qytetarëve, përfshirë gratë përmes Kushtetutës indiane fillimisht dhe e drejta për të konkurruar në zgjedhje u dha gjithashtu bazuar në këtë barazi. Kryeministri vuri në dukje se përfaqësueset e zgjedhura të grave kanë qenë agjentët kryesorë të ndryshimeve ekonomike, mjedisore dhe sociale dhe informoi se 46% e përfaqësuesve të zgjedhur në organet lokale rurale në Indi janë gra që numërojnë 1.4 milionë. Duke nënvizuar se mobilizimi i grave në grupe të vetë ndihmës ka qenë gjithashtu një forcë e fuqishme për ndryshim, Kryeministri Modi vuri në pah grupet e vetë-ndihmës dhe përfaqësueset e zgjedhura të grave që dolën si shtylla mbështetëse për komunitetin indian gjatë pandemisë. Kryeministri dha shembuj të arritjeve të tyre dhe përmendi prodhimin e maskave dhe dezinfektuesve dhe ndërgjegjësimin për parandalimin e infeksionit. “Më shumë se 80% e infermiereve dhe mamive në Indi janë gra. Ato shërbyen si linja e parë e mbrojtjes gjatë pandemisë. Dhe ne jemi krenarë për arritjet e tyre”, ka shtuar ai.

Duke nënvizuar se zhvillimi i udhëhequr nga gratë ka qenë një prioritet kyç për qeverinë, Kryeministri Modi përmendi se rreth70% e kredive deri në një milion rupi për të mbështetur njësitë e nivelit mikro nën Pradhan Mantri Mudra Yojana janë sanksionuar për gratë. Në mënyrë të ngjashme, 80% e përfituesve nën Stand-Up India janë gra, që përfitojnë kredi bankare për projekte të fushës së gjelbër. Duke vënë në dukje se karburanti i pastër i gatimit ndikon drejtpërdrejt në mjedis dhe përmirëson shëndetin e grave, Kryeministri nënvizoi Pradhan Mantri Ujjwala Yojana dhe informoi se afro 100 milionë lidhje me gaz gatimi u janë ofruar grave rurale. Ai gjithashtu informoi se numri i grave në arsimin teknik në Institutet e Trajnimit Industrial është dyfishuar që nga viti 2014, gati 43 për qind e tëdiplomuarve në STEM (Shkencë, Teknologji, Inxhinieri dhe Matematikë) në Indi janë gra, dhe rreth një e katërta e shkencëtarëve të hapësirës në Indi janë gra. “Pas suksesit të programeve tona kryesore si Chandrayaan, Gaganyaan dhe Mission Mars qëndron talenti dhe puna e palodhur e këtyre grave shkencëtare”, tha ai. Sot, tha Kryeministri, më shumë grapo regjistrohen në arsimin e lartë sesa burra në Indi. Ai gjithashtu vuri në dukje se India ka një nga përqindjet më të larta të pilotëve femra në aviacionin civil, ndërsa pilotët femra në Forcën Ajrore Indiane janë gjithashtu pilote të avionëve luftarakë. Shri Modi vuri në dukje se oficeret gra po vendosen në role operacionale dhe platforma luftarake në të gjitha forcat indiane të armatosura.

Kryeministri vuri në dukje rolet kryesore që luajnë gratë sishtylla kurrizore e familjeve bujqësore rurale dhe si tregtare dhe shitëse të vogla. Duke nënvizuar lidhjen e tyre të ngushtë me natyrën, Kryeministri Modi tha se gratë mbajnë çelësin e zgjidhjeve inovative për ndryshimin e klimës. Ai kujtoi sesi gratë udhëhoqën aksionin e parë të shquar të klimës në Indi në shekullin e 18-të, kur komuniteti Bishnoi i Rajasthan-it i udhëhequr nga Amrita Devi filloi "Lëvizjen Chipko" për tëparandaluar prerjet e parregullta. Kryeministri bëri me dije se ajo së bashku me disa fshatarë të tjerë dha jetën për kauzën e natyrës. “Gratë në Indi kanë qenë gjithashtu ambasadore tëmarkës për ‘Mission Life – Stili i Jetës për Mjedisin’”, tha Kryeministri teksa theksoi mençurinë e tyre tradicionale për të reduktuar, ripërdorur, ricikluar dhe ri-stiluar. Nën iniciativa të ndryshme, shtoi Kryeministri, gratë po trajnohen në mënyrë aktive në prodhimin e paneleve diellore dhe dritave. Ai përmendi nismën ‘Solar Mamas’ që ka qenë e suksesshme në bashkëpunimin me vendet partnere në Jugun Global.

“Gratë sipërmarrëse janë kontribuese të rëndësishme në ekonominë globale”, tha kryeministri teksa theksoi rolin e grave sipërmarrëse në Indi. Dekada më parë, tha ai, në vitin 1959 shtatë gra guxharate në Mumbai u bashkuan për të krijuar një lëvizje historike bashkëpunuese - Shri Mahila Grih Udyog e cila ka transformuar jetën e miliona grave dhe familjeve të tyre. Shri Modi theksoi produktin e tyre më të famshëm, Lijjat Papad, dhe tha se me siguri do të jetë në menutë ushqimore në Gujarat! Ai dha edhe shembullin e sektorit të qumështit dhe informoi se vetëm në Gujarat janë 3.6 milionë gra të përfshira në këtë sektor. Shri Modi vuri në dukje se në Indi, rreth 15% e startup-eve unicorn kanë të paktën një themeluese grua dhe vlera e kombinuar e këtyre “njëbrirëshve” të udhëhequr nga gratë është mbi 40 miliardë dollarë. Kryeministri thekson nevojën e krijimit të një platforme të nivelit ku gratë fituese të bëhen normë. Ai theksoi punën për heqjen e barrierave që kufizojnë aksesin e tyre në tregje, zinxhirë globale të vlerës dhe financa të përballueshme, duke siguruar që barra e kujdesit dhe e punës shtëpiake të trajtohet në mënyrë të përshtatshme në të njëjtën kohë.

Në përfundim të fjalimit, Kryeministri Modi vlerësoi fokusin e Konferencës Ministrore mbi sipërmarrjen, lidershipin dhe edukimin e grave dhe shprehu kënaqësinë për lançimin e "Platformës Tech-Equity" për të rritur edukimin dixhital dhe financiar për gratë. Ai gjithashtu përmendi se nën Presidencën e G20 të Indisë, po krijohet një grup i ri Pune për "Fuqizimin e Grave". Ai shprehu besimin se përpjekjet e palodhura në Gandhinagar do t'u japin shpresë dhe besim të pamasë grave në mbarë botën.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH