Aktualitet

Ekzekutimet dhe reformat e dënimit me vdekje

Shkruar nga Liberale

Paul Bridges

Kryetar, Projekti i Amnesty Anti-Dënimit me Vdekje

Ndërsa dënimi me vdekje ka ekzistuar për mijëra vjet, ka pasur kërkesa të vazhdueshme për reforma dhe, më vonë, shfuqizimin e tij, nga shekulli i 18-të në Britani. Tani organizatat globale si Amnesty International po vazhdojnë punën e reformatorëve të mëparshëm duke bërë fushatë kundër dënimit me vdekje dhe duke mbështetur ata që përballen me ekzekutimin sot.

Dënimi me vdekje ka ekzistuar në mbarë botën për mijëra vjet. Rrëfimet ligjore nga kohët parakristiane që përshkruanin përdorimin e dënimit me vdekje janë gjetur në Kinë, Babiloni, Egjipt, Greqi dhe Romë dhe për një gamë të madhe krimesh dhe metodash ekzekutimet ishin shpesh mizore dhe të papërshkrueshme, duke përfshirë kryqëzimin dhe varrimin e gjallë.

Në Britani, në shekullin e 10-të, metoda më e shpeshtë ishte varja, megjithëse Uilliam Pushtuesi ndaloi të gjitha ekzekutimet, përveçse në kohë lufte. Megjithatë, dënimi me vdekje u rrit në frekuencë dhe u aplikua gjithnjë e më shumë për krime nga më të ndryshmet të kryera gjatë periudhës mesjetare dhe në epokën Tudor. Vlerësohet se gjatë mbretërimit të Henry VIII, rreth 72,000 njerëz u ekzekutuan prej dënimit me vdekje.

Në këtë periudhë, krimet kapitale ishin të shumta dhe të ndryshme që shpesh përfshinin edhe vjedhje të vogla. Metodat e ekzekutimit ndryshonin sipas klasës që i përkiste krimineli. Klasat e larta mund të prisnin që t'u priteshin kokat, por të tjerët nuk ishin aq me fat sa ta përjetonin dënimin në këtë mëyrë. Tradhtia dënohej me varje, shqyerje dhe ndarje e trupave për burrat dhe me djegie për së gjalli për gratë. Ju gjithashtu mund të digjeshit për blasfemi, herezi, magji dhe nëse martoheshit me një izraelit. Zierja me ujë të valuar deri në vdekje ishte një tjetër dënim i miratuar në shekullin e 16-të.

[caption id="attachment_1327344" align="alignnone" width="1045"] T[/caption]

Nga fundi i shekullit të 18-të, sistemi ligjor anglez, shpesh i referuar si 'Kodi i përgjakshëm', sanksionoi në të mbi 220 krime që mund të merrnin dënim me vdekje, duke përfshirë që nga prerja e një peme, vjedhjen e një lepuri dhe deri tek dalja gjatë natës me një fytyrë të nxirë. Qëllimi i dënimeve të tilla të ashpra ishte shpesh mbrojtja e pronës së të pasurve (të cilët bënë edhe ligjin) dhe metodat e tmerrshme të ekzekutimit, shpesh të kryera në publik, që synonin të ndalonin krimet duke terrorizuar popullsinë vendase.

Reforma e hershme

Gjatë shekujve 18 dhe 19, kur shtetet moderne kombëtare filluan të krijoheshin dhe të drejtat e njerëzve u bënë një shqetësim serioz, mendimtarët kryesorë filluan të vënë në dyshim etikën e dënimit me vdekje. Më së shumti kriminologu dhe politikani italian Cesare Beccaria i cili shkroi një analizë të plotë të dënimit me vdekje në 1764, duke vënë në dukje se shpesh ishte i panevojshëm.

Në fund të shekullit të 18-të, reformatorët penalë si John Howard e shikonin sistemin e burgjeve si një dënim alternativ ndaj ekzekutimit me mundësinë për ta rehabilituar kriminelin.

Reformatorja për burgjet Elizabeth Fry - megjithëse nuk bëri kurrë fushatë hapur për heqjen e plotë të dënimit me vdekje, mbështeti të burgosurat femra në burgun Newgate dhe pati goxha ndikim me reformën e saj.

Gjatë fillimit të shekullit të 19-të, Britania hoqi dënimin me vdekje për një gamë të gjerë krimesh, duke përfshirë vjedhjen e xhepave, falsifikimin dhe përdhunimin. Deri në vitin 1861, numri i krimeve që duheshimn dënuar me vdekje ishte reduktuar në pesë, duke përfshirë vrasjen, tradhtinë, spiunazhin, zjarrvënien në kantieret mbretërore dhe grabitjen me dhunë. Reforma të tjera përfshinin ndalimin e ekzekutimeve publike në 1868, dhe heqjen e prerjes së kokës apo ndarjes së gjymtyrëve prej trupit në 1870. Mosha në të cilën një person mund të ekzekutohej gjithashtu u rrit fillimisht në 16 dhe më pas në 18 në 1933.

Reforma moderne

Para Luftës së Dytë Botërore, në Britani u bë një përpjekje për të hequr dënimin me vdekje, por shpërthimi i luftës, disfata tek Lordët dhe frika për reagimin e publikut bëri që qeveria të anulonte propozimin. Në vitin 1957, dyshimet e publikut rreth rasteve të profilit të lartë si Timothy Evans dhe Derek Bentley përfundimisht çuan në Aktin e Vrasjeve të vitit 1957 që reduktoi kategoritë e vrasjeve që mund të dënoheshin me vdekje. Në vitin 1965, dënimi me vdekje për vrasje në Britani u pezullua për pesë vjet dhe në vitin 1969 u bë i përhershëm. Megjithatë, vetëm në vitin 1998 dënimi me vdekje në Britani u hoq përfundimisht për të gjitha krimet. Njerëzit e fundit të ekzekutuar në MB ishin Peter Allen dhe Gwynne Evans më 13 gusht 1964.

Në pjesën tjetër të botës fotografia ndryshon jashtëzakonisht shumë, por drejtimi i udhëtimit është i qartë. Në vitin 1977, vetëm 16 vende e kishin hequr me ligj dënimin me vdekje. Që atëherë, gjithnjë e më shumë vende e kanë pranuar se dënimi me vdekje është mizor dhe joefektiv dhe e kanë kërkuar ndalimin e ekzekutimeve ose e kanë hequr me ligj dënimin me vdekje. Që nga viti 2003, 10 tetori është shënuar si Dita Botërore Kundër Dënimit me Vdekje. Qëllimi është të bashkojë lëvizjen e heqjes së ligjit me vdekje dhe të ndërgjegjësojë shtetet në mbarë botën se dënimi me vdekje ekziston akoma në disa vende me kushtet dhe praktikat e tmerrshme që ka dhe me detyrimin ndaj të dënuarve për të duruar metodat nga më çnjerëzoret.

Pozicioni sot

Amnesty International, e cila kundërshton përdorimin e dënimit me vdekje në të gjitha rrethanat, publikon një raport vjetor mbi përdorimin e dënimit me vdekje në të gjithë botën. Në raportin e saj të vitit 2021, Amnesty zbuloi se 108 vende e kishin hequr plotësisht dënimin me vdekje dhe 44 të tjera e kishin hequr atë në praktikë duke e pasur si ligj por duke mos e aplikuar pra duke e mos dhënë si denim por duke aplikuar një alternativë tjetër të ligjit. Vetëm 55 shtete e ruajnë akoma dënimin me vdekje në praktikë.

Në vitin 2021, dihej se 18 vende kishin kryer ekzekutime kapitale.

Numri i ekzekutimeve të regjistruara gjithashtu ka rënë ndjeshëm. Në vitin 2021, Amnesty regjistroi 579 ekzekutime në mbarë botën. Megjithatë, një fakt i madh interesant është se për këtë numër të raportuar Kina është zbatuesi më i madh në botë por e cila nuk lëshon asnjë të dhënë dhe Amnesty beson se mijëra njerëz ekzekutohen atje çdo vit.

Numri i dënimeve me vdekje të regjistruara ka rënë gjithashtu gjatë dekadës së fundit, në 2.052 në vitin 2021. Metodat e ekzekutimit që përdoren aktualisht përfshijnë injeksionin vdekjeprurës, varjen, pushkatimin dhe prerjen e kokës. Në fund të vitit 2021, 28,670 njerëz dihej se ishin ekzekutuar me dënim me vdekje në mbarë botën.

Një fushë tjetër e përparimit ka qenë krijimi i standardeve ndërkombëtare në lidhje me dënimin me vdekje. Fatkeqësisht, jo të gjitha vendet i respektojnë këto standarde. Shkeljet e njohura të së drejtës ndërkombëtare përfshijnë:

  • Vazhdimi i përdorimit të ekzekutimeve publike
  • Përdorimi i ekzekutimeve masive (ku mund të varen a pushkatohen shumë të dënuar përnjëherësh).
  • Persona të dënuar me vdekje për krime të kryera kur ishin nën 18 vjeç
  • Personat me aftësi të kufizuara intelektuale të dënuar me vdekje
  • Njerëzit e dënuar me vdekje si rezultat i gjykimeve të padrejta ose si rezultat i 'rrëfimeve' të nxjerra përmes torturës
  • Persona të dënuar me vdekje në mungesë.

E drejta ndërkombëtare gjithashtu thotë se dënimi me vdekje duhet të rezervohet vetëm për krimet e rënda të vrasjes me dashje. Megjithatë, krime të tjera për të cilat mund të vuani dënimin me vdekje në disa vende përfshijnë vepra të lidhura me drogën; krimet ekonomike si korrupsioni; blasfemia; përdhunimi; dhe tradhtia apo kundërshtimi i shtetit.

Ju madje mund të dënoheni me vdekje për përfshirje në marrëdhënie të të njëjtit seks në një numër vendesh.

Qëndrimi i Amnesty International

Amnesty International është një nga disa organizata që kundërshtojnë dënimin me vdekje pa përjashtim. Arsyet për këtë janë të shumta, duke përfshirë, rastet ku shpesh herë provat nuk mund të jenë të mjaftueshme; mundësia se njerëzit e pafajshëm do të ekzekutohen; nuk është (siç pretendojnë disa) se dënimi me vdekje ka kosto më të vogla për shtetin dhe se është i më lirë se një dënim i përjetshëm (pra na dilka se kursimi i parave është një arsye për të vrarë njerëz gjithsesi); është diskriminuese (racore, pakicat e tjera janë shpesh më të shënjestruarat); përdorimi i dënimit në lidhje me sistemet juridike të padrejta që nuk kanë një sistem të denjë dhe të drejtë për të dhënë dënime kapitale pra (gjyqe të padrejta, dënime në mungesë, "rrëfime" të marra përmes torturës); përdorimi i tij si një mjet politik për të shtypur kundërshtarët e tyre politikë; dhe më e rëndësishmja, kundërshtimi moral se vrasja e njerëzve është e gabuar.

Fushatat e amnistisë në mbarë botën kundër dënimit me vdekje dhe fushatat tona përfshijnë inkurajimin dhe lobimin e vendeve që të ndalojnë ekzekutimet dhe të heqin dënimin me vdekje. Ne gjithashtu lobojmë me ministrat dhe deputetët e Mbretërisë së Bashkuar për të ngritur shqetësimet kur vizitojnë vendet që ende e kanë dënimin me vdekje. Veprimet tona urgjente përfshijnë mobilizimin e anëtarëve të Amnistisë dhe publikut për të bërë thirrje dhe peticion për ndalimin e dënimit me vdekje.

Në vitin 2022, projekti kundër dënimit me vdekje të Amnesty-së do të ndriçojë për të qenë në qendër të vëmendjes lidhur me vendimin e shtetit amerikan të Oklahomas për të planifikuar 25 ekzekutime gjatë dy viteve të ardhshme.

Përshtati: Dorian Sevo /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH