Aktualitet

Karriera inteligjente: a do ta ndryshojë kriza e virusit karrierën...

Shkruar nga Liberale
Karriera inteligjente: a do ta ndryshojë kriza e virusit karrierën...

Kush do të jenë fituesit në tregun akademik pas pandemisë? Tre ekspertë të edukimit reflektojnë në aftësitë që do të çmohen në “norëmn e re” që do të mbizotërojë pas pandemisë

Ndoshta, disa gjëra të mira do të vijnë nga kjo krizë, "reflektoi Robin Grimes, profesor i fizikës materiale në Imperial College London, se si koronavirusi mund të riformulojë jetën akademike.

Ndërsa mund të jetë e vështirë për të parë përtej problemeve të menjëhershme që prekin arsimin e lartë, ka disa shenja që akademia mund të ndryshojë për mirë pasi të hiqet bllokimi, thot profesor Grimes.

"Unë fola me 200 njerëz në një konferencë akademike virtuale para disa ditësh, dhe futja e këtyre eventeve në internet sigurisht i bën ato më gjithëpërfshirëse, veçanërisht për ata që nuk kanë mbështetje financiare për të shkuar në takime gjithnjë e më të shtrenjta."

Ky ndryshim në simpoziume në internet madje mund të bëjë që disa universitete të konsiderojnë marrjen në punë të individëve nga vende të ndryshme, talentin e të cilëve nuk e kishin konsideruar më parë, thot profesori Grimes, i cili është këshilltar kryesor shkencor për Ministrinë e Mbrojtjes në Britaninë e Madhe në çështjet e shkencës bërthamore dhe teknologjisë.

"Në fizikë, studiuesit e karrierës së hershme do të shkojnë në konferencat e mëdha shkencore në SH.B.A. për të paraqitur kërkimet e tyre. Por nëse jeni një fizikan premtues me seli në Malaëi, ju mund të mos jeni në gjendje ta bëni këtë tashmë nëpërmjet eventeve Online "thekson Grimes, i cili shpresonte se eventet në internet mund ta bëjnë këtë situatë të marrjes në punë" më pak të padrejtë duke e niveluar fushën e lojës ".

Për Grimes ky bllokim gjithashtu mund të paralajmërojë një tronditje të udhëheqjes shkencore, , i cili parashikoi që ata që mund të udhëheqin projekte kërkimore përmes Zoom ose Skype mund të gjenden në kërkesë në rritje.

Ata që janë në gjendje të bindin panelet e intervistave për aftësitë e tyre të mësimdhënies në internet, gjithashtu do të kalojnë më mirë në tregun e punës pas koronavirusit -, shprehet Robert MacIntosh, kreu i Shkollës së Shkencave Sociale të Universitetit Heriot-Ëatt.

"Më parë në një intervistë, ju mund të keni hasur një ose dy adoptues të rastit," tha Profesori MacIntosh, duke kujtuar ata që kanë lënë përshtypje duke përmendur përdorimin e tyre të sondazheve në internet.

"Po të vazhdojmë në këtë mënyrë, të gjithë ka të ngjarë të kenë përfunduar një kurs" si të mësojnë në internet "të ofruar nga specialistët e mësimit dhe mësimdhënies së institucionit të tyre ose nga një ofrues i palëve të treta," shprehet ai.

Aftësia për të ndërtuar rrjete akademike në internet gjithashtu do të jetë vendimtare, shtoi profesori MacIntosh, duke sqaruar se "rrjetet e kërkimit mund të kenë rëndësi edhe më shumë, pasi mënyrat me të cilat mund të ushqehen marrëdhënie të tilla në një mjedis post-koronavirus mund të ndryshojnë".

“Praktika e njohur e rrjetëzimit me mendimtarët kryesorë në konferenca ishte tashmë në diskutim për sa i përket pasojave mjedisore. Tani ka arsye të reja për t'u shqetësuar për mbledhje të tilla masive," tha ai.

Ata që mund të angazhohen në mënyrë efektive me bizneset lokale dhe komunitetin e gjerë mund të zbulojnë se ata gëzojnë një avantazh, shtoi ai, duke ndjerë se një "lokalizëm i ri" mund të bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për institucionet Mbretërisë së Madhe, të etur për të demonstruar vlerën e tyre publike.

"Ndoshta tani është koha për një lloj të ri të heronjve vendas," tha Profesori MacIntosh, i cili parashikon se "ata që mund të kombinojnë përsosmërinë ndërkombëtare me ndikimin ekonomik lokal, ka të ngjarë të jenë më të kërkuarit".

Sidoqoftë, Rebecca Jarrett, drejtuese e burimeve në Universitetin Cranfield, paralajmëroi se mund të duhet ca kohë për të parë përfitimet e çdo ndryshimi post-koronavirus në marrjen në punë dhe promovime ndërsa shtrëngohet tregu akademik i punës.

"Ne e dimë ndikimin në rekrutimin e studentëve, kështu që njerëzit do të hezitojnë të lëvizin, veçanërisht nëse ata që kanë një post të përhershëm," tha Znj Jarrett.

Megjithatë në plan afat gjatë, Jarret shpreson që rëndësia e të gjithanshmeve të theksuar gjatë krizës së koronavirus mund të shtyj institucionet të rimendojnë qasjet e tyre për punësimin dhe promovimet.

"Disa njerëz mund të mos kenë një CV të papaguar për sa i përket indeksit të kërkëmive ose publikimeve, por ata mund të kenë marrë përgjegjësi administrative, duke hartuar teste në internet ose duke udhëhequr me kujdes studentët në këtë krizë," tha Znj Jarrett, e cila beson se në këtë rivlerësim të përsosmërisë mund të ndihmojnë grupet e nën-përfaqësuara në akademi të demonstrojnë vlerën e tyre.

"Disa institucione, të tilla si Cranfield, do të jenë akoma të orientuara nga hulumtimi kur të punësohen, por shpresoj se shumë institucione do të fillojnë të shikojnë përsëri në ato pa një profil tradicional të udhëhequr nga kërkimi,", theksoi Jarret. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH