Globi

Fakte interesante rreth kandilit të detit

Shkruar nga Liberale

Fakte interesante rreth kandilit të detit

Kandili i detit ka lëvizur, notuar dhe fluturuar përgjatë oqeanit tonë për më shumë se 500 milionë vjet – kjo është më e gjatë se dinosaurët dhe shumë më e gjatë se ne.

Kandili i detit është 95% ujë

Çuditërisht, një kandil deti përbëhet kryesisht nga uji. Kjo është arsyeja pse ata duken kaq të ndryshëm në ujë sesa jashtë tij.

Ata nuk kanë tru, zemër apo mushkëri

Kandilat e detit janë organizma shumë të thjeshtë. Trupat e tyre janë të përbërë nga vetëm tre shtresa – epiderma e jashtme, një shtresë e mesme xhelatinoze e quajtur mesoglea dhe gastroderma e brendshme.

Kandili i detit është një lloj “cnidarian”, i cili është emëruar sipas fjalës greke për “hithër deti”

Knidarët janë kafshë detare të ngjashme me pelte, të cilat kanë simetri radikale dhe thumbojnë gjahun e tyre.

Kandili i detit ka skelete hidrostatike

Në vend të një skeleti të përbërë nga kocka, kandili i detit ka këmbanat që përmbajnë lëng dhe muskuj rrethorë. Nëse duan të lëvizin, kandil deti mund të shtyjë veten duke kontraktuar muskujt e tyre dhe duke derdhur ujin në drejtim të kundërt nga vendi ku duan të shkojnë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH