Aktualitet

Gjykata Kushtetuese rrëzon Rovena Gashin, vulos shkarkimin e saj

Shkruar nga Liberale
Gjykata Kushtetuese rrëzon Rovena Gashin, vulos shkarkimin e saj

Gjykata Kushtetuese ka rrëzuar një kërkesë të ish prokurores Rovena Gashi, për të hedhur poshtë procesin ndaj saj në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit, i cili e shkarkoi në mënyrë përfundimtare nga detyra në 29 maj të vitit 2019, pasi bashkë me babanë nuk mbulonte me të ardhura të ligjshme një pasuri me vlerë 930 mijë USD.

Në gusht të këtij viti, Rovena Gashi i është drejtuar Gjykatës Kushtetuese, duke i kërkuar konstatimin e shkeljes së të drejtës për t’u gjykuar nga një gjykatë e caktuar me ligj gjatë procesit në Kolegjin e Apelimit.

Trupi gjykues në Kolegjin e Apelimit, i cili shkarkoi përfundimisht nga detyra Rovena Gashin në vitin 2019, ka pasur në përbërje edhe anëtarin e pezulluar të KPA, Luan Daci, i cili ka qenë relator i çështjes. Dy vjet më vonë, Gjykata e Posaçme e Shkallës së Parë për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar (GJKKO), dënoi me 1 vit heqje lirie Luan Dacin për falsifikim dokumentesh gjatë aplikimit për pozicionin e tij, përmes paraqitjes së rrethanave të rreme, nëpërmjet mosdeklarimit të një mase disiplinore për largim nga puna të vitit 1997.

Vendimi i GJKKO-së është ankimuar nga Luan Daci në Gjykatën e Posaçme të Apelit për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar, e cila në 3 gusht 2021 ka vendosur lënien e tij në fuqi. Nisur nga ky vendim i formës së prerë, Rovena Gashi i ka kërkuar Kushtetueses që të konstatojë shkeljen e të drejtës për t’u gjykuar nga një gjykatë e caktuar me ligj, pasi pjesëmarrja e Dacit në trupën gjykuese që ka shqyrtuar dosjen e saj, ka qenë e paligjshme dhe kjo është konfirmuar, sipas saj, edhe nga dënimi i tij me vendim të formës së prerë.

Trupa gjykuese thekson se Gjykata Kushtetuese nuk ka në kompetencë për të shqyrtuar vendimmarrjet e KPA, shkallës së dytë të Vettingut, pasi në Kushtetutë parashikohet e drejta për t’ju drejtuar Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut (GJEDNJ).

“Si përfundim, Mbledhja e Gjyqtarëve thekson se megjithëse fakti në të cilin bazohet pretendimi i kërkueses për cenimin e standardit të gjykatës së caktuar me ligj ka lindur pas zhvillimit të procesit të rivlerësimit në KPA, në bazë të nenit F, pika 8, të Aneksit të Kushtetutës, si dhe nenit 6 të KEDNJ-së, kërkuesja mund ta paraqesë këtë pretendim vetëm në GJEDNJ, gjykatë pranë së cilës ajo tashmë parashtron se e ka ushtruar ankimin e saj. Për rrjedhojë, bazuar në sa më sipër, Mbledhja e Gjyqtarëve vlerëson se Gjykata nuk ka juridiksion për sa u përket kërkimeve të paraqitura në kërkesë, prandaj çështja nuk i plotëson kriteret për kalimin e saj në seancë plenare”, thuhet në vendim.

Ky vendim i Gjykatës Kushtetuese është i vlefshëm edhe për raste të tjera, ku ka marrë pjesë në gjykim anëtari i KPA, Luan Daci. Anëtari i pezulluar i Kolegjit të Apelimit Luan Daci ka kryesuar trupin gjykues për shqyrtimin e 8 çështjeve, ka qenë relator i 9 të tjerave dhe anëtar në shqyrtimin e 27 dosjeve të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH