Showbiz

AI po trajnohet për të qenë mësuesi i së ardhmes

Shkruar nga Liberale
AI po trajnohet për të qenë mësuesi i së ardhmes

Zhvillimet e fundit në fushën e inteligjencës artificiale (AI) ka të ngjarë të shënojnë fillimin e fundit të klasës tradicionale, parashikon një nga ekspertët kryesorë në këtë fushë.

Stuart Russell, një profesor britanik i shkencave kompjuterike në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, tha se tutorët e personalizuar të bazuar në modelin ChatGPT kanë potencialin për të pasuruar arsimin dhe për të zgjeruar aksesin në të duke sjellë mësimdhënie të personalizuar në çdo familje në botë duke përdorur një smartphone.

“Arsimi është përfitimi më i madh që mund të kërkojmë në vitet e ardhshme”, tha Russell përpara se të fliste në konferencën globale të AI for Good të organizuar në Gjenevë nga OKB. “Ne duhet të jemi në gjendje që brenda disa viteve të ardhshme, ndoshta para fundit të dekadës, të sjellim arsim të cilësisë së lartë për çdo fëmijë në këtë planet”. Megjithatë, ai paralajmëron se shfrytëzimi i një teknologjie kaq të fuqishme për qëllime arsimore përfshin edhe rreziqe, si ai i “shpëlarjes së trurit”. Russell citoi prova nga studimet njerëzore që tregojnë se mësimi i individualizuar mund të jetë tre deri në katër herë më efektiv se mësimi në klasë, duke i lejuar fëmijët të shfrytëzojnë imagjinatën.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH