Aktualitet

Indeksi Global i Krimit: Shqipëria ndër vendet më problematike

Shkruar nga Liberale
Indeksi Global i Krimit: Shqipëria ndër vendet më problematike

Shqipëria vijon të renditet mes vendeve problematike në botë për sa i përket krimit të organizuar dhe të gjitha fushave të tij.

Indeksi Global i Krimit ka renditur Shqipërinë mes 70 vendeve nga 193 të analizuara sa i përket krimit të organizuar dhe thotë se vendi ka aftësi të vogla për ta përballuar e luftuar atë për shkak të përfshirjes së funksionarëve shtetëror.

Raport vlerësimi i publikuar nga Indeksi Global i Krimit të Organizuar flet për Shqipërinë si një vend ku dominojnë rrjetet kriminale me influencë në disa veprimtari të jashtëligjshme.

“Grupet e stilit mafioz kontrollojnë tregjet kriminale për drogën, trafikimin e qenieve njerëzore, kontrabandën e njerëzve dhe thuhet se po kalojnë në prokurimin publik. Ata e kanë pozicionuar veten si disa nga organizatat kriminale më të fuqishme në Evropë”, shkruan raporti.

Për zhvillimin e kriminalitetit, indeksi global evidenton se ky fenomen vjen dhe për shkak të bashkëpunimit me funksionarë të shtetit.

“Raportohet se anëtarët e grupeve të krimit janë emëruar në pozicione politike në nivele të ndryshme brenda aparatit shtetëror. Rrjetet kriminale janë ngulitur shumë në strukturat e nivelit lokal dhe rajonal dhe veprojnë me policinë dhe marrin mbrojtje politike”, thuhet në raport.

Raporti thotë se rrjetet kriminale shqiptare janë të përfshira shumë në trafikun e drogës, veçanërisht tregtinë e kanabisit dhe kokainës në Evropë.

Krahas trafikimit sipas raport vlerësimit ata janë të përfshirë dhe në ruajtjen dhe shpërndarjen e tyre. Nisur nga kjo Indeksit Global të Krimit të Organizuar evidenton se, grupet shqiptare kanë arritur të kontrollojnë një pjesë të konsiderueshme të tregtisë së narkotikëve në Evropë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH