Kryesore

Vera vjen me  shembjet e ndërtimeve pa leje

               Publikuar në : 10:19 - 02/06/21 liberale

Më pak se një javë kohë u ka lënë kryeministri Rama pronarëve të ndërtimeve pa leje. Nëse ata nuk i shembin, këtë do ta bëjë Policia e Shtetit dhe IKMT, ndërsa shkelësit do të kenë pasoja. Ndryshimet në Kodin Penal sjellin edhe ashpërsime të dënimeve që shkojnë nga 7 deri në 15 vite burg.

Ashtu si para çdo sezoni turistik, edhe kësaj here kryeministri Rama ka lajmëruar se të hënën nis shembja e ndërtimeve pa leje.

Mesazhin e tij të prerë me ultimatum, por edhe me pasojat penale që do të rëndojnë mbi shkelësit, kreu i qeverisë e bëri nga Shëngjini.

Rama iu bëri thirrje të gjithë pronarëve të marrin masa brenda kësaj jave, në të kundërt, kryeministri iu kërkoi atyre të lexojnë Kodin Penal dhe të njihen me pasojat që i presin.

“…do jetë vonë deri të hënën, për t’iu shmangur përballjes. Të lexojnë kodin se çfarë i pret në momentin kur konstatohet shkelja dhe kur duhet të ballafaqohen me ligjin”, është shprehur kryeministri, ndërsa qeveria e tij mori masa për ashpërsimin e dënimeve ndaj ndërtimeve pa leje, pas tërmetit të 26 nëntorit 2019.

Sipas ministrit të Brendshëm Bledi Çuçi, tashmë dënimet do të jenë edhe më të ashpra, ku masat me burgim shkojnë nga 7 deri në 15 vjet. Kjo në rastin e personave  që dëmtojnë me dashje ndërtesa, objekte publike, vepra industriale, vepra të infrastrukturës dhe çdo objekt tjetër që mund të rrezikojë jetën ose shëndetin e njerëzve për shkak të ndërhyrjeve të paligjshme.

Sipas nenit 199 të Kodit Penal, kur ndërtimet pa leje  bëhen në tokën publike ose shtetërore apo në tokën e tjetrit, dënohet me burgim nga një deri në pesë vjet. Po kjo vepër, kur ka sjellë pasoja të rënda apo e kryer për qëllime fitimi, dënohet me burgim nga tre deri në tetë vjet burg.

Tashmë kompetenca e parandalimit të ndërtimeve pa leje ka kaluar nga bashkitë tek Policia.

“E dyta, unë dua t’ua bëj shumë të qartë gjithë zinxhirit që përfshihet në këto ndërtime, që nga punëtorët e thjeshtë, që me Kodin Penal janë të gjithë pjesë e fajësisë dhe përgjegjësisë”, ka theksuar kryeministri dje nga qyteti bregdetar.

Rama ka qenë i prerë se të gjithë ata që kanë kryer ndërtime pa leje do të ndalohen dhe penalizohen.

“E treta dhe më e rëndësishmja është se kjo është pasuria më e madhe që Zoti i ka dhënë këtij vendi. Kjo punë ka përgjegjësi. Unë dëshiroj nga sot këtu të jap një mesazh shumë të qartë për të gjithë ata cenues të kësaj pasurie, të tërhiqen tani, për të filluar të hequr atë që kanë bërë”, ka vijuar kryeministri duke u lënë pesë ditë kohë.

Në të kundërt, ka lajmëruar ai jo vetëm që ndërtesa pa leje do të shembet, por do të ketë edhe pasoja. “Kush nuk do t’i pastrojë vetë inertet, do të paguajë rëndë edhe për këtë”, ka thënë kryeministri.

Të pranishëm në këtë takim në Shëngjin ishin edhe ministri i Brendshëm, Bledi Çuçi, dhe kreu i Kadastrës, Artan Lame, të cilët thanë se të dyja institucionet do të bashkëpunojnë për pastrimin e bregdetit shqiptar.

“Do merremi me të gjitha hapësirat e zaptuara në gjithë bregdetin e Shqipërisë. Kjo do të jetë faza e parë. Në shtator do të fillojmë dhe me ndërtimet pa leje, që janë të palegalizueshme, për shkak të natyrës që kanë, me trajtimin e tyre në gjithë Shqipërinë. Ndërkohë që do të fillojmë edhe me pastrimin e rrugëve nacionale nga ndërtimet e paligjshme”, është shprehur ministri Çuçi.

Kreu i Kadastrës, Lame ka  bërë të ditur se në zonat bregdetare ka nisur koordinimi i punës për listimin e objekteve që ligji i ka njohur për legalizim.

“Nëse policia do të evidentonte edhe shkelje të punonjësve tanë, do e kthej shkopin edhe nga vetja, për ndonjë legalizim, të mbajnë përgjegjësi”, ka thënë Lame.

Ai është ndalur tek informaliteti në zonën e Ksamilit. “Shfryrja e tyre për sezonin turistik është e domosdoshme për të spastruar zonën e bregdetit. Është shëtitorja në Ksmail dhe përgjatë saj, poshtë apo lart saj të vazhdojë ky spastrim”, ka thënë ai, i cili pak kohë më parë u përfshi në një përgjim telefonik mbi 100 mijë banesa të palegalizuara. Lame dëgjohej të thoshte se ato ishin të palegalizueshme, por një përgjigje e tillë nuk mundej t’u jepej menjëherë, duke i mbajtur në pritje. Kjo për të shmangur që të përdoreshin politikisht nga opozita.

Ky aksion për shembjen e ndërtimeve pa leje  nis ndërsa vendi përgatitet të presë turistët e huaj. Ndërsa në vend vijon fushata e vaksinimit masiv, kryeministri Rama është përfshirë edhe në debat me ministrin Gjerman të Shëndetësisë , duke mohuar pretendimet e këtij të fundit se Ballkani është zonë me rrezik.

Turistët e huaj që do të zgjedhin si destinacion Shqipërinë nuk do të kenë shtrëngesa apo kufizime në udhëtim dhe siç ka bërë të ditur më herët kreu i qeverisë as nuk do t’u kërkohet certifikata e vaksinimit. Për nisjen e sezonit turistik ka pasur edhe lehtësime të masave anti-Covid nga Komiteti i Ekspertëve, ku në mes të qershorit  ora policore do të shtyhet deri në mesnatë.

Disa operatorë turistikë i shohin me shqetësim masat, duke marrë shembujt e vendeve fqinjë si Mali i Zi që i ka hequr ato ndërsa bëhet gati për sezonin veror.

Sipas ministrit Çuçi javën e ardhshme do të nisin shembjet e ndërtimeve pa leje në vijën bregdetare nga Velipoja deri në Ksamil, “…për të çliruar çdo hapësirë të zaptuar dhe për të vënë para përgjegjësisë shkelësit e ligjit”.

Më tej është radha e atyre që kanë ndërhyrë në zonat e mbrojtura dhe akset kombëtare. Sipas Çuçit,  Policia e Shtetit dhe IKMT kanë bërë evidentimin e ndërtimeve dhe çdo strukture tjetër të ngritur pa leje në të gjithë territorin e vendit.

“Ndryshe nga herët e kaluara, kësaj radhe pas ndryshimit të Kodit Penal, masat ndëshkuese janë ashpërsuar dhe prekin të gjithë zinxhirin e ndërtimit nga investitori deri tek punonjësit e kantiereve apo edhe oficerët e policisë e inspektorët e IKMT-së që mund të kenë mbyllur sytë teksa ndërtohej pa leje”, është shprehur Çuçi.

Ky operacion është pagëzuar si “Bregdeti ynë” dhe sipas kryeministrit do të fshijë

harta e pasurisë më të madhe të popullit shqiptar çdo ndërtim pa leje.

Fillimisht do të niset me  me ato që janë në proces në thyerje flagrante të Kodit Penal dhe për të çuar përpara drejtësisë çdo shkelës të ligjit.

Edhe vitin e kaluar, para sezonit veror kryeministri Rama prezantoi një fushatë ku do të kishte më shum plazhe publike sesa private, ku bëri me dije se nuk do të lejonin kontrata për shezlongë për subjekte përivate përveç hoteleve. Edhe vitin e kaluar IKMT u përfshi në disa aksione shembjesh të ndërtimeve pa leje, në të gjithë vijën bregdetare.

Shkollat e rindërtuara në Laç, Rama: S’kanë asgjë më pak se shkollat e BE

Kryeministri Edi Rama, i shoqëruar nga ambasadori i BE në Tiranë, Luigi Soreca, kanë inspektuar sot shkollat që po rindërtohen në Laç, pasi u shkatërruan nga tërmeti tragjik i 26 nëntorit 2019.

Në një mesazh të shkurtër, gjatë inspektimit të shkollave “Gjokë Elezi” dhe “Demokracia, ambasadori Soreca tha se gjithçka po ndërtohet me cilësinë më të mirë.

“Sot jemi në Kurbin për të vizituar dy shkolla, që po rindërtohen në saj të programit të financuar nga BE. 75 milionë euro për më shumë se 60 shkolla është fondi i dhënë nga KE. Sot kemi ardhur te shkolla e dytë që po ndërtohet nga fillimi dhe po vlerësonim cilësinë e ndërtimit me fjalën e fundit të shkencës dhe ky është solidaritet i BE për Shqipërinë në formë konkrete me anë të këtyre fondeve të dhuruara. Evropa është këtu”, tha ambasadori Soreca.

Edhe kryeministri Rama tha se shkollat po rindërtohen me një cilësi të lartë, që nuk kanë asgjë më pak se shkollat e mira në vendet e BE.

“Projekti ku jemi këtu është pjesë e fazës së dytë, pasi jemi drejtë finalizimit të fazës së parë me fondet e qeverisë. Tani jemi në fazën e dytë me fondet e BE për të vazhduar të ndërtojmë shkolla me një cilësi të lartë, që nuk kanë asgjë më pak se shkollat e mira në vende te BE. Elementi që doja të sillja në vëmendje është se shkollat e reja janë shkolla me eficencë energjetike, që garantojnë kursim energjie. Dua t’i falënderoj të gjithë partnerët tanë, por veçanërisht mikun tonë napolitan, ambasadorin Soreca”, u shpreh Rama.

Ndryshimet në Kodin Penal, deri në 15 vite burg për ndërtimet pa leje

Shkatërrimi i ndërtesave dhe objekteve të tjera

Kryerja me dashje e çdo veprimi tjetër, të ndryshëm me ato të parashikuara nga nenet e

mësipërme të këtij seksioni, që mund të sjellë shkatërrimin e plotë ose të pjesshëm të

ndërtesës, të objektit qytetar, të veprës industriale, të infrastrukturës apo të çdo objekti tjetër

ose që mund të rrezikojë jetën ose shëndetin e njerëzve, nëse nuk përbën vepër tjetër penale,

dënohet me gjobë ose me burgim deri në pesë vjet.

Kur nga vepra penale kanë ardhur pasoja të rënda materiale, dënohet me burgim nga pesë

deri në dhjetë vjet.

Kur janë shkaktuar pasoja të rënda për jetën dhe shëndetin e njerëzve, dënohet me burgim

nga pesë deri në pesëmbëdhjetë vjet.”.

Neni 4

Në nenin 199/a, pas paragrafit të parë shtohet paragrafi i dytë me këtë përmbajtje:

“Po kjo vepër, e kryer për plotësimin e nevojave për strehim sipas ligjit, dënohet me gjobë

ose me burgim deri në tre muaj.”

“Neni 199/b

Projektimi, mbikëqyrja, zbatimi ose kolaudimi i paligjshëm i ndërtimeve

Projektimi, mbikëqyrja, zbatimi ose kolaudimi i punimeve të ndërtimit në kundërshtim me

ligjin, dokumentet e planifikimit, standardet profesionale në fuqi ose në kundërshtim me lejen

e zhvillimit ose të ndërtimit nga persona ndaj të cilëve janë marrë më parë masa

administrative për këto shkelje, dënohet me burgim nga një deri në pesë vjet.

Nxitja me ose pa shpërblim, ose detyrimi i projektuesit, mbikëqyrësit, zbatuesit ose

kolauduesit të punimeve të ndërtimit për të shkelur rregullat që garantojnë kryerjen e

ndërtimeve në përputhje me ligjin, dokumentet e planifikimit, standardet profesionale në fuqi

ose në kundërshtim me lejen e zhvillimit ose të ndërtimit, sipas paragrafit të parë të këtij neni,

nëse nuk përbën vepër tjetër penale, dënohet me burgim nga një deri në pesë vjet.

Kur nga vepra penale kanë ardhur pasoja të rënda materiale, dënohet me burgim nga pesë

deri në dhjetë vjet.

Kur janë shkaktuar pasoja të rënda për jetën dhe shëndetin e njerëzve, dënohet me burgim

nga pesë deri në pesëmbëdhjetë vjet.”

 

Tags: , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back